Της παραμυθο-ανταποκρίτριάς μας Αρετής Τσιφλίδου –
Κάθε χρόνο 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η αγάπη της ομάδας μας για τα παραμύθια, μας οδήγησε στο Δημοτικό Κήπο της Καβάλας όπου συμμετείχαμε στο διήμερο εκδηλώσεων που οργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το ΝΠΔΔ «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη – Προσχολική Αγωγή Καβάλας» και τον Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας Art Attack.
Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, δεύτερη μέρα του διημέρου εκδηλώσεων, πρώτα τριγυρίσαμε στις παράλληλες δράσεις και απολαύσαμε το Δημοτικό Σχολείο του Παληού Καβάλας που δραματοποίησε το Μικρό Πρίγκιπα του Εξυπερύ και διάφορους μύθους του Αισώπου.
Σε λίγο, τοσοδούλες, πρίγκιπες, μολυβένιοι στρατιώτες, αυτοκράτορες και διάφορα ζώα γέμισαν τον κήπο … Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ότι τα παραλέω γιατί περάσατε από κει και δεν είδατε κάτι τέτοιο; Κι όμως οι φίλοι που μας επισκέφτηκαν, θα είχαν διαφορετική γνώμη. Ταξίδεψαν στο θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών, μέσα από τα τεράστια βιβλία που απεικόνιζαν παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και κατέληξαν μετά να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι παίζοντας μαζί μας με τα παραμυθοζάρια. Τι είναι αυτό; Τεράστια ζάρια που σε κάθε πλευρά τους αντί για αριθμούς έχουν απλές εικόνες: ένα πουλί, ένα δέντρο, ένα αστέρι, βροχή, ένα παιδάκι κλπ. Τα παιδιά ρίχνουν τα ζάρια και με τις εικόνες που φαίνονται και με πολλή φαντασία δημιουργούν ένα ολοκαίνουριο δικό τους παραμύθι.
Οι αντιδράσεις διέφεραν από σχολείο σε σχολείο και από ηλικία σε ηλικία. Οι μικρότερης ηλικίας μαθητές άφησαν τη φαντασία τους να κάνει πολύ μακρινά ταξίδια και να επιστρέψει με υπέροχες ιδέες για να συναρμολογήσουμε το παραμύθι. Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά δυσκολεύτηκαν να ελευθερώσουν τη φαντασία τους μέσα από το ζορισμένο μυαλουδάκι τους που είναι γεμάτο από εικόνες υπολογιστών, τάμπλετ κι έντονων σκηνών από περιπέτειες και δράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στο τέλος, όλοι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καλύτερα να διαβάζουμε ένα βιβλίο, παρά να παίρνουμε έτοιμες εικόνες από μια ταινία που παρακολουθήσαμε.
Ο φόβος της μοναξιάς, του θανάτου και της απόρριψης, ήταν κάποιοι προβληματισμοί που προέκυψαν αλλά και η δύναμη της φιλίας, της αγάπης, της καλοσύνης και της συνεργασίας φώτισαν τα παραμύθια μας. ταξιδέψαμε σε διάφορα μέρη της γης αλλά κι ακόμη παραπέρα! Φτάσαμε μέχρι τον ουρανό, τον ήλιο και τ’ αστέρια. Μιλήσαμε με καλά φαντάσματα, αλλά τιμωρήσαμε και κακούς ανθρώπους. Κι όσο ρίχναμε τα ζάρια κάθε φορά, ένα καινούριο θέμα ξεκινούσε σκαλίζοντας και φέρνοντας στην επιφάνεια κρυμμένα συναισθήματα αλλά και ανατροπές που μας άφηναν άφωνους. Τα παραμύθια που μας χάρισαν τα παιδιά, σύντομα θα αναρτηθούν από την σελίδα μας.
Ευχαριστούμε τους φίλους-μαθητές που μας ταξίδεψαν και μας χάρισαν τόσες ώρες πρωτάκουστων παραμυθιών! Ο Άντερσεν θα ήταν πολύ χαρούμενος και σίγουρα θα ήθελε να είναι και αυτός στην παρέα μας. ‘Η μήπως ήταν κάπου εκεί τριγύρω και μας παρακολουθούσε;
Συμμετείχαν οι παραμύθάδες: Κεσικιάδου Ελισάβετ, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαΐδα, Τσαπανίδου Ζωή, Τσιφλίδου Αρετή, Τσομπανόπουλος Απόστολος και Χαριζάνη Μαρία!