Για φέτος, οι αποκριές θα μας ταξιδέψουν 2.500 χρόνια πριν. Τότε που ο Αίσωπος γύριζε από πόλη σε πόλη και γνώριζε τον κόσμο, αλλά κι ο κόσμος γνώριζε τις ιστορίες του. Περί τις 426 ιστορίες-μύθους είχε διηγηθεί ο Αίσωπος. Έτσι, στον αποκριάτικο χορό μας, οι Παραμυθάδες ξεκλειδώνουμε το συρτάρι της θύμησής μας και ανακαλούμε κάποιους από τους ήρωές του, ζητώντας τους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην γιορτή μας. Στην πρόσκλησή μας ήδη ανταποκρίθηκαν αρκετοί, όπως: η κολοβή αλεπού με μία φίλη της. Ο νικημένος λαγός και η πρωταθλήτρια χελώνα. Ο ήλιος κι ο βοριάς, που δεν λένε να βάλουν μυαλό κι ακόμα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον. Ο ψεύτης βοσκός, θα φέρει μαζί του έναν συγχωριανό του που τον είχε φλομώσει στο ψέμα. Η όμορφη και απέραντη θάλασσα, θα μας ξεβράσει έναν άξεστο ναυαγό, ενώ δυο φίλοι θα ξαναβρεθούν και πάλι μαζί μετά το κυνηγητό που έφαγαν από μια άγρια αρκούδα. Επίσης, ένας κουρασμένος γεράκος θα βρεθεί μαζί μας, να μας πει πως ξέφυγε του χάρου.
Στην γιορτή μας αυτή, καλούμε όλους εσάς να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να ντυθείτε απλά, συνδυάζοντας ρούχα που θα βρείτε στο σπίτι σας, ή ζητώντας από τρίτους. Χρησιμοποιώντας υφάσματα, χαρτόνια, ξύλα κι ότι επιτάσσει η φαντασία, αρκεί να μην χρειαστεί να νοικιάσουμε στολή. Όπως ντυνόμασταν παλιά. Όμορφα κι απλά. Βρείτε τον ήρωα του Αισώπου που σας ταιριάζει και ντυθείτε έτσι. Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιους από τους ήρωες που «ζήσανε» μέχρι τώρα από τους μύθους του. Η καλύτερη αμφίεση θα βραβευτεί.
Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 17:00 (5 το απόγευμα) στο cafe «Retro» στο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου της Καβάλας.
Λίστα ηρώων από μύθους του Αισώπου
Αγαλματοποιός-αγαλματοπώλης, Ερμής, γεωργός, γάιδαρος, αετός, κόκορας, αλεπού, σκαθάρι, βοσκός, λιοντάρι, τοξότης, χελώνα, αηδόνι, χελιδόνι, γεράκι, Αθηνά, Ηρακλής, Ζεύς, Ποσειδώνας, Προμηθέας, αθλητής, κατσίκι, ταύρος, νυχτερίδα, γάτα, ποντίκι, κότα, Αίσωπος, σκύλος, πέρδικα, ψαράς, πίθηκος, λαγός, αρκούδα, καμήλα, βάτραχος, δελφίνι, κάβουρας, κοράκι, κροκόδειλος, ελάφι, λύκος, σκουλίκι, τζιτζίκι, τράγος, ύαινα, μάντης, ναυαγός, άλογο, βόδι, Αρετή, Κακία, Αφροδίτη, δούλη, ήλιος, βοριάς, πελαργός, ρήτορας, Τειρεσίας, μέλισσα, πλούτος, θάλασσα, θάνατος, κ.α.