Όμορφη εμπειρία στα Αμισιανά

Την Παρασκευή 26 Μαϊου, η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές στα Αμισιανά με τους μικρούς μας φίλους από το νηπιαγωγείο και την Α’ και Β’ τάξη του δημοτικού σχολείου. Η επίσκεψη μας ήταν αφιερωμένη στην φιλία και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικά τι πιο αντιπροσωπευτικό γι αυτό το θέμα από το παραμύθι «Οι μουσικοί της Βρέμης» ή αλλιώς «Οι μουζικάντες».

Ο γάιδαρος, ο σκύλος, η γάτα και ο κόκορας ζωντάνεψαν στην υπέροχη αυλή του σχολείου μέσα στο πράσινο και τα ευωδιαστά λουλούδια και έστειλαν στο μήνυμα ότι οι φίλοι στηρίζουν, πιστεύουν και αγαπάνε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ο Αίσωπος συμπλήρωσε το αφιέρωμα μας με τον μύθο του «Οι δύο φίλοι και η αρκούδα» ενώ δεν έλειψαν τα τραγούδια και τα αινίγματα που ξεσήκωσαν τους φίλους μας.

Στο τέλος μας περίμενε μια απρόσμενη έκπληξη! Τα αστεράκια του νηπιαγωγείου μας αποχαιρέτησαν με ένα τραγούδι στην νοηματική. Το «Τραγούδι στα παιδιά» μας συγκίνησε όλους και το απολαύσαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό! Ευχαριστούμε το νηπιαγωγείο για την πρόσκληση και γι αυτήν την εμπειρία που ζήσαμε!

Συμμετείχαν οι παραμυθάδες : Ελισάβετ Κεσικιάδου, Μίνος Ρακιτζής, Αδελαΐς Ράπτη, Τσαπανίδου Ζωή και Αρετή Τσιφλίδου.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Στο 1ο νηπιαγωγείο Αμυγδαλεώνα!

H Ομάδα Μελέτης Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες», βρεθήκαμε στο 1ο νηπιαγωγείο Αμυγδαλεώνα μετά από πρόσκληση των μικρών μας φίλων που ήθελαν να ζήσουν αυτήν την όμορφη εμπειρία των αφηγήσεων και των παιχνιδιών για ακόμη μια φορά.

Έτσι λοιπόν την Δευτέρα 15 Μαΐου μας καλωσόρισαν με μια φωνή όλα τα παιδιά, με κεράσματα και με χαμογελαστά πρόσωπα καθώς μας περίμεναν όλο ανυπομονησία. Δεν χάσαμε χρόνο για συστάσεις και ξεκινήσαμε τα παραμύθια παίρνοντας αφορμή από την γιορτή της μητέρας της προηγούμενης ημέρας και αφηγηθήκαμε την «Ευχή της μάνας» και το «Η Πούλια και ο Αυγερινός».

Ακολούθησαν «Το ραγισμένο πιθάρι», το ποίημα «Τα κλωσοπούλια και η αλεπού», ο μύθος του Αισώπου «Σκύλος, πετεινός και αλεπού», καθώς και τα αινίγματα, τα τραγούδια «Τσικιρι-κιντρομ» και «Μία γίδα μια φορά».

Γι άλλη μια φορά νιώσαμε την ικανοποίηση ότι αυτά τα μικρά πλασματάκια διψούν για παραμύθια και παιχνίδια που βοηθάνε την φαντασία να ταξιδεύει, χωρίς να είναι μόνο εγκλωβισμένα στην γοητεία του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών! Ευχαριστήσαμε για την ζεστή φιλοξενία και φύγαμε με την ελπίδα ότι βάλαμε ακόμη ένα λιθαράκι για την διατήρηση των λαϊκών παραμυθιών και παιχνιδιών.

Συμμετείχαν οι παραμυθάδες : Ελισάβετ Κεσικιάδου, Αδελαΐς Ράπτη, Τσαπανίδου Ζωή και Αρετή Τσιφλίδου

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Ο δρόμος προς την Έκθεση, κρύβει παραμύθια και τραγούδια!

Το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 και ώρα 18.30, στην αίθουσα Γ. Α. Παπαϊωάννου, η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» συμμετείχε στις δράσεις της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου 2023, σε μία σύμπραξη με το πολύ αξιόλογο πολυφωνικό μουσικό σχήμα «Τετραφωνική Ρίζα».

Η συμμετοχή μας έγινε μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), το οποίο ήταν ο κύριος διοργανωτής όλων των δράσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (4-7/5/2023), καθώς και για πολιτιστικές δράσεις που προηγήθηκαν αυτής, σε πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Ιδιαίτερη χαρά αποτέλεσε το γεγονός ότι η ομάδα μας επιλέχτηκε για αυτήν τη συνεργασία ανάμεσα σε πολλές άλλες αξιόλογες ομάδες στον Ελλαδικό χώρο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΕΙΠ για την τιμή αυτή και αισιοδοξούμε για περαιτέρω συμπράξεις και συνεργασίες με ένα Ίδρυμα που ποιεί Πολιτισμό.

Αρωγός και συνεργάτης, πέρα από το ΕΙΠ, ήταν ο Δήμος Καβάλας, τον οποίο ευχαριστούμε που στηρίζει πάντα τις δράσεις μας. Η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν μια ευγενική χορηγία του Δημοτικού Ωδείου καβάλας (ΔΩΚ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Μουριάδης Θεόδωρος, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Κούκης Νικόλαος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Σιδέρης Ανδρέας, ο κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους συνεργάτης του Ιδρύματος, καθώς και αρκετοί συντοπίτες μας.

Σαν μικρά παραμύθια ήταν και τα τραγούδια που ακούστηκαν από τους Γιάννη Κανάκη στο πιάνο και τους Μαριάννα Κεσόγλου, Ναπολέων Κουκουζίκα, Τόλη Βουρβουτσιώτη και Νίκο Νασιάδη στη φωνή.

Η μουσική επένδυση της Τετραφωνικής Ρίζας, έδεσε υπέροχα με τα πρωτότυπα παραμύθια που αφηγήθηκαν οι Παραμυθάδες Χρήστος Τσίρκας, Αδελαΐς Ράπτη, Ζωή Τσαπανίδου, Μέλη Μίχα και Καλλιόπη Σωτηρέλη και με το ανοιξιάτικο σκηνικό που περίτεχνα δημιούργησε η σκηνογράφος της ομάδας Σταυρούλα Παναγιωτίδου.

Τα παραμύθια που ακούστηκαν ήταν: «Η ευτυχία του Ψαρά» (αρμένικο παραμύθι), «Τα δύο χωριά» (ινδιάνικο παραμύθι), καθώς και πολλές «Ευτράπελες Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα» (τουρκικά παραμύθια).

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας!

Της Παραμυθο-ανταποκρίτριάς μας Ζωής Τσαπανίδου!

Το απόγευμα του Σαββάτου της 6ης Μαϊου του 2023 η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες», βρεθήκαμε στο 16ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας, προσκεκλημένοι από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Μας υποδέχθηκαν με χαρά και πολλά χαμόγελα, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές!

Η μεγάλη αίθουσα του γυμναστηρίου όπου έγινε η εκδήλωση, γέμισε από τις χαρούμενες φωνές των μικρών μας φίλων, που με ανυπομονησία περίμεναν να ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι, στον υπέροχο κόσμο των παραμυθιών.

Μικροί και μεγάλοι πήραμε τις θέσεις μας και το ταξίδι ξεκίνησε! Ταξιδέψαμε σε τόπους μακρινούς, μαγικούς, ονειρεμένους! Σε τόπους όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα,τα αόρατα ορατά, εκεί που τα ψέματα μπερδεύονται με την αλήθεια.

Τα παιδιά παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον και η χαρά τους ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια, στα χαμόγελα και στα ασταμάτητα χειροκροτήματα τους.

Τα παραμύθια που αφηγηθήκαμε ήταν:

«Τρεις κόρες και ένας γιός, «Τα εφτά κοράκια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Ο βασιλιάς, οι τρεις κόρες και το αλάτι», «Η Πούλια και ο Αυγερινός», «Ο τσιγκούνης παπάς», «Ο Ερμής και ο ξυλοκόπος».

Βέβαια από την εκδήλωση μας δεν έλειψαν τα υπέροχα αινίγματα με τα οποία τα παιδιά προβληματίστηκαν αλλά και διασκέδασαν πάρα πολύ, ενώ με το όμορφο τραγουδάκι «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι» που τραγουδήσαμε όλοι μαζί, έκλεισε η εκδήλωση μας, που άφησε σε όλους μας μια γλυκιά γεύση.

Ευχαριστούμε τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας για την πρόσκληση.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι Παραμυθάδες: Ερασμία Βογιατζηδάκη, Ελισάβετ Κεσικιάδου, Μαρία Μπουγά, Καλλιόπη Σωτηρέλη, Ζωή Τσαπανίδου και Αρετή Τσιφλίδου.

Categories: Τα νέα μας | Σχολιάστε

«Οι Παραμυθάδες» και «Τετραφωνική ρίζα» συμπράττουμε σε εκδήλωση για το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού»

Η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» και το  πολυφωνικό μουσικό σχήμα «Τετραφωνική Ρίζα», ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 18:30 στην αίθουσα «Γ.Α. Παπαϊωάννου», σε μια συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και του Δήμου Καβάλας, με την ευγενική υποστήριξη του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Αφορμή της εκδήλωσης αυτής είναι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνει το ΕΙΠ από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες δράσεις σε αντίστοιχες πόλεις σε Μακεδονία και Θράκη και πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα, την Ξάνθη και την Βέροια.

«Παραμυθάδες» και «Τετραφωνική ρίζα» συμπράττουμε παρουσιάζοντας παραμύθια και τραγούδια (τα τραγούδια διηγούνται κι αυτά μικρές ιστορίες), που άγγιξαν τις ψυχές μας και περνάνε στην συνείδησή μας αφήνοντας αισθητά το στίγμα τους.

Categories: Λοιπά | Σχολιάστε

Οι Παραμυθάδες στην βιβλιοθήκη της Νικήσιανης με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

2 Απριλίου! Ημέρα Κυριακή.

Σημαντική μέρα στην ζωή κάθε Παραμυθά! Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Τιμώμενο πρόσωπο ο πολυαγαπημένος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Τον πήραμε, που λέτε, αγκαζέ και ανηφορίσαμε αντάμα στην πανέμορφη Νικήσιανη και στην φιλόξενη βιβλιοθήκη του χωριού!

Ο χώρος πολύ σύντομα γέμισε από χαρούμενα ξεφωνητά και οι απλωμένες μαξιλάρες καλωσόρισαν τους αξιολάτρευτους μικρούς μας φίλους τους οποίους υποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.

Πρώτος πρώτος και καμαρωτός, ξεπήδησε μέσα από τις σελίδες και την φαντασία μας ο «Αυτοκράτορας με τα καινούρια ρούχα»! Ρούχα σατέν, ρούχα μεταξωτά, ρούχα χρωματιστά, ρούχα …. ΑΟΡΑΤΑ! Ορίστε; Αόρατα; Ακούσαμε καλά; Δίκιο έχετε! Δεν υπάρχουν! Κι έπεσε ο αυτοκράτορας στην παγίδα των κατεργάρηδων ραφτάδων και βγήκε στους δρόμους γυμνός!
Γελάτε ε; Κι εμείς γελάσαμε! Όλοι γέλασαν με το πάθημά του κι εκείνος από την ντροπή του έγινε πιο κόκκινος από το παντζάρι.

Αποχαιρετίσαμε τον βασιλιά μας -ντυμένο πια- και ταξιδέψαμε στα βάθη της Περσίας πετώντας πάνω από ωκεανούς και κόσμους παραμυθένιους με «το Μαγικό μπαούλο» του Σβεν! Κατάφερε λέτε να παντρευτεί την πριγκίπισσά του; Όχι όχι! Μη μου ζητάτε να το μαρτυρήσω! Εντολή του Άντερσεν!

– Να το διαβάσετε!

…μου είπε!

Άλλωστε έχω να σας διηγηθώ για έναν άλλο αυτοκράτορα τώρα! Στην μακρινή Ιαπωνία ζούσε αυτός! «Ο Αυτοκράτορας με το Αηδόνι»! Το πιο γλυκό κελάηδημα του κόσμου είχε αυτό το αηδονάκι! Και πόσο τον αγαπούσε και τον φρόντιζε τον αυτοκράτορα. Έμεινε δίπλα του ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. Βλέπετε, ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε και να υποτιμάμε ακόμη και τα πιο μικρά πλασματάκια. Μπορούν ακόμη κι αυτά να κάνουν θαύματα!

Όπως εκείνο το μικρότερο από «τα Πέντε Μπιζέλια»! Ξεγλίστρησε από την σφενδόνα και σφινώθηκε σε μια χαραμάδα τόση δα! Αλλά τι έκανε; Έβαλε όλη του την τέχνη και την σοφία του και με υπομονή μετέτρεψε ένα σκοτεινό και φτωχικό δωμάτιο σε ολάνθιστο περιβόλι! Θαύμα σας λέω! Πόση χαρά πήραν το άρρωστο κοριτσάκι και η μανούλα του! Κι έγινε καλά εκείνο και χάρηκαν και οι μικροί μας φίλοι που άκουσαν τόσο όμορφα νέα!

Για το τελευταίο μας παραμύθι, αποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα στην Κίνα, σε μια ακροθαλασσιά παρατώντας τον Άντερσεν να κάνει τις βόλτες του στη γενέτειρά του. Εκεί πιάσαμε τη κουβέντα με έναν ψαρά. Άδεια τα δίχτυα του… Δεν έπιασε ψάρια παρά ένα «Μικρό Χρυσόψαρο»! Θα σας φανεί αστείο αλλά σαν να το ακούσαμε να μιλάει με ανθρωπινή λαλιά!

– Ρίξε το ψαράκι στο γυαλό και θα δεις καλό!

Ψέματα ή αλήθεια ετσι λεν τα παραμύθια!

Συμμετείχαν οι Αδελαΐδα Ράπτη, Δέσποινα Σωτηρέλη, Χρήστος Τσίρκας και Αρετή Τσιφλίδου.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,,,, | Σχολιάστε

Στο Δημοτικό σχολείο Μελισσοκομείου παρέα με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Παρασκευή 31 Μαρτίου … Της Παραμυθο-ανταποκρίτριάς μας, Δέσποινας Σωτηρέλη!

Τελευταίο πρωινό του Μάρτη και με τον  ανοιξιάτικο ήλιο να λάμπει, οι Παραμυθάδες βρεθήκαμε στον υπέροχο χώρο του δημοτικού σχολείου Μελισσοκομείου! 

Δεκάδες μαθητές της Α, Β και Γ τάξης με τις δασκάλες τους μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό! Αφορμή για την επίσκεψή μας στάθηκε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) που καθιερώθηκε προς τιμήν των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν! 

Με πρωταγωνιστή, λοιπόν, τον μεγάλο αυτόν παραμυθά, η ομάδα των Παραμυθάδων ξεκίνησαμε τη σημερινή μας (από)δραση! 

Εσείς γνωρίζατε ότι ο Άντερσεν έγραψε παραπάνω από 150 παραμύθια; Κάποια πολύ γνωστά κι αγαπημένα, κάποια λιγότερο. Σίγουρα θα έχετε ακούσει την ιστορία της πριγκίπισσας με το μπιζέλι! Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία αλλά … είκοσι! 20 ολόκληρα στρώματα με 20 παπλώματα, στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο! Και από κάτω; Ένα μπιζέλι!

Αφήνοντας πίσω μας το παλάτι της πριγκίπισσας, βρεθήκαμε σε μια φτωχογειτονιά. Εκεί ανταμώσαμε «τα πέντε μπιζέλια»! Κάνουν και τα μπιζέλια όνειρα ξέρετε! Ένα μικρό ταπεινό μπιζελάκι ήταν κι αυτή τη φορά ο ήρωας της ιστορίας μας! 

Ανοίξαμε έπειτα τα φτερά της φαντασίας μας και ταξιδέψαμε παρέα με το ασχημόπαπο που τελικά έγινε ένας πανέμορφος κύκνος και μάθαμε για την αξία  της εσωτερικής ομορφιάς που σαν αυτή δεν υπάρχει καμία! 

Μα δεν σας είπα και το άλλο! Στην χώρα των παραμυθιών χρόνια τώρα πετάμε καβάλα σε μαγικά άλογα, σε δράκους τρομερούς και σε ιπτάμενα χαλιά! Πρώτη φορά όμως μπήκαμε σε ιπτάμενο μπαούλο! Ναι! Καλά το ακούσατε! Ιπτάμενο μπαούλο! Βοοουυυυρρρρ!

Τέλος, από την παρέα μας δεν έλειψε κι ο Αυτοκράτορας με τα καινούρια ρούχα! Αχ τι έπαθε ο δύστυχος! Βγήκε στο δρόμο γυμνός! Δεν ήξερε που να κρυφτεί από την ντροπή του όταν το πήρε χαμπάρι! Τόσο πολύ γελάσαμε με τα καμώματά του που μέχρι θεατρικό το κάναμε το παραμύθι του!

– Καλέ ο αυτοκράτορας είναι γυμνός!

…αναφώνησαν οι μικροί μας φίλοι και ξεκαρδιστήκαμε! Το έμαθε όμως το μάθημά του κι έγινε ο καλύτερος βασιλιάς!

Ψέματα ή αλήθεια ετσι λεν τα παραμύθια! 

Συμμετείχαν οι Ερασμία Βογιατζιδάκη, Μίνος Ρακιτζής, Αδελαΐδα Ράπτη,  Δέσποινα Σωτηρέλη, Αρετή Τσιφλίδου και Απόστολος Τσομπανόπουλος!

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Μια βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα

Η αφήγηση παίρνει ζωή από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο χώρος της Παλιάς Μουσικής, γνωστός και ως τζαμί Χαλίλ Μπέη!

Είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί ο επισκέπτης από την ομορφιά και την μοναδικότητά του, όπου το γυάλινο πάτωμα συνδέει την πορεία της χριστιανικής και της μουσουλμανικής θρησκείας.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η ομάδα των Παραμυθάδων αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο» για μια εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της γυναίκας, μιας και πραγματοποιήθηκε στις 8 του Μάρτη! Τραγούδια, αναγνώσεις και αφήγηση, όλα με επίκεντρο την γυναίκα!

Η βραδιά ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη. Ακολούθησε η Χορωδία Ελευθερούπολης «Μελύρριτες», που πραγματικά έσταξε μέλι στις ψυχές μας, με υπέροχες επιλογές τραγουδιών.

Και για να εναρμονιστούμε στην μαγεία του χώρου, η ομάδα των Παραμυθάδων επέλεξε το παραμύθι «Η γόησσα της Ανατολής».

Η Αϊσέ… δυναμική και χαρισματική γυναίκα που ήξερε πώς να παραδοθεί στην αγάπη, διατηρώντας την αξιοπρέπειά της! Διαθέτοντας μια εσωτερική δύναμη που μόνον η ψυχή της γυναίκας διαθέτει, παρέσυρε τους θεατές σε ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα, μουσικές και εικόνες της Ανατολής, στέλνοντας το δικό της μήνυμα.

Ευχαριστούμε πολύ τους οικοδεσπότες του χώρου για την ευκαιρία να μοιραστούμε ένα αγαπημένο παραμύθι μας με ένα υπέροχο κοινό!

Συμμετείχαν οι Ράπτη Αδελαΐς και Τσιφλίδου Αρετή!

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Ο Δεκατρής, ο κουτσοδεκατρής επισκέφτηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Στις 6 και 8 Μαρτίου 2023, μέλη της ομάδας μας επισκεφτήκαμε το 2ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας. Με αφορμή την ημέρα κατά της σχολικής βίας αφηγηθήκαμε στους μαθητές του σχολείου το παραμύθι «Ο Δεκατρής, ο Κουτσοδεκατρής», ένα παραμύθι που εστιάζει στην διαφορετικότητα. Στην αφήγηση του παραμυθιού, εκτός από εμάς -τους Παραμυθάδες- συμμετείχαν και κούκλες που είχαν κατασκευαστεί σε παλιότερη δράση μας.

Και τις δύο μέρες τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους μας υποδέχθηκαν με χαμόγελο και μια γλυκιά καλημέρα. Κάθε τάξη παρακολούθησε την αφήγηση του παραμυθιού, του οποίου ο κεντρικός ήρωας ήταν ένα παιδί που δεχόταν τη βάναυση συμπεριφορά και την περιφρόνηση ακόμη και των οικείων του.  Οι περιπέτειες του αρκετές, μα το θάρρος και η εξυπνάδα του υπήρξαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον βοήθησαν να κερδίσει τον σεβασμό και την αποδοχή όσων τον περιέπαιζαν και τον αμφισβητούσαν.

Αμέσως μετά την αφήγηση του παραμυθιού ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με το περιεχόμενο και τα διδάγματα του παραμυθιού. Κατά τη διάρκεια της κάθε συζήτησης ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις από τα παιδιά.

Στο τέλος, παίξαμε με τους μαθητές ένα παιχνίδι σχετικό με τους ήρωες του παραμυθιού και η συνάντησή μας με κάθε τάξη ολοκληρωνόταν με μια μεγάλη ομαδική αγκαλιά και φωνάζοντας δυνατά…

Ποτέ ξανά  bullying.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι Παραμυθάδες: Ερασμία Βογιατζηδάκη, Ελισάβετ Κεσικιάδου, Μαρία Μπουγά, Αδελαΐς Ράπτη, Αρετή Τσιφλίδου και Απόστολος Τσομπανόπουλος.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,,, | Σχολιάστε

Στο νηπιαγωγείο της Νέας Καρβάλης με 4 αγαπημένα ζώα!

Ένα χαρούμενο και ηλιόλουστο πρωινό, στις 24 Φλεβάρη, η ομάδα των Παραμυθάδων βρέθηκε στο νηπιαγωγείο της Καρβάλης, έχοντας στις αποσκευές τους και τέσσερις φίλους. Έναν γάιδαρο, έναν σκύλο, μια γάτα και έναν πετεινό.

Όχι, όχι πραγματικούς. Αυτοί είναι φίλοι που μας συντροφεύουν στους δρόμους των παραμυθιών, καιρό τώρα! Με την ιστορία τους δίνουν παράδειγμα φωτεινό στους μικρούς μας φίλους, προτρέποντάς τους να μην το βάζουν κάτω και να αγωνίζονται να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα!

Φτάνοντας λοιπόν, βρεθήκαμε σε έναν χώρο τόσο όμορφο, τόσο πολύχρωμο, τόσο χαρούμενο που πραγματικά μας εντυπωσίασε! Προσωπάκια χαμογελαστά, μικρούλια ντυμένα καρναβαλάκια, δύο δασκάλες φιλόξενες και πρόσχαρες μας υποδέχθηκαν.

Η παρέα των Μουζικάντηδων, λοιπόν, στάθηκε μπροστά στους μικρούς φίλους μας και διηγήθηκε όλη την περιπέτεια που έζησαν και στο τέλος βγήκαν νικητές. Οι δασκάλες είχαν ήδη βοηθήσει τα παιδιά να φτιάξουν μάσκες με τα τέσσερα ζώα και αφού η δική μας αφήγηση τελείωσε, κάναμε μια δραματοποίηση της ιστορίας μαζί τους.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τα νηπιάκια μας, συμμετείχαν με όλη τους τη ψυχή! Φωνούλες και ενθουσιασμός και χαρά και γέλια! Και όπως μας αρέσει πολύ να κάνουμε όταν ταξιδεύουμε με το συγκεκριμένο παραμύθι, στο τέλος τραγουδήσαμε το «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι…» προσαρμόζοντας το τραγούδι, στους τέσσερις συγκεκριμένους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Συμμετείχαν οι: Ερασμία Βογιατζιδάκη, Ελισάβετ Κεσικιάδου, Μαρία Μπουγά, Μίνος Ρακιτζής, Αδελαΐς Ράπτη, Ζωή Τσαπανίδου και Αρετή Τσιφλίδου

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: