Μπερδεμένες Ιστορίες – Μέρος Δεύτερο

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας που αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης που γιορτάστηκε στις 20 Μαρτίου συνεχίζουμε παρουσιάζοντας άλλες πέντε ιστορίες που μας στείλατε και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
 
Αν πάλι, κάποιοι από εσάς τώρα ανακαλύψατε την δράση μας ή σας ήρθε τώρα στο μυαλό μια ιστορία από την ζωή σας που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας, βουτήξτε την στην σάλτσα του ψέμματος και στείλτε την σε εμάς!
 

«Ο μύθος του χωρικού» του Στέλιου Καρβουνιάρη

«Οι πιο ωραίες απόκριες» της Ευγενίας Κατσάλη

«Στον πλατύ κόσμο μία θέση» της Ζωής Χατζηγεωργίου

«Τα παιδικάτα μου» της Καλλιόπης Σωτηρέλη

«Το στοιχειωμένο σπίτι» της Λένας Πλασάτη Αποστόλου

Categories: Παραμύθια φίλων | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Μπερδεμένες Ιστορίες – Μέρος Πρώτο

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σήμερα 20 Μαρτίου και όλοι οι Παραμυθάδες του κόσμου γιορτάζουν!
Σ’ αυτό το γιορτάσι του αφηγηματικού λόγου, μαζέψαμε τις «Μπερδεμένες Ιστορίες»  που μας στείλατε και, αφού τις κάναμε κουβάρι κι εμείς, σας τις προσφέρουμε να τις απολαύσετε!
Αν πάλι, κάποιοι από εσάς τώρα ανακαλύψατε την δράση μας ή σας ήρθε τώρα στο μυαλό μια ιστορία από την ζωή σας που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας, βουτήξτε την στην σάλτσα του ψέμματος και στείλτε την σε εμάς!
 

«Εγώ η λέαινα» της Δέσποινας Σωτηρέλη

«Η φωτιά» της Ζωής Τσαπανίδου

«Ιστορίες του πατέρα» της Λίλας Μπρουκάκη

«Μισό παπούτσι και μία βελόνα» της Ξένιας Κοθωνίδου

«Μια αλλιώτικη εβδομάδα» της Ειρήνης Χουσιάδου

 

«Ο Ευτύχης» της Μαρίας Καμπά

«Ο μικρός ταξιδευτής» της Έφης Λοϊζά

«Ο νονός» της Αδελαϊς Ράπτη

«Ταξίδι στο νότο» της Βικτώριας Πακαταρίδου

Categories: Παραμύθια φίλων | Ετικέτες: ,,, | 1 σχόλιο

Ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης με «μπερδεμένες ιστορίες»!

Στις 20 Μαρτίου γιορτάζουν οι απανταχού παραμυθάδες, γιορτάζει ο αφηγηματικός λόγος, γιορτάζει το παραμύθι. Η ιδέα της γιορτής αυτής ξεκίνησε το 1991 από την Σουηδία. Σύντομα βρήκε υποστηρικτές και σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να γιορτάζεται παγκόσμια από το 2005.

«Οι Παραμυθάδες» αποφασίσαμε φέτος να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα αλλά όχι μόνοι μας. Σκεφτήκαμε να την γιορτάσουμε παρέα μαζί σας και σας προσκαλούμε…

Σας προσκαλούμε να γίνετε κι εσείς για μια μέρα αφηγητές, να γίνετε παραμυθάδες δημιουργώντας μια «μπερδεμένη ιστορία». Τι είναι όμως μια «μπερδεμένη ιστορία»;

Φωτογραφία από εκδήλωσή μας το καλοκαίρι του 2013

Όλοι μας έχουμε -σίγουρα- να διηγηθούμε μια ιστορία που ξεφεύγει λίγο από τις καθημερινές φυσιολογικές και συνηθισμένες. Μια ιστορία που μπορεί να είναι αστεία ή και πολύ λυπητερή. Αυτή η ιστορία αξίζει να γίνει το αντίδωρο στην γιορτή μας.

Συνταγή «μπερδεμένης ιστορίας»

Πάρτε την ιστορία που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας και βουτήξτε την είτε λίγο είτε πολύ, στο μπολ με την μαρινάδα του ψεύδους. Στολίστε την με ό,τι καρύκευμα θέλετε και φροντίστε να μας την στείλετε μέχρι τις 18 Μαρτίου ώστε να προλάβουμε κι εμείς να την σερβίρουμε στην σελίδα μας στις 20 του ίδιου μήνα.

Την ιστορία σας μπορείτε είτε να την ηχογραφήσετε είτε να την μαγνητοσκοπήσετε, ακόμα και με το κινητό σας τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται να την επεξεργαστείτε. Αυτό θα το αναλάβουμε εμείς εφόσον χρειαστεί. Εσείς απλά φροντίστε να μας την στείλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: info@paramythades.org

Αν το αρχείο βγει αρκετά μεγάλο, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε σελίδες όπως το wetransfer, dropbox, κλπ. Επίσης, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για διευκρινιστικές ερωτήσεις σε τυχόν απορίες, είτε μέσα από τις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι Παραμυθάδες (facebook) paramythades (instagram), αλλά και μέσα από το παρόν ιστολόγιο ή την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: info@paramythades.org

Σας περιμένουμε…μην αργείτε!

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

«Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες» από το 2ο Νηπιαγωγείο Καβάλας!

Ως μέλη του συλλόγου «Οι Παραμυθάδες», έχουμε στην καρδιά μας ριζωμένη την αγάπη για τα παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης. Έντονη είναι και η ανάγκη αλλά και η επιθυμία για να βάλουμε το λιθαράκι μας στην διατήρηση και διάδοσή τους.

Αυτό σημαίνει ότι πλημμυρίζουμε από χαρά και ικανοποίηση όταν γινόμαστε αφορμή για να ασχοληθούν κάποιοι με τα παραμύθια, έχοντας πάρει την σκυτάλη από εμάς.

Το 2ο τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου Καβάλας με νηπιαγωγό την κυρία Ευαγγελία Κυριακόγλου, επικοινώνησαν μαζί μας κάνοντάς μας γνωστό:

«Καλησπέρα σας … Στην τάξη μου με το άνοιγμα των σχολείων θελήσαμε να δουλέψουμε την έννοια του χρόνου. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες που κάναμε τους διάβασα το παραμύθι  η Κυρά καλή και οι Δώδεκα μήνες… με τη δική σας διασκευή μια και δεν είχα το αντίστοιχο παραμύθι…!   Λόγω τηλεκπαίδευσης τα παιδιά γύρισαν στην τάξη  με άρνηση να δουλέψουν αλλά και να επικεντρωθούν σε ακροάσεις παραμυθιών πόσο μάλλον χωρίς εικονογράφηση… Το συγκεκριμένο παραμύθι τους τράβηξε το ενδιαφέρον οπότε όλοι μαζί σε ομάδες αναλάμβανε την εικονογράφησή του αλλά και συμμετείχαν στην ηχογράφηση για να γίνει ηλεκτρονικό ….   Το αποτέλεσμα σας το αφιερώνουμε μια και η διασκευή ανήκει σε σας !   Τα παιδιά του 2ου τμήματος του 2ου  Νηπιαγωγείου Καβάλας και η νηπιαγωγός τους Κυριακόγλου Ευαγγελία»

Σας το παρουσιάζουμε λοιπόν μέσα από την σελίδα μας και ευχαριστούμε τους μαθητές και τη νηπιαγωγό τους για την ξεχωριστή αφιέρωσή τους.

Για να δείτε το παραμύθι από το 2ο Νηπιαγωγείο, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,, | Σχολιάστε

Η δράση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!

Αύριο Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η ελληνική γλώσσα μετά από απόφαση των ελληνικών υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας. Το 2017 αποφασίστηκε και στόχος είναι η πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την ελληνική γλώσσα.

Γιατί όμως 9 Φεβρουαρίου; Γιατί επιλέχτηκε αυτή η ημερομηνία;

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, άφησε την τελευταία του πνοή ο Διονύσιος Σολωμός σε ηλικία μόλις 59 ετών.

Άρα, η 9η Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι και ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή.

Οι Παραμυθάδες, που δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι εξαιτίας της πανδημίας και συνέχεια αναζητούμε τρόπους επικοινωνίας με όλους εσάς, σκεφτήκαμε μια δράση και σήμερα με χαρά θα σας την παρουσιάσουμε.

Τον Μάιο του 1823, ο Διονύσιος Σολωμός, εμπνεύστηκε και έγραψε το μακροσκελές ποίημα με τίτλο «Ύμνος εις την ελευθερίαν» από το οποίο τα πρώτα δύο τετράστιχα αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακολουθούν όμως και άλλα 156 τετράστιχα.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα βίντεο όπου θα απαγγέλουμε ολοκληρωμένο το ποίημα. Για να μην βαρεθείτε όμως να βλέπετε συνέχεια εμάς, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να μοιράσουμε τα τετράστιχα σε φίλους και γνωστούς. Να ζητήσουμε από αυτούς να απαγγείλουν ένα τετράστιχο και να κεντήσουμε έτσι ολόκληρο το έργο του ποιητή, μέσα από αυτήν την πολυμορφία.

Στο κάλεσμά μας, όλοι ανταποκρίθηκαν με χαρά και σας παρουσιάζουμε τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν» από 158 ανθρώπους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

(Για να δείτε το βίντεο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε να δώσουμε στη Νίκη Λιόγκα που ηχογράφησε για λογαριασμό μας, σημεία και θέματα από την μελοποίηση του Νικόλαου Μάντζαρου πάνω στον «Ύμνο».

Την παρουσίαση για την Παγκόσμια ημέρα στην αρχή του βίντεο, ηχογράφησαν οι: Δημήτρης Κρυωνάς, Μαρία Σαχινίδου, Θεοδώρα Βαβαλέσκου και Χρήστος Πασ. Τσίρκας.

Στην φράση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» ακούγονται τα μέλη της Ομάδας «Οι Παραμυθάδες»: Μέλη Μίχα, Αρετή Τσιφλίδου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Αδελαΐς Ράπτη, Θεοδώρα Βαβαλέσκου και Χρήστος Πασ. Τσίρκας.

Συμμετείχαν (Αλφαβητικά από τις πόλεις/χώρες):

Αγγλία: Παναγιώτα Βλαβιανού, Δέσποινα Σωτηρέλη, Ολυμπία Δημητρακούδη, Απόστολος Γκουτζίνης, Κατερίνα Μπαργιώτα, Ξένια Μανασσή Starkey

Βέλγιο: Δήμητρα Μπουρουτζόγλου, Μαίρη Πανούση, Ηλέκτρα Τσελέπη, Αριστείδης Ψαρράς, Mario Giuliani

Γαλλία: Ιωάννης Δροσίτης

Γερμανία: Αντώνης Μίχας, Ελένη Πατρικίου, Μαρία Κατεμλιάδου, Σωτήριος Δεληγιόρογλου, Χρήστος Πάρτσκας, Μάρθα Λιόλιου, Νίκη Λιόγκα

Ιλλινόις: Maria Selas

Ιράν: Παντελής Ασλανίδης

Καλιφόρνια: Απόλλων Παπαφράγκου, Χριστίνα Καλαποθάκος

Καναδάς: Jackie Curry

Κύπρος: Μαργαρίτα Αναστασίου, Αγάθη Σολωμού, Dr. Χριστίνα Μιχαηλίδου

Νέα Υόρκη: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, Λαμπρινή Γεμεντζοπούλου, Ευτυχία Κονίδη, Σπύρος Καπάτος

Νορβηγία: Νίκος Γαβριηλίδης

Πενσυλβάνια: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης, Μαρία Σωτηρέλη

Σερβία: Aleksandar Rakić

Σουηδία: Louise Brynielsson

—————–

Ελλάδα

Άγιος Νικόλαος: Τσίγκου Μαρία

Αθήνα: Αναστασία Ασβεστά, Γεώργιος Γιαννούτσος, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Παναγιώτης Κατσώλης, Δημήτρης Ιωάννου, Αναστασία Γαλανοπούλου, Ευγενία Γαλανοπούλου, Μαρία Μουτάφη, Αργυρώ Λύτρα

Αίγινα: Ανδρέας Δερμάτης

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Αντώνης Σεκερτζής

Αλεξανδρούπολη: Ευανθία Καλτσαρά

Αμφιλοχία: Νένα Μπούρα

Βόλος: Στέλλα Βελαλή

Βόνιτσα: Νίκη Δρίβα

Ηράκλειο: Ζαμπία Λαζανάκη

Θάσος: Κώστας Ξυδιάς

Θεσσαλονίκη: Αθανασία Κυρέζη, Κωνσταντίνος Σκαλίδης, Εμμανουήλ Σκαλίδης, Σμαράγδα Σκαλίδου, Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου, Χρύσα Μαρία Ταβανλή, Θεόδωρος Φυλίδης, Δημήτρης Ράπτης, Κωνσταντίνα Σαχινίδου, Κλεάνθης Νιζάμης, Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Μαρία Κοκορότσκου, Στέλλα Γκάνη, Κωνσταντίνα Κουρκουραΐδου, Χρύσανθος Αλεξιάδης

Ιωάννινα: Βαγγέλης Τσακανίκας

Καβάλα: Αδελαΐς Ράπτη, Κώστας Αντωνιάδης, Καλλιόπη Σωτηρέλη, Θεοδώρα Βαβαλέσκου, Θόδωρος Μουριάδης, Μέλη Μίχα, Δωροθέα Κολώνη, Άκης Κουτσούκης, Ρένα Πανταζόγλου, Κατερίνα Κουμανίδου, Κωνσταντίνα Κατσάνη, Δέσποινα Γιαρματζίδου, Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, Αρετή Τσιφλίδου, Αλέξης Γούλας, Σοφία Τσίγκου, Λίλα Μπρουκάκη, Ανδρομάχη Μητσοκάπα Μουτάφη, Άσπα Καρποζήλου, Αθανασία Νέγκογλου, Μαριάννα Κεσόγλου, Ιωάννης Κανάκης, Νίκος Καραγιαννακίδης, Μιχάλης Σαλωνίδης, ΖωήΚορκουραΐδου, Αναστασία Κούντουρα, Ζοπόγλου Γεώργιος, Σταυρούλα Σιώκη, Ξένια Κοθωνίδου, Παύλος Σαχινίδης, Άννα Γιουρούκη, Μερόπη Κουμπή, Σπύρος Κουτσούκης, ΚίαΜουράτη, Άγγελος Δαλιαντζής, Άλκης Ζοπόγλου Νίκος Νασιάδης, Ιωάννα Σωτηρέλη, Αλέξης Μίχας Παπαθανασίου Νικολέτα, Μπαλή Γωγώ, Νεοχωρίτου Σοφία, ΠαντελίδουΚατερίνα, Μαρκουλίδου Αναστασία, Κουρούνη Μαρία, Διαλεκτόπουλος Ντίνος, Μαρία Κανασιάδου, Ιάσμη Μαντζουράνη, Νίκος Κακουλίδης, Ιωάννης Δόμβρος, ΝικολέταΔόμβρου, Ραφαηλίδου Μαρία, Χρήστος Πασ. Τσίρκας

Καλαμπάκα: Παύλος Μπαλογιάννης

Κατερίνη: Θοδωρής Πετρόπουλος, Ζηνοβία Πετροπούλου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Σταματία Παπακωνσταντίνου, Σαββίνα Ελένη Δαννιέλα Βασιλοπούλου, Πολυάνθη Κωνσταντινίδου, Νατάσα Θεοχάρη, Νικόλαος Κουνατίδης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Δομνίκη Καράντζιου, Ελπινίκη Σταυριανίδου, Τραϊανός Βασιλόπουλος, ΘωμάςΣταυριανίδης, Ιωάννης Νικολαϊδης, Κώστας Κρομμύδας, Ειρήνη Παπαδοπούλου

Μουρίκι Εορδαίας : Μαρία Γούλα, Ευγενία Κατσάλη  

Νέα Πεντέλη: Ντιάνα Βρανούση, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης

Ν. Τραπεζούντα: Τάσος Χαραλαμπίδης

Ξάνθη: Πατήρ Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Ευαγγελία Μπίντα, Νικόλαος Κορίτσης

Ξυλόκαστρο: Παναγιώτης Δαγρές  

Πάτρα: Κυριακή Κυριακίδου

Ρέθυμνο: Ελευθερία Κουρκουραΐδου, Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, Μαρία Κρομμύδα, Ανδρομάχη Βαρσάμη

Σέρρες: Χάρη Δημητρακούδη

Σκόπελος: Κατερίνα Ντίνου

Χαλκίδα: Μαρία Παπαδοπούλου

Χανιά: Εμμανουήλ Λιοδάκης

Χίος: Μαρίνα Τσελεπή

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,,,, | 1 σχόλιο

Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας

Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας

Ό,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάνει σαράντα μέρες

Δεσποτική εορτή που στους βυζαντινούς χρόνους την τιμούσαν στις 14 Φεβρουαρίου. Με αφορμή όμως έναν λοιμό που θέριζε εκείνα τα χρόνια, ο Ιουστινιανός, ως μεσιτεία στον Κύριον να τους βοηθήσει, μεταφέρει την γιορτή στις 2 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, με εξαίρεση την αρμένικη εκκλησία που παρέμεινε στην αρχική ημερομηνία, γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Σωτήρος αυτήν τη ημέρα.

«Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα….» αναφωνεί ο υπέργηρος Συμεών αντικρίζοντας το 40 ημερών Θείο Βρέφος. Είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει πριν δει την έλευση του Υιού Του. Λίγο πολύ γνωστά όλα αυτά…

Ξέρετε όμως, πως για την Ορθοδοξία, αυτήν την ημέρα ορίζεται και η γιορτή της Μητέρας;

«Η ψυχομάνα». Έργο του Νικόλαου Γύζη

Το 1929, τιμώντας και το πρόσωπο της Παναγίας, τιμούμε αυτές τις μορφές της ζωής μας, που έχουν επωμιστεί τον επίγειο ρόλο των αγγέλων. Πολύ λογική η συσχέτιση αν αναλογιστούμε τι φωνάζουμε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας: Παναγιά μουΜάνα μου

Η μητέρα δεν αποκτά την ιδιότητα μόνο επειδή γεννάει. Μάνα είναι αυτή που θα δώσει τα εσώψυχά της για να αναθρέψει καλά τα παιδιά της. Που θα σκέφτεται 26 ώρες το εικοσιτετράωρο τον δρόμο τον καλό της ζωής του παιδιού της. Που θα καταθέσει όλο της το είναι, για τον σκοπό αυτόν! Θα κάνει τα λάθη της, ναι! Μα ακόμη κι εκεί υπάρχει η αγάπη της!

Ένας Ινδός νομοθέτης έλεγε: «Ένας παιδαγωγός είναι ίσος με δέκα δασκάλους. Ένας πατέρας είναι ίσος με εκατό παιδαγωγούς. Μία μητέρα είναι ίση με χίλιους». Τώρα θα μας πείτε: Είναι ανάγκη να γιορτάζουμε την μητέρα δύο φορές τον χρόνο; Εμείς θα σας απαντήσουμε: Είναι όμορφο να την γιορτάζουμε κάθε μέρα του χρόνου! Χρόνια πολλά σε όλες του κόσμου τις μανούλες!

Categories: Θρησκευτική παράδοση | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Κοπή Βασιλόπιτας υπό… περίεργες συνθήκες!

Με ιδιαίτερες συνθήκες κόψαμε φέτος την βασιλόπιτα της ομάδας μας.

Σε εξωτερικό χώρο, με μάσκες, με αποστάσεις…. Αλλά έστω κι έτσι κρατήσαμε και αυτήν την χρονιά το έθιμο της βασιλόπιτας! Και μάλιστα σε διπλή έκδοση, μιας και η σεφ της ομάδας Καλλιόπη Σωτηρέλη δίνει πάντα τα διπλά από όσα απαιτούνται. Μία γλυκιά και μια αλμυρή βασιλόπιτα λοιπόν και αντίστοιχα και δύο οι τυχεροί που κέρδισαν το κάθε φλουρί! Ο παππούς Αλέξανδρος Μίχας ο ένας και ο εγγονός Θάνος Βαρύτης ο δεύτερος, χαράσσουν από τώρα κοινή πορεία στην χαρά! Τους ευχόμαστε τα καλύτερα!

Καλή, δημιουργική και με πολλές αγκαλιές χρονιά ευχόμαστε και σε όλον τον κόσμο! Καλή και σύντομη αντάμωση!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 
Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Χάσαμε 20 λέξεις…

Ωχ, τι πάθαμε πάλι!
Γυρίζοντας στο Παραμυθόσπιτο μετά τις γιορτές, βρήκαμε απ’ έξω από την πόρτα ένα σημείωμα που έγραφε τα παρακάτω…

επειδή μαθ κοροϊδεύετε θυνέχεια θα θαθ τιμωρήθουμε, να δείτε, θα θαθ αρέθει;

… και από την πίσω μεριά είχε πολλά γράμματα, σε γραμμές και στήλες, αλλά μπερδεμένα.

Εμείς το ψάξαμε πολύ και βρήκαμε τελικά ότι περιέχει 20 λέξεις από το παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες» αλλά, για κάποιο περίεργο λόγο, δε μπορούμε να τις εντοπίσουμε.

Μπορείτε να μας βοηθήσετε;

Ξέρουμε καλά ότι, εσείς τα παιδιά, μπορείτε να βρίσκετε εύκολα τις λύσεις σε τέτοιους γρίφους κι έτσι ζητούμε τη βοήθειά σας.

Αφού διαβάσετε λοιπόν το παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», ψάξτε να βρείτε μέσα σε αυτό το σωρό των μπρεδεμένων μπερδεμένων γραμμάτων τις 20 λέξεις που περιέχει το παραμύθι και που είναι τώρα κρυμμένες εκεί μέσα (οριζόντια, κάθετα, διαγώνια).

Πολύ φοβόμαστε ότι αν δεν τις βρούμε και τις 20, οι καλικάντζαροι θα μας κοροϊδεύουν μέχρι να ξανανέβουν στη Γη τα επόμενα Χριστούγεννα! Αν θέλετε, γράψτε στα σχόλια ποιες βρήκατε για να ψάξουμε να τις βρούμε κι εμείς μετά…

Categories: Παιχνίδια | Ετικέτες: , | 2 Σχόλια

Αγκαλιές του χθες αλλά και του τώρα!!!

Πόσο μας έλειψαν οι αγκαλιές! 21 Ιανουαρίου, Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς σου λέει ο άλλος! Έλα όμως που απαγορεύεται!

Αυτήν την χρονιά ίσως να γιορτάσουμε την μέρα περισσότερο συνειδητά από κάθε άλλη φορά! Καταλάβαμε την αξία της και την θέλουμε πίσω! «Έλα αγκαλίτσα!!!», ακούς και τρυπώνεις… Για να ηρεμήσει ο φόβος, ο πόνος, η μοναξιά, η αγωνία και να βρει η καρδιά σου τους κανονικούς της ρυθμούς. «Αγκάλιασέ με», λες και χώνεσαι σε δύο χέρια που τυλίγονται γύρω σου και γίνονται φωλιά, λιμάνι, απάγκιο. Είναι τυχαίο που πολλές φορές, όταν μας αγκαλιάζουν, κλείνουμε ασυναίσθητα τα μάτια μας; Καθόλου τυχαίο… Είναι γιατί αυτή η αγκαλιά γίνεται από μόνη της ένας ολόκληρος κόσμος!

Μία απλή κίνηση που γίνεται μια ισχυρή δύναμη και μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον! Η τρυφερή αγκαλιά της μάνας, η δυναμική του πατέρα, η ερωτική του συντρόφου, η συμπαραστατική του φίλου, η χαρούμενη όσων ξανασμίγουν, η πανηγυρική της επιτυχίας και της νίκης, η καθησυχαστική της κατανόησης και της αποδοχής, η ασφαλής των φοβισμένων, η επουλωτική των πληγωμένων….

Εκατοντάδες οι ιδιότητες και οι τρόποι αυτής της τόσο απλής κίνησης που, χωρίς συνταγογράφηση και χωρίς αντίτιμο, ενεργοποιούν δύο σημαντικές ορμόνες. Την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη. Ορμόνες της αγάπης, της ευεξίας, του έρωτα, της ευτυχίας! Διώχνει το στρες, την μοναξιά! Βοηθάει την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα! Και είναι το πιο γρήγορο, το πιο άμεσο, το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο!

Ελάτε λοιπόν να θυμηθούμε αγκαλιές του χθες. Ανεβάστε στο παρακάτω αρχείο την αγκαλιά που σας έλειψε περισσότερο λόγω των μέτρων που υφίστανται… Μπορείτε βέβαια να ανεβάσετε και μια σημερινή αγκαλιά από κάποιον που σας επιτρέπεται… Ελάτε να γιορτάσουμε έστω κι έτσι, την μέρα της αγκαλιάς!

Made with Padlet

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Στατιστικός παραμυθοαπολογισμός 2020

Κορωνοκαλικάντζαροι, το νου σας! Η εμβολιαγιαστούρα έρχεται και θα σας στείλει και πάλι εκεί από όπου ήρθατε! Δε σας φοβόμαστε! Το καραβάκι των Παραμυθάδων συνεχίζει τα ταξίδια του και το (τόσο δύσκολο) 2020 ήταν, στατιστικά, η καλύτερή μας χρονιά μέχρι τώρα από το 2012 που ξεκινήσαμε να πλέουμε στις θάλασσες του διαδικτύου.

Οι Παραμυθάδες από το 2012 μέχρι το 2020

Αυτόν τον χρόνο «ταξιδέψαμε» συνολικά σε 74 χώρες. Ακόμη και στην Τανζανία, στο Μακάο, στη Μαλαισία και στη Νέα Ζηλανδία φτάσαμε (1 ιστοπροβολή για κάθε χώρα)!

Οι δημοφιλέστερες σελίδες μας και οι χώρες που «ταξιδέψαμε»

Τα πιο δημοφιλή παραμύθια μας για το 2020 ήταν «Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες» και «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι», ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες μας ήρθαν είτε μέσω κάποιας δικτυακής αναζήτησης ή από το facebook. Δεν είναι λίγοι, φυσικά, και όσοι έφτασαν στο ιστολόγιό μας μέσω κάποιου εκπαιδευτικού ιστοτόπου. Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά (επιλέγοντας τυχαία) το 1ο Δημοτικό σχολείο Βροντάδου Χίου (με 114 ιστοπροβολές) και το 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας (με 6 ιστοπροβολές).

Ιστότοποι που οδηγούν στους Παραμυθάδες

Ευχαριστούμε τους 53.923 επισκέπτες μας (και ακόμη περισσότερο όσους τους βοήθησαν να φτάσουν μέχρι εδώ) και, καθώς είμαστε ήδη στο 2021, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους εσάς να είναι καλύτερο από όλα μαζί τα προηγούμενα χρόνια.

Categories: Τα νέα μας | Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: