Η δράση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!

Αύριο Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η ελληνική γλώσσα μετά από απόφαση των ελληνικών υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας. Το 2017 αποφασίστηκε και στόχος είναι η πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την ελληνική γλώσσα.

Γιατί όμως 9 Φεβρουαρίου; Γιατί επιλέχτηκε αυτή η ημερομηνία;

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, άφησε την τελευταία του πνοή ο Διονύσιος Σολωμός σε ηλικία μόλις 59 ετών.

Άρα, η 9η Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι και ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή.

Οι Παραμυθάδες, που δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι εξαιτίας της πανδημίας και συνέχεια αναζητούμε τρόπους επικοινωνίας με όλους εσάς, σκεφτήκαμε μια δράση και σήμερα με χαρά θα σας την παρουσιάσουμε.

Τον Μάιο του 1823, ο Διονύσιος Σολωμός, εμπνεύστηκε και έγραψε το μακροσκελές ποίημα με τίτλο «Ύμνος εις την ελευθερίαν» από το οποίο τα πρώτα δύο τετράστιχα αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακολουθούν όμως και άλλα 156 τετράστιχα.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα βίντεο όπου θα απαγγέλουμε ολοκληρωμένο το ποίημα. Για να μην βαρεθείτε όμως να βλέπετε συνέχεια εμάς, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να μοιράσουμε τα τετράστιχα σε φίλους και γνωστούς. Να ζητήσουμε από αυτούς να απαγγείλουν ένα τετράστιχο και να κεντήσουμε έτσι ολόκληρο το έργο του ποιητή, μέσα από αυτήν την πολυμορφία.

Στο κάλεσμά μας, όλοι ανταποκρίθηκαν με χαρά και σας παρουσιάζουμε τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν» από 158 ανθρώπους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

(Για να δείτε το βίντεο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε να δώσουμε στη Νίκη Λιόγκα που ηχογράφησε για λογαριασμό μας, σημεία και θέματα από την μελοποίηση του Νικόλαου Μάντζαρου πάνω στον «Ύμνο».

Την παρουσίαση για την Παγκόσμια ημέρα στην αρχή του βίντεο, ηχογράφησαν οι: Δημήτρης Κρυωνάς, Μαρία Σαχινίδου, Θεοδώρα Βαβαλέσκου και Χρήστος Πασ. Τσίρκας.

Στην φράση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» ακούγονται τα μέλη της Ομάδας «Οι Παραμυθάδες»: Μέλη Μίχα, Αρετή Τσιφλίδου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Αδελαΐς Ράπτη, Θεοδώρα Βαβαλέσκου και Χρήστος Πασ. Τσίρκας.

Συμμετείχαν (Αλφαβητικά από τις πόλεις/χώρες):

Αγγλία: Παναγιώτα Βλαβιανού, Δέσποινα Σωτηρέλη, Ολυμπία Δημητρακούδη, Απόστολος Γκουτζίνης, Κατερίνα Μπαργιώτα, Ξένια Μανασσή Starkey

Βέλγιο: Δήμητρα Μπουρουτζόγλου, Μαίρη Πανούση, Ηλέκτρα Τσελέπη, Αριστείδης Ψαρράς, Mario Giuliani

Γαλλία: Ιωάννης Δροσίτης

Γερμανία: Αντώνης Μίχας, Ελένη Πατρικίου, Μαρία Κατεμλιάδου, Σωτήριος Δεληγιόρογλου, Χρήστος Πάρτσκας, Μάρθα Λιόλιου, Νίκη Λιόγκα

Ιλλινόις: Maria Selas

Ιράν: Παντελής Ασλανίδης

Καλιφόρνια: Απόλλων Παπαφράγκου, Χριστίνα Καλαποθάκος

Καναδάς: Jackie Curry

Κύπρος: Μαργαρίτα Αναστασίου, Αγάθη Σολωμού, Dr. Χριστίνα Μιχαηλίδου

Νέα Υόρκη: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, Λαμπρινή Γεμεντζοπούλου, Ευτυχία Κονίδη, Σπύρος Καπάτος

Νορβηγία: Νίκος Γαβριηλίδης

Πενσυλβάνια: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης, Μαρία Σωτηρέλη

Σερβία: Aleksandar Rakić

Σουηδία: Louise Brynielsson

—————–

Ελλάδα

Άγιος Νικόλαος: Τσίγκου Μαρία

Αθήνα: Αναστασία Ασβεστά, Γεώργιος Γιαννούτσος, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Παναγιώτης Κατσώλης, Δημήτρης Ιωάννου, Αναστασία Γαλανοπούλου, Ευγενία Γαλανοπούλου, Μαρία Μουτάφη, Αργυρώ Λύτρα

Αίγινα: Ανδρέας Δερμάτης

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Αντώνης Σεκερτζής

Αλεξανδρούπολη: Ευανθία Καλτσαρά

Αμφιλοχία: Νένα Μπούρα

Βόλος: Στέλλα Βελαλή

Βόνιτσα: Νίκη Δρίβα

Ηράκλειο: Ζαμπία Λαζανάκη

Θάσος: Κώστας Ξυδιάς

Θεσσαλονίκη: Αθανασία Κυρέζη, Κωνσταντίνος Σκαλίδης, Εμμανουήλ Σκαλίδης, Σμαράγδα Σκαλίδου, Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου, Χρύσα Μαρία Ταβανλή, Θεόδωρος Φυλίδης, Δημήτρης Ράπτης, Κωνσταντίνα Σαχινίδου, Κλεάνθης Νιζάμης, Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Μαρία Κοκορότσκου, Στέλλα Γκάνη, Κωνσταντίνα Κουρκουραΐδου, Χρύσανθος Αλεξιάδης

Ιωάννινα: Βαγγέλης Τσακανίκας

Καβάλα: Αδελαΐς Ράπτη, Κώστας Αντωνιάδης, Καλλιόπη Σωτηρέλη, Θεοδώρα Βαβαλέσκου, Θόδωρος Μουριάδης, Μέλη Μίχα, Δωροθέα Κολώνη, Άκης Κουτσούκης, Ρένα Πανταζόγλου, Κατερίνα Κουμανίδου, Κωνσταντίνα Κατσάνη, Δέσποινα Γιαρματζίδου, Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, Αρετή Τσιφλίδου, Αλέξης Γούλας, Σοφία Τσίγκου, Λίλα Μπρουκάκη, Ανδρομάχη Μητσοκάπα Μουτάφη, Άσπα Καρποζήλου, Αθανασία Νέγκογλου, Μαριάννα Κεσόγλου, Ιωάννης Κανάκης, Νίκος Καραγιαννακίδης, Μιχάλης Σαλωνίδης, ΖωήΚορκουραΐδου, Αναστασία Κούντουρα, Ζοπόγλου Γεώργιος, Σταυρούλα Σιώκη, Ξένια Κοθωνίδου, Παύλος Σαχινίδης, Άννα Γιουρούκη, Μερόπη Κουμπή, Σπύρος Κουτσούκης, ΚίαΜουράτη, Άγγελος Δαλιαντζής, Άλκης Ζοπόγλου Νίκος Νασιάδης, Ιωάννα Σωτηρέλη, Αλέξης Μίχας Παπαθανασίου Νικολέτα, Μπαλή Γωγώ, Νεοχωρίτου Σοφία, ΠαντελίδουΚατερίνα, Μαρκουλίδου Αναστασία, Κουρούνη Μαρία, Διαλεκτόπουλος Ντίνος, Μαρία Κανασιάδου, Ιάσμη Μαντζουράνη, Νίκος Κακουλίδης, Ιωάννης Δόμβρος, ΝικολέταΔόμβρου, Ραφαηλίδου Μαρία, Χρήστος Πασ. Τσίρκας

Καλαμπάκα: Παύλος Μπαλογιάννης

Κατερίνη: Θοδωρής Πετρόπουλος, Ζηνοβία Πετροπούλου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Σταματία Παπακωνσταντίνου, Σαββίνα Ελένη Δαννιέλα Βασιλοπούλου, Πολυάνθη Κωνσταντινίδου, Νατάσα Θεοχάρη, Νικόλαος Κουνατίδης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Δομνίκη Καράντζιου, Ελπινίκη Σταυριανίδου, Τραϊανός Βασιλόπουλος, ΘωμάςΣταυριανίδης, Ιωάννης Νικολαϊδης, Κώστας Κρομμύδας, Ειρήνη Παπαδοπούλου

Μουρίκι Εορδαίας : Μαρία Γούλα, Ευγενία Κατσάλη  

Νέα Πεντέλη: Ντιάνα Βρανούση, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης

Ν. Τραπεζούντα: Τάσος Χαραλαμπίδης

Ξάνθη: Πατήρ Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Ευαγγελία Μπίντα, Νικόλαος Κορίτσης

Ξυλόκαστρο: Παναγιώτης Δαγρές  

Πάτρα: Κυριακή Κυριακίδου

Ρέθυμνο: Ελευθερία Κουρκουραΐδου, Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, Μαρία Κρομμύδα, Ανδρομάχη Βαρσάμη

Σέρρες: Χάρη Δημητρακούδη

Σκόπελος: Κατερίνα Ντίνου

Χαλκίδα: Μαρία Παπαδοπούλου

Χανιά: Εμμανουήλ Λιοδάκης

Χίος: Μαρίνα Τσελεπή

Advertisement
Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,,,,, | 1 σχόλιο

Πλοήγηση άρθρων

One thought on “Η δράση μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: