Δημιουργικό εργαστήρι για εφήβους: «Κατασκευή και χειρισμός κούκλας με στόχο την παρουσίαση μιας ιστορίας».

Τον Οκτώβριο, «Οι Παραμυθάδες» διοργανώνουμε στο Παραμυθόσπιτό μας ένα δημιουργικό εργαστήρι για εφήβους (13 έως 17 ετών) που συναδυάζει την κατασκευή και τον χειρισμό της κούκλας θεάτρου με στόχο την παρουσίαση μιας ιστορίας. Η όλη δράση θα πραγματοποιηθεί με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ τελεί και υπό την αιγίδα του. Υπεύθυνος διδασκαλίας και εμψυχωτής του εργαστηρίου θα είναι ο Βασίλης Βασιλάκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης, κατασκευαστής και χειριστής κούκλας και μαριονέτας).

Σχετικά με το εργαστήρι:

Με την παρούσα ανακοίνωση ξεκινάει και η διαδικασία εγγραφών στο εργαστήρι. Αφορά εφήβους ηλικιών 13 έως 17 ετών. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00 στο Παραμυθόσπιτο (Εμμ. Μπενάκη 43 με Γεναδίου).

Τρεις φορές την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) και για τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν σε πέρας τα ακόλουθα: Να μάθουν να κατασκευάζουν κούκλες με υλικά και εργαλεία που θα τους παρέχουμε. Να τις δώσουνε σχήμα, μορφή και έκφραση και τέλος να μάθουν να τις χειρίζονται.

Παράλληλα, θα πρέπει να μάθουνε την ιστορία πάνω στην οποία θα δουλέψουν. Η Ιστορία είναι ένα λαϊκό παραμύθι της χώρα μας που το συναντάμε σε αρκετές περιοχές και παραλλαγές. Πρόκειται για το «Ο Δεκατρής», ένα παραμύθι που μιλάει για την διαφορετικότητα και την αποδοχή της.

Τα παιδιά θα πρέπει να κατασκευάσουν τις κούκλες του παραμυθιού και στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις προκειμένου να δείξουν την δουλειά τους.

Η κατασκευή κούκλας και μάσκας προωθεί την συνεργασία και την άμιλλα μεταξύ των παιδιών μέσα από την προσπάθεια ολοκλήρωσής της , δεδομένου ότι ο βαθμός δυσκολίας της κατασκευής δημιουργεί ισότιμη σχέση μεταξύ τους. Τους απομακρύνει αλλα και επιλύει καθημερινά τους προβλήματα. Μέσα από τις φιγούρες που θα κατασκευάσουν θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας, θα οξύνουν τη φαντασία τους και θα ενεργοποιήσουν την κριτική τους ικανότητα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (χαρτί, ξύλο, κόλλες, υφάσματα, σπόγγοι, μαλακά μέταλα-ανακυκλώσιμα) και χειροκίνητα εργαλεία θα τα οδηγήσουν στην κατανόηση πώς με απλό τρόπο μπορούμε να οδηγηθούμε στην ομορφιά, την αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας.

Μια επιπλέον παράμετρος της δράσης αυτής είναι η βιντεοσκόπηση των συναντήσεων με σκοπό την δημιουργία ψηφιακής ταινίας προκειμένου να προβληθεί στην συνέχεια μέσα από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και από το δίκτυο της ΕΡΤ αφού θα το προσφέρουμε στην ΕΡΤ Καβάλας.

Γιατί η τέχνη…

Η φιλοσοφία μας πρεσβεύει ότι η τέχνη δεν ειναι αυτοσκοπός αλλά μια κοινωνική λειτουργία που έχει σαν προορισμό να βοηθήσει τον άνθρωπο να κατανοήσει και να ξεπεράσει τα προβλήματά του μέσα από την ομαδικότητα και την συνεργασία του με άλλους. Ειδικότερα, πιστεύουμε στην παιδευτική αξία της τέχνης που βοηθά τους νέους να προσλάβουν βιωματικά γνώσεις και αξίες. Επιπλέον με την δράση αυτή στοχεύουμε στην διάδοση των παραστατικών τεχνών αλλά και της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ με την ομαδική συνεργασία παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές «ομάδες» ενισχύουμε το αίσθημα της ανεκτικότητας απέναντι στην διαφορετικότητα και του σεβασμού προς τον άλλον (ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή κοινωνικής θέσης).

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής

Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκίνησαν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα συντονισμού του εργαστηρίου στα τηλέφωνα 6946816535 (Χρήστος Τσίρκας) και 6978929917 (Μαρία Χαριζάνη) ή στο e-mail: info@paramythades.org

Ο Βασίλης Βασιλάκης «επί το έργον»

Σχετικά με τον Βασίλη Βασιλάκη

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που «στο τιμόνι» του εργαστηρίου θα βρίσκεται ένας σημαντικός καλιτέχνης της χώρας μας, άξιος και αναγνωρισμένος στο χώρο του. Τον θεωρούμε εδώ και καιρό φίλο μας και είμαστε χαρούμενοι που θα τον έχουμε για έναν μήνα στην πόλη μας. Ποιος είναι όμως ο Βασίλης Βασιλάκης;

Ο Βασίλης Βασιλάκης αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική σχολή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο Τέχνης από το 1978 έως το 1985 και έπαιξε σε παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου δράματος στην Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Συμμετείχε στις παραστάσεις:

«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» Κ. Βάρναλη, σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Αυτόχειρ» Νικολαί  Έρτμαν, σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Προστάτες»Μ. Ευθυμιάδη, σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Πού πάει το λεωφορείο» των Γ. Σκούρτη, Αντ. Σιμιτζή, Κ. Μουρσελά. σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κρεμμύδια» Γ. Αρμένη, σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Η Παρέλαση» Λ. Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Μ.Κουγιουμτζή

«Ταξίδι εργασίας» Γ. Σεβαστάκη, σκηνοθεσίαΚ. Κουν

«Πανηγύρι» Δ. Κεχαίδη,  σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Υβόννη, Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας» Βίτολτ Γκομπρόβιτς, σκηνοθεσία Μ.Κουγιουμτζή

«Βασιλιάς Γκορτογκάν»  Ραντοβάν Ίβσικ,  σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

«Μπαμπάς ο πόλεμος,Ι. Καμπανέλλη,  σκηνοθεσίαΓ. Λαζάνη

Αρχαίο Δράμα: Οιδίπους Τύρρανος- Βακχες- Τρωάδες- Ειρήνη- Αχαρνείς-Σφήκες.

Συνεργάστηκε με την παιδική σκηνή της Ξ. Καλογεροπούλου στα έργα:

«Βάσος και Βιβή» και «Οδυσσεβάχ» και ακολουθούν …

«Γέρμα» F.G. Lorca, με την Αιμ. Υψηλάντη, σκηνοθεσίαΣτ. Τσακίρη

«Το κορίτσι της γειτονιάς»Ν. Χατζηαποστόλου με την Π. Σταθακοπούλου, Φ. Σοφιανό και Ε. Πανοπούλου,  σκηνοθεσίαΓ. Αρμένη

«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» Ζ. Φεντώ με τον Γ. Φέρτη, Στ. Φασουλή, Μ. Παπακωνσταντίνου,  σκηνοθεσίαΣτ. Φασουλή

«Το καινούργιο σπίτι»Κ. Γκολντόνι,  σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου

«Εγκλήματα καρδιάς»Σ. Στόπαρτ με την Άννα Φόνσου, Εύα Κοταμανίδου, σκηνοθεσίαΓ. Οικονόμου

«Γιατρός με το στανιό»Μολιέρος με τον Ν. Δαφνή ,σκηνοθεσία  Γ. Αρμένη

«Ψηλά από την γέφυρα»Α. Μίλλερ με τον Ν. Τσακίρογλου, και τη Χ. Διαβάτη, σκηνοθεσία Ν. Κουντούρη

«Δωδέκατη νύχτα»Σαίξπηρ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αργινίου, σκηνοθεσία Κ. Φαρμασώνη

«Η Κυρά της Τραπεζούντας» του Χρ. Χριστοφή, σκηνοθεσίαΝ. Κρασανάκη

«Λοκαντιέρα»Κ. Γκολντόνι με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λαμίας, σκηνοθεσία Κ.Τσώνου

«Ποιος είναι ο Κύριος Κέλερμαν»Φ. Κάφκα, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού

«Ααlst» των Πόλ Χέιβερτ με τη Ρ. Πιττακή και την Αγλαία Παππά, σκηνοθεσία Ε. Σκούφαλου

«Ένα σπίτι παραμύθια» τουΣταμάτη Κραουνάκη και της Λ. Νικολακοπούλου, σκηνοθεσία Στ. Κραουνάκη.

«Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη, σκηνοθεσίαΒ. Βασιλάκη

«Ήλιος με δόντια» τουΓ. Μακρυδάκη , σκηνοθεσίαΒ. Βασιλάκη.

«Η Φάρμα των ζώων»  του Τζ. Όργουέλ, σκηνοθεσίαΣτ. Τσακίρη

«Ωραία χρόνια» του Χάρολντ Πίντερμε τη Ζωή Λάσκαρη και Βέρα Κρούσκα, σκηνοθεσία Σαπίρο.

Επίσης έχει σκηνοθετήσει τοΝεκρό Σπίτι τουΓιάννη Ρίτσου στο Bios

Σκηνοθέτησε τηΦαλακρή Τραγουδίστρια τουΙονέσκο με την ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝ» στη Θεσσαλονίκη.

Έχει εργασθεί για την ελληνική τηλεόραση, το ραδιόφωνοκαι το σινεμά.

Κυριότερες συμμετοχές στα σήριαλ:

«Ο θείος μας ο Μίμης» με τονΜ. Φωτόπουλο,

«Παράνομοι δρόμοι» με το Γ. Βούρο, Φ.Γεωργίτση,

«Σκηνές μέσα από το πλήθος» τουΓ. Αρμένη,

«Προδοσία» με τον Κ. Σόμμερ,

«Φρούτα εποχής» με τηνΙ. Βλασιάδου,

«Εντιμότατοι κερατάδες» με τον Μ. Ρέππα,

«Αλμα Λίμπρε» με τονΝίκο Σεργιανόπουλο,

«Είμαστε στον αέρα» με τον Θ. Αθερίδη, Ν. Σακελλαρίου.

Συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη στην ταινία «Πέτρινα χρόνια» και το «Πανηγύρι» του Δ. Κεχαίδη για την τηλεόραση. Επίσης έπαιξε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» τηςΙ.Καρυστιάννη στο ρόλο του Καπετάν Σάββα.

Έπαιξε στην ταίνια «Πάμπτωχοι Α.Ε» του Δ. Κοτανίδη και στην μικρού μήκους «Η απειλή της Μορμόνας» με Ά βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του Κ. Μαζάνη. Επίσης έχει παίξει στην ταινία μικρού μήκους «Κίνγκ Κόνγκ» σε σκηνοθεσίαΝ. Κυρίτσηκαι στην ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Φουρτούνη«Ίκαρος».

Τελευταία του διαφημιστική δουλειά στην Αθήνα «Πρωτοχρονιάτικο Λαϊκό Λαχείο» (παππούς)

Στο εργαστήρι του David Kennedy σπούδασε γλυπτική και κατασκευή μαριονέττας, και ζωγραφική με δάσκαλο τονΓ. Μόραλη. Το 1997 ίδρυσε το «Θέατρο Μαριονέττας» και έκτοτε παρουσιάζει παραστάσεις -κυρίως για παιδιά-σε σενάριο, κατασκευή, σκηνοθεσία του ίδιου. Παραστάσεις «Το μεγάλο Ταξίδι», «Χρυσαφένιο Πορτοκάλι», «Ο Λύκος και το αύριο», «Μαγικό κουτί», «Τα παρατράγουδα του Ηρακλή», «Γραφιά..σκο», «Μπανανάσταση», «Αχ Τερηδόνα», «Πριτιλί και η ανακύκλωση», «Πειρατής Διατροφής». Επίσης έχει παρουσιάσει παραστάσεις δρόμου με μαριονέττες.

Σε συνεργασία με  το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΑΙΓΙΝΑΣ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» σκηνοθέτησε τα έργα «Κομμάτια και θρύψαλα » του Γ. Σκούρτη, «Πινακοθήκη των ηλιθίων» Ν.Τσιφόρου, «Κουρέας της Σεβίλλης» Μπομαρσέ, «Η Λοναντιέρα»  Κ. Γκολτόνι.

Στην Αίγινα δημιούργησε την θεατρική ομάδα «ΟΡΜΙΣΚΟΣ» και έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Με δύναμη από την Κηφισιά» Δ. Κεχαίδη, Ε. Χαβιαρά,«Τελευταία έκτρωσις» Π.Τακόπουλου, «Εβραία» Μπ. Μπρεχτ, «Ελεύθερο Ζευγάρι» Ντάριο Φο, «Δούλες» Ζ. Ζενέ, «Φαλακρή τραγουδίστρια» Ε. Ιονέσκο, «Γέρμα» F. G. Λόρκα, «Μάρξ στο Σόχο»Χ. Ζιντ, «Υπόθεση Κούγκελμας»Γ. Άλεν. «Λόγω βλάβης» και «Ελλάς… και ξανά προς τη λόρδα τραβάς του  Γ. Μπήτρου και «Τα ίδια και τα γ..ίδια» τουΓ. Σουρή.

Επίσης στην Αθήνα σκηνοθέτησε και έπαιξε στα έργα:

«Ο Λόγος» του Ν. Καζαντζάκηστο Μιχάλης Κακογιάννης

«Το μάθημα¨ του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο Άλφα

«Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη στο θέατρο Άλφα

Στην Κύπρο (2018 – 2019) στο θέατρο Διόνυσος έπαιξε στα έργα:

«Ευρυδίκη»της Σάρα Ρουλ(πατέρας) σκηνοθεσία Μάριος Μεττής

«Η γίδα ή Ποιά είναι η Σύλβια»του Έντουαρντ Άλμπι(Ρος Τερτλ) σκηνοθεσία Μάριος Μεττής

 

Με την στήριξη του ΥΠΠΟΑ

Η όλη μας δράση δεν θα μπορούσε να υλοιποιηθεί αν δεν είχαμε την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και την αιγίδα.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,,,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.