Προσεχώς: Συμμετέχουμε για έναν σκοπό…να γνωρίσουμε στον κόσμο τον Χάρη και τις χάρες του!

Την Κυριακή των Βαϊων, 28 Απριλίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, συμμετέχουμε σε μια εκδήλωση με πολύ όρεξη και αγάπη. Αποδεχόμαστε την πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Π.Ε. Καβάλας για να μιλήσουμε για την διαφορετικότητα και τον αυτισμό. Το όχημα που θα μας μεταφέρει καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης είναι το παραμύθι της Ελένης Αμανατίδου «Ο Χάρης ανακαλύπτει …τις χάρες του» των εκδόσεων Cambia.

Εμείς θα φροντίσουμε να το αναγνώσουμε δίνοντας τις δικές μας πινελιές, ενώ στην συνέχεια, η συγγραφέας του παραμυθιού και νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, θα μοιραστεί τις εμπειρίες της που συνσυαστικά δημιουργήσανε τον Χάρη.

Από την εκδήλωση, δεν θα λείψει η διάδραση, οι δημιουργικές κατασκευές και κάποιες αναμνηστικές εκπλήξεις που θα δώσουν το στίγμα τους και θα συντροφεύσουν τους μικρούς μας φίλους για αρκετό καιρό μετά.

Κι επειδή εκδήλωση χωρίς μουσική και τραγούδι δεν γίνεται, αξίζει να σημειωθεί και η συνεισφορά των μουσικών Χρύσας Παπαδοπούλου και Οδυσσέα Μαυρομάτη.

Τί είναι όμως ο αυτισμός;

«Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Στο πλαίσιο της διαταραχής, υπάρχει ποικιλία ως προς τη μορφή των συμπτωμάτων, το συνδυασμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας. Επομένως τα αυτιστικά άτομα, από τη μια διαφέρουν σημαντικά από το φυσιολογικό ενώ από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχει και κάποιος βαθμός νοητικής καθυστέρησης. Σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό – περίπου στο 20% – η νοημοσύνη διατηρείται στο φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό. Αυτισμός και νοητική καθυστέρηση συνυπάρχουν συχνά, αλλά οι δύο καταστάσεις δεν είναι ταυτόσημες. Εξάλλου, τα αυτιστικά άτομα που διατηρούν αντιληπτικές και νοητικές ικανότητες, πάλι παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές γνωσιακές, ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές αποκλίσεις.»

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.