Το μαντήλι της νεράιδας

Κάποτε, στα μέρη της Θήβας ζούσε ένα παλικάρι. Ήταν πραματευτής και με το άλογο και το ντουφέκι του γυρνούσε όλα τα χωριά χωρίς να φοβάται τίποτα και κανέναν.

Ένα μεσημέρι καθώς περνούσε από ένα μέρος που είχε χίλιες βρύσες, Βρυσάκια το λέγανε, άκουσε γέλια και τραγούδια. Πάει κοντά και τι να δει; Νεράιδες που χόρευαν και τραγουδούσαν. Αμέσως μόλις τον κατάλαβαν πήγαν κοντά του κι όταν είδαν άντρα κι όμορφο αποφάσισαν να τον τυραννήσουν λιγάκι.

Βάστα το καπίστρι…

…του είπε η μία

Κράτα το άλογο!

…του παρήγγειλε η άλλη

Κατέβα να χορέψουμε!

fairy…του είπε εκείνη που ήταν πιο κοντά του. Εκείνος καθώς ήταν άφοβος, κατέβηκε μεμιάς από το άλογό του, χωρίς όμως ποτέ να αφήνει το ντουφέκι απ’ το πλευρό του. Κι έτσι τον έβαλαν μπροστά οι νεράιδες κι άρχισαν το χορό. Εκείνος καθώς χόρευε παρατηρούσε μία – μία όλες τις κοπέλες. Έψαχνε να βρει την πιο όμορφη απ’ όλες και σαν την βρήκε και την ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, πήρε το μαντήλι της και το έχωσε όλο μες την κάννη του όπλου του. Σαν τελείωσε κάποτε ο χορός όλες οι νεράιδες έφυγαν. Όλες εκτός από την πιο όμορφη, που δεν μπορούσε να φύγει μιας και δεν είχε το μαντήλι της. Έτσι, τι να έκανε; Ακολούθησε τον πραματευτή και πήγανε μαζί μέχρι τα Πολιτικά, το χωριό δηλαδή που βρισκόταν το σπίτι του.

Η γιαγιά του πραματευτή σαν γνώρισε την κοπέλα που επρόκειτο να παντρευτεί ο εγγονός της απόρησε με την τόση ομορφιά της. Την λυπήθηκε όμως έτσι ολομόναχη που ήταν. Γι’ αυτό τη μέρα του γάμου τους, έβγαλε ένα σπασμένο κέρατο μέσα από το μπαούλο, που ήταν γεμάτο λίρες.

Να ‘χεις κάτι κοπέλα μου, για μια ώρα ανάγκης!

Παντρεύτηκαν λοιπόν πραματευτής και νεράιδα και ζούσαν σε ένα σπιτάκι στα ριζά του πύργου. Έκαναν και δύο παιδιά που ομορφότερά τους δεν υπήρχαν. Εκείνη κάθε τόσο τον παρακάλαγε:

Δωσ’ μου το μαντήλι…

Όχι,

…έλεγε πάντα αυτός, και το ‘χε καλά κρυμμένο για να μην το βρει η νεράιδα και το πάρει.

Ο πραματευτής την κρατούσε πάντα κλεισμένη μέσα στο σπίτι, μην την δει κανείς και χάσει τα μυαλά του από την τόση ομορφιά της. Όπου και να τους καλούσαν, σε γάμους, πανηγύρια και χαρές δεν πήγαιναν πουθενά.

Μόνο τα βράδια, με το φεγγάρι έβγαινε η νεράιδα. Ανέβαινε και καθότανε στο παράθυρο του πύργου και χτένιζε τα μαλλιά της, που έφταναν ως το πάτωμα, μ’ ένα ασημένιο χτενάκι.

Με τα πολλά, τους κάλεσαν για ακόμη μια φορά σε ένα γάμο. Αυτή τη φορά τόσο που τον παρακάλεσε η καημένη η νεράιδα, ο πραματευτής το πήρε απόφαση να πάνε.

Τόσα χρόνια είμαστε μαζί κι εξάλλου έχουμε και δυο παιδιά. Πώς θα μου φύγει;

Σκέφτηκε ο πραματευτής. Αν και είχαν περάσει τόσα χρόνια, η ομορφιά της νεράιδας δεν άλλαξε καθόλου. Όσο έλαμπε ο ήλιος άλλο τόσο έλαμπε κι η νεράιδα!

Πάμε,

…της λέει ο πραματευτής σαν ήρθε η μέρα.

Θα μου δώσεις το μαντήλι μου; Αλλιώς δεν χορεύω!

Θα σου το δώσω. Κάνε λίγη υπομονή. Θα σ’ το δώσω αλλά στα μισά του γάμου, όχι τώρα.

Ντύθηκε, στολίστηκε κι έφεξε ο τόπος.

Στην πλατεία ήταν μαζεμένος κόσμος και ντουνιάς και χορεύανε. Σαν πέρασε μπροστά η γυναίκα του πραματευτή όλοι θαμπώσανε.

Δώσ’ μου το μαντήλι, να φέρω ένα γύρο,

…του κάνει εκείνη στα κρυφά κι εκείνος της το δίνει.

Το ρίχνει η νεράιδα στο κεφάλι της κι άστραψε ο τόπος όλος. Έλαμψε η γη κι αυτή έφυγε στα ουράνια! Με τα μάτια του ο πραματευτής δεν την ξανάδε ποτέ.

Μόνο κάθε βράδυ σαν γύριζε σπίτι του έβλεπε φαΐ στα πιάτα, όλα να ‘ναι συγυρισμένα και τα παιδιά του καθαρά και χτενισμένα. Και μέσα στο μπαούλο της βρήκαν ένα σπασμένο κέρατο γεμάτο περισσότερες λίρες από πρώτα.

Categories: Ελληνικά παραμύθια, Παραμύθια για μάτια | Ετικέτες: , | 5 Σχόλια

Πλοήγηση άρθρων

5 thoughts on “Το μαντήλι της νεράιδας

  1. Νεράιδας

    Αυτή η ιστορία είναι δικιά μας εσύ ο έξυπνος που έγραψες οτι αυτό έγινε στην Θήβα που το ξέρεις μήπως μπορείς να μας πεις και το σημείο στην Θήβα που έβγαιναν η νεράιδες …Αυτός ο πραματευτής ο οποίος ονομάζεις ήταν ο προ πάππους μου πριν 7 γενιές εγώ είμαι η τελευταία γενιά σε όλη αυτή την ιστορία

    Μου αρέσει!

    • Πολλά παραμύθια τα συναντάμε ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διαφορετικές εκδοχές. Έτσι είναι εξάλλου η προφορική παράδοση. Εσύ, θέλεις μήπως να μας πεις πως ακριβώς έχει η ιστορία; Θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ. Ενημερωτικά πρέπει να σου πούμε, ότι η σελίδα αποσκοπεί ώστε να γίνει κάποια στιγμή η ψηφιακή βιβλιοθήκη του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού. Δεν έχουμε έσοδα από την σελίδα, ούτε και κλειδώνουμε τα άρθρα μας. Είναι ελεύθερα προς ανάγνωση στον καθένα.

      Μου αρέσει!

    • melia

      συγκινηθηκα παρα πολύ ..πρωτον για την ελευθερία που ποθει κανείς ..για την αφοσιώση της νεράιδας και επίσης για το οτι αναγνωρισα ενα απο τα αγαπημενα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου !!! η καταγωγή του ηταν από έναν τοπο γεμάτο πηγές και νερά ! ειναι πανελλαδικό το παραμύθι ..οι νεράιδες ανήκουν σε όλους μας ! στην υπεροχη φαντασία μας !

      Μου αρέσει!

  2. i

    Μολις διαβασα(σχεδον) την ιστορια που μου ελεγε η γιαγια μου,για το απο που προερχονται οι γυναικες στο χωριο μου…Η »αναραιδα» οπως την ελεγε γεννησε κόρες κ οι κόρες της με την σειρα τους κόρες……εξου κ τα κοριτσια του χωριου…Οχι πολλες πηγες…στο ποταμακι του χωριου χορευαν…το βραδυ…μονο τότε βγαινουν….Υπεροχα ξαφνιασμενη…. το χωριο ειναι το Γαστουρι στην Κερκυρα….κ το παταμακι εχει στερεψει πια….απο καιρο…..

    Μου αρέσει!

    • Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας αυτήν την εικόνα από τα παιδικά σου χρόνια. Θα χαρούμε πολύ να φιλοξενήσουμε κι άλλες παρόμοιες αναμνήσεις σου, ή παραμύθια που θυμάσαι να σου αφηγούνται!

      Μου αρέσει!

Εδώ σχολιάζετε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.