Προσεχώς: Συμμετέχουμε για έναν σκοπό…να γνωρίσουμε στον κόσμο τον Χάρη και τις χάρες του!

Την Κυριακή των Βαϊων, 28 Απριλίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, συμμετέχουμε σε μια εκδήλωση με πολύ όρεξη και αγάπη. Αποδεχόμαστε την πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Π.Ε. Καβάλας για να μιλήσουμε για την διαφορετικότητα και τον αυτισμό. Το όχημα που θα μας μεταφέρει καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης είναι το παραμύθι της Ελένης Αμανατίδου «Ο Χάρης ανακαλύπτει …τις χάρες του» των εκδόσεων Cambia.

Εμείς θα φροντίσουμε να το αναγνώσουμε δίνοντας τις δικές μας πινελιές, ενώ στην συνέχεια, η συγγραφέας του παραμυθιού και νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, θα μοιραστεί τις εμπειρίες της που συνσυαστικά δημιουργήσανε τον Χάρη.

Από την εκδήλωση, δεν θα λείψει η διάδραση, οι δημιουργικές κατασκευές και κάποιες αναμνηστικές εκπλήξεις που θα δώσουν το στίγμα τους και θα συντροφεύσουν τους μικρούς μας φίλους για αρκετό καιρό μετά.

Κι επειδή εκδήλωση χωρίς μουσική και τραγούδι δεν γίνεται, αξίζει να σημειωθεί και η συνεισφορά των μουσικών Χρύσας Παπαδοπούλου και Οδυσσέα Μαυρομάτη.

Τί είναι όμως ο αυτισμός;

«Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Στο πλαίσιο της διαταραχής, υπάρχει ποικιλία ως προς τη μορφή των συμπτωμάτων, το συνδυασμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας. Επομένως τα αυτιστικά άτομα, από τη μια διαφέρουν σημαντικά από το φυσιολογικό ενώ από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχει και κάποιος βαθμός νοητικής καθυστέρησης. Σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό – περίπου στο 20% – η νοημοσύνη διατηρείται στο φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό. Αυτισμός και νοητική καθυστέρηση συνυπάρχουν συχνά, αλλά οι δύο καταστάσεις δεν είναι ταυτόσημες. Εξάλλου, τα αυτιστικά άτομα που διατηρούν αντιληπτικές και νοητικές ικανότητες, πάλι παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές γνωσιακές, ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές αποκλίσεις.»

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Στο Παληό για τους μαθητές του νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου!

Με παραμύθια της Άνοιξης, των λουλουδιών, και όχι μόνο, οι Παραμυθάδες επισκεφθήκαμε τα παιδιά του νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου, στο Παληό.

Χείμαρρος οι φωνούλες των παιδιών μέχρι να συστηθούμε και να αρχίσουμε τις αφηγήσεις. Η άνοιξη έχει μπει ήδη στις ψυχούλες τους, όπως μας είπε η νηπιαγωγός.

Πάντα είναι όμορφη η επαφή με τα παιδιά, πόσο μάλλον μια τόσο όμορφη εποχή!

Ο μύθος της Άνοιξης και του χειμώνα, το παραμύθι του χρυσόψαρου, Μυρμήγκι και περιστέρι, Λιοντάρι και ποντίκι, η Ανεμώνα, το Γιασεμί, το Χρυσάνθεμο, η Πασχαλιά και φυσικά η συζήτηση για τον αγαπημένο μας Αίσωπο κράτησαν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους!

Συμμετείχαν οι: Ελισσάβετ Κεσικιάδου, Αδελαΐς Ράπτη και Χρήστος Τσίρκας.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Στον παιδικό σταθμό της «Μέριμνας»!

Της Ζωής Τσαπανίδου…

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 «Οι Παραμυθάδες» βρεθήκαμε στον όμορφο χώρο του παιδικού σταθμού της Μέριμνας Παιδιού Καβάλας όπου μας υποδέχθηκαν οι μικροί μας φίλοι μαζί με τις δασκάλες τους. Γέμισε η ψυχή μας από αθώα βλέμματα, γλυκά χαμόγελα και χαρούμενες φωνούλες.

Έτσι με αυτή την όμορφη διάθεση, αρχίσαμε το ταξίδι μας στον  μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Στην αρχή μιλήσαμε για τον μεγάλο μας μυθοπλάστη Αίσωπο, ο οποίος στους μύθους του διδάσκει, με μοναδικό τρόπο, τις αξίες της ζωής.

Μάθαμε λοιπόν από τον σπουδαίο αυτόν παραμυθά, πώς ένα πρόβατο λέγοντας την αλήθεια, γλίτωσε την ζωή του. Πώς ένας βοσκός με τα ψέματα του έχασε τα πρόβατα του. Γιατί ο τεμπέλης τζίτζικας έμεινε νηστικός τους χειμερινούς μήνες, αλλά και με ποιο τρόπο ο θεός Ερμής αντάμειψε τον τίμιο ξυλοκόπο και τιμώρησε τον ψεύτη συγχωριανό του.

Τα παιδιά, παρότι πολύ μικρά παρακολούθησαν και συμμετείχαν με χαρά σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης. Φυσικά στο τέλος δεν έλειψαν και τα όμορφα τραγουδάκια, που τραγουδήσαμε όλοι μαζί: «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι», «Χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ», «Μια γίδα μια φορά».

Χάρηκαν τα παιδιά, μα πιο πολύ εμείς, που ταξιδέψαμε για άλλη μια φορά, όπως τότε που είμασταν παιδιά!

Ευχαριστούμε τις δασκάλες για την πρόσκληση και για τον χρόνο που μας διέθεσαν!

Συμμετείχαν οι Παραμυθάδες Αδελαΐς Ράπτη, Ζωή Τσαπανίδου και Αρετή Τσιφλίδου.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Γιορτή του Παιδικού Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας με μια Παραμυθοσαλάτα!

Η δεύτερη ημέρα του Απρίλη έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Είναι μια μέρα γιορτής και για εμάς και το καλύτερο μέρος για να την γιορτάσουμε ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Έτσι, το απόγευμα της Τρίτης, μικροί και μεγάλοι γέμισαν ασφυκτικά το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης και ανάμεσα στα παιδικά βιβλία συνέβη κάτι μαγικό. Ανακαλύψαμε πως την ίδια ημέρα με το παιδικό βιβλίο, γιορτάζει και ένας από τους αγαπημένους μας Παραμυθάδες, ο γνωστός σε όλους Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Θέλοντας έτσι να τιμήσουμε την γενέθλια ημέρα του Άντερσεν, ο μοναδικός στο είδος του για μπερδέματα αρχιπαραμυθάς Χρήστος, δημιούργησε μια Παραμυθοσαλάτα με τις κάποιες από τις ιστορίες του.

Τα αγαπημένα μας παραμύθια μπερδεύτηκαν και οι ήρωές τους συνάντησαν ο ένας τον άλλο και «βούτηξαν» στην περιπέτεια. Μόλις η Παραμυθοσαλάτα τελείωσε, ήρωες και αντικείμενα ξεπετάχτηκαν μέσα από μια χαρτοσακούλα και τα παιδιά αρπάζοντας κόλλες, μπογιές και ψαλίδια δημιούργησαν ένα ξεχωριστό παραμυθοκολάζ.

Ευχαριστούμε Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τα μοναδικά παραμύθια που μας έχεις χαρίσει! Χρόνια πολλά σε βιβλία με φαντασία και ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα!

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Στο 5ο νηπιαγωγείο Χρυσούπολης

Κάθε επίσκεψη σε νηπιαγωγείο κρύβει και μια αναπάντεχη τροπή. Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι μοναδικές, αυθόρμητες, με πλήρη ειλικρίνεια και πολλές φορές αφοπλιστικές.

Την περασμένη Παρασκευή το πρωί βρεθήκαμε στο 5ο νηπιαγωγείο Χρυσούπολης και απολαύσαμε την ζωντάνια των παιδιών και των δύο τμημάτων.

Παραμύθια και μύθοι στο μενού μας αλλά και αυθόρμητες συζητήσεις για θέματα της καθημερινότητας.

Ευχαριστούμε πολύ τις νηπιαγωγούς, την διεύθυνση και τους γονείς για την εμπιστοσύνη και την προτίμησή τους σε εμάς. Όμως ένα πιο μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά-νήπια για την υπέροχη φαντασία τους και για το δώρο τους που μας είχαν ετοιμάσει. Ένα λεύκωμα με ζωγραφιές για το πως φανταζόντουσαν την συνάντησή μας.

Συμμετείχαν οι Παραμυθάδες Αδελαϊς Ράπτη, Ζωή Τσαπανίδου και Χρήστος Τσίρκας.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Προσεχώς: Μια παραμυθοσαλάτα «Άντερσεν» παρακαλώ! (Για παιδιά 6-12 ετών)

Δυνατός άνεμος φύσηξε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και σκόρπισε όλα τα παραμύθια του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν στο πάτωμα. Σκίστηκαν σελίδες και άρχισαν να φεύγουν από το παράθυρο με την βοήθεια του αέρα κι άρχισαν να ταξιδεύουν πάνω απ’ όλη την πόλη.
Σαν ένα σμήνος πουλιών ταξίδευαν και έδειχναν να ξέρουν τον προορισμό τους. Φτάσανε στο Παραμυθόσπιτο και χτύπησαν το τζάμι. Ένας παραμυθάς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, ο φύλακας της δικής μας βιβλιοθήκης, άνοιξε το παράθυρο και οι σελίδες προσγειώθηκαν στις βελέντζες μας. Ο φύλακας των Παραμυθάδων αμέσως κάλεσε τους υπόλοιπους σε έκτακτη συνάντηση. Όταν φτάσαμε εκεί, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι σελίδες είχαν μπερδευτεί και είχαν δημιουργήσει ένα διαφορετικό παραμύθι. Θέλετε να το γνωρίσετε;

Σας περιμένουμε την Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα 18:00, στην Παιδική Γωνιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Στο 2ο Νηπιαγωγείο Χρυσούπολης

Την περασμένη Τρίτη 19 Μαρτίου, βρεθήκαμε στην πρωτεύουσα του δήμου Νέστου και επισκεφτήκαμε το 2ο Νηπιαγωγείο Χρυσούπολης. Είμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι και κεφάτοι γιατί μας περίμεναν περισσότερα από 60 νήπια, από τα τέσσερα τμήματα του σχολείου.

Η υποδοχή τους ήταν εγκάρδια γεμάτη πειράγματα, σκανταλιές και χαρωπές φωνές.

Υπέροχες και φιλικές και οι νηπιαγωγοί βοήθησαν με τον τρόπο τους κάθε φορά που χρειάστηκε.

Μύθοι του Αισώπου και παραμύθια περιλάμβανε το μενού μας, ενώ δεν έλειψε και το διαδραστικό στοιχείο.

Σας ευχαριστούμε πολύ και θα χαρούμε να τα πούμε ξανά σύντομα!

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Μια εκδήλωση για «άτακτα παιδιά»!

Κι αφού περάσαν οι αποκριές με το όποιο τρελό ξεφάντωμα… Κι αφού ο χαρταετός μας πέταξε πιο ψηλά από όλους τους άλλους -τουλάχιστον στα δικά μας μάτια… Ας θυμηθούμε μια εκδήλωση που απολαύσαμε με τους ενήλικους φίλους μας πέρα από ντροπές και καθωσπρεπισμούς!

Ήταν ένα συννεφιασμένο και ίσως λίγο βροχερό απόγευμα… Πότε; Την Κυριακή 10 Μαρτίου. Πού; Στο «Παραμυθόσπιτο»… που αλλού; Τι έγινε; Οι «Παραμυθάδες» και κάποιοι φίλοι μας μαζευτήκαμε και κάναμε μια συμφωνία. Να αφήσουμε στην άκρη τις σεμνοτυφίες, την υποκριτική ηθική, για να ξεχάσουμε λίγο τις σκοτούρες και την σκληρή καθημερινότητα.

Έτσι λοιπόν, ενώ ακούγονταν αποκριάτικα τραγούδια έφταναν σιγά σιγά όλοι οι συνυπεύθυνοι γι αυτό που θα ακολουθούσε. Για δύο ώρες περίπου, ικανοποιήθηκαν όλες οι αισθήσεις μας! Αφηγηθήκαμε λαϊκά παραμύθια με υπονοούμενα ή και χωρίς αυτά. Παραμύθια που μας έλυσαν απορίες σχετικές με την ανατομία του σώματος ή με εκφράσεις που χρησιμοποιούμε. Ταξιδέψαμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στα αποκριάτικα έθιμα και παραδόσεις και στο τέλος, μια πειρατίνα, μια κολομπίνα, ένας αστυνομικός, ο Μέγα Αλέξανδρος, ένας κουδουνοφόρος, μια αραπίνα, ένας Γενίτσαρος, μια πεταλούδα, η Κλεοπάτρα, ένα κορέλι, ένα ναυτάκι, μια καλόγρια και μια χίπισσα κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν όλοι μαζί, γύρω από το γαϊτανάκι.

Πολλά τα γέλια κι έγιναν ακόμη περισσότερα όταν ξεκίνησε το παιχνίδι. Η παντομίμα ιδιαίτερων «εκπαιδευτικών» ταινιών εκτόξευσε την φαντασία των φίλων μας. Η βραδιά μας έκλεισε με μια σειρά πονηρών ανεκδότων από έναν φίλο, μοναδικό στο είδος!

Όλα τα είχε αυτή η εκδήλωση! Τραγούδι, αφηγήσεις, παιχνίδι, φαγητό, ποτό, γέλια και χωρατά, αλλά το κυριότερο απ’ όλα….. Αγάπη γι αυτό που κάνουμε και φροντίδα ώστε να περνάνε καλά πάντα οι φίλοι μας.

Συμμετείχε σχεδόν όλη η ακούραστη ομάδα των «Παραμυθάδων». Αυτοί που φαίνονται, αλλά και αυτοί που δεν φαίνονται, αλλά έχουν βασικό ρόλο στην επιτυχία κάθε εκδήλωσης μας, καθώς επίσης και κάποιοι από τους φίλους μας που μας βοήθησαν με τα αποκριάτικα έθιμα. Ήταν άλλη μια αξέχαστη βραδιά! Και του χρόνου με υγεία!

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 μέλη της ομάδας μας επισκεφτήκαμε το 4ο  Δημοτικό σχολείο Καβάλας. Γύρω στις 09:00 φτάσαμε στο σχολείο όπου μας υποδέχτηκαν δάσκαλοι και μαθητές. Ξεκινήσαμε με τους λιλιπούτειους μαθητές του νηπιαγωγείου και συνεχίσαμε με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Γλυκές φωνούλες και χαρωπά προσωπάκια συναντήσαμε σε κάθε τάξη.

Μιας που ήταν η πρώτη μέρα του Μάρτη αναφερθήκαμε στο παμπάλαιο έθιμο της λαϊκής μας παράδοσης, τον Μάρτη ή Μαρτάκια καθώς και στο συμβολισμό τους. Ακολούθησαν οι αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών στους οποίους συναντήσαμε μαζί με τα παιδιά βασιλιάδες και πριγκίπισσες, μια μάνα να δίνει διαφορετικές ευχές στα παιδιά της, γατούλες και ποντικάκια, έναν βοσκό που του άρεσαν τα ψέματα, ένα μαγικό χρυσοψαράκι και έναν χαριτωμένο Χότζα.

Και καθώς διανύουμε την περίοδο των αποκριών ζητήσαμε από τα παιδιά να λύσουν αποκριάτικους γρίφους και αινίγματα. Με ζωηρό ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικη διάθεση μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές απαντούσαν σε όλους τους γρίφους ενώ αρκετοί προθυμοποιήθηκαν να μας πουν τι πρόκειται να ντυθούν φέτος. Στο τέλος αναφερθήκαμε και στο αποκριάτικο έθιμο, το γαϊτανάκι, αλλά δε σταθήκαμε μόνο στην περιγραφή του. Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας ακολουθήσουν στο χορό γύρω του. Ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και χορέψανε τραγουδώντας με πολύ κέφι το «Μήλο μου κόκκινο».

Κι όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε μας αποχαιρέτησαν με χαμόγελα όμορφα και φωτεινά!

Τα παραμύθια που ακούστηκαν ήταν: Η ευχή της μάνας, Ο βασιλιάς και το αλάτι, Ο ψεύτης βοσκός, Το χρυσόψαρο, Εύθυμες ιστορίες του Ναστραδίν Χότζα, Γιατί οι γάτες κυνηγούν τα ποντίκια , Ο ποντικός του αγρού και ο ποντικός του σπιτιού και Η βασιλοπούλα και το φτωχόπαιδο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια και τους δασκάλους του 4ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή.

Συμμετείχαν οι Παραμυθάδες: Βογιατζηδάκη Ερασμία, Κεσεκιάδου Ελισάβετ, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαΐς, Τσίρκας Χρήστος και Τσιφλίδου Αρετή.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Δεν ξεχνώ την τραγωδία στα Τέμπη

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη με 57 νεκρούς, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Ως ομάδα φωνάζουμε κι εμείς μαζί με όλους τους έλληνες -και όχι μόνο-

«Δικαίωση τώρα. Κανείς υπεύθυνος ατιμώρητος».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και ένδειξη σεβασμού, αγάπης και μνημοσύνου, παραθέτουμε το ακόλουθο συμβολικό βίντεο.

Όσοι δεν έχετε υπογράψει ακόμα στο αίτημα των συγγενών των θυμάτων για δικαίωση, κάντε την ανατροπή και πράξτε το ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, αρκεί να αλλάξουμε πρώτα εμείς!

Categories: Λοιπά | Ετικέτες: ,,,, | Σχολιάστε

Blog στο WordPress.com.