«Ο ξεπεσμένος δερβίσης» μας ταξίδεψε…

Ο Μάιος έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Ομάδα των Παραμυθάδων. Την τελευταία μέρα του μήνα, παρουσιάσαμε στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Ερασιτεχνικού Θεάτρου» που διοργάνωσε ο δήμος Καβάλας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ο κόσμος που προσήλθε να μας δει, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Γέμισαν το θέατρο, καθόντουσαν στα σκαλοπάτια των διαδρόμων, «κατέλαβαν» το ηλεκτρολογείο, παρακολουθούσαν όρθιοι, ενώ αρκετοί αποχώρησαν.

Η ιδέα για τον «δερβίση»!

Όλα ξεκίνησαν από τον μουσικό της ομάδας μας, τον Μανώλη Παργεντάκη, ο οποίος εμπνευσμένος από το διήγημα του Παπαδιαμάντη, συνέθεσε μουσικά θέματα. Μας πρότεινε να δουλέψουμε πάνω στο διήγημα και η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Έτσι ξεκίνησαν οι αναγνώσεις και οι πρόβες.

Στο «ζεστό» παραμυθόσπιτο ακουγότανε σε καθημερινή βάση -σχεδόν- ο λόγος του «αγίου των γραμμάτων» παράλληλα με μουσικές που σε παρέπεμπαν στην ανατολή. Οι Παραμυθάδες πιστέψαμε στο κείμενο που μας συγκίνησε και μας άγγιξε από την πρώτη στιγμή.

Για το διήγημα…

Ο «ξεπεσμένος δερβίσης» είναι το καλύτερο αθηναϊκό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης μέσα από αυτό το διήγημα εκφράζει τη συμπάθεια και τον σεβασμό του προς έναν ξένο και μάλιστα αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν δερβίση.

Το διήγημα γραμμένο το 1895, είναι ένας «ύμνος» στην αποδοχή της ετερότητας και του αλληλοσεβασμού. Ο ψυχογράφος της εποχής του, ο Παπαδιαμάντης, κατορθώνει περιγράφοντας τη σύντομη ιστορία ενός φερέοικου δερβίση, να ενώσει το νάϊ του με το «ναι» του Χριστού και να αναδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της δερβίσικης μουσικής και των αρχαίων ελληνικών αρμονιών, μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά των μουσικών παραδόσεων διαφορετικών λαών και θρησκειών.

Οι συντελεστές!

Αρκετοί ήταν αυτοί που στήριξαν και αγκάλιασαν το όλο εγχείρημά μας. Ιδιαίτερη όμως αναφορά, αξίζει η συνδρομή δύο φίλων που αν και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, έβαλαν το λιθαράκι τους. Αρχικά η Αναστασία Ασβεστά, η οποία κατασκεύασε έναν δερβίση από χαρτί, ύψους 73 εκατοστών, με την τεχνική papier mache. Ο συγκεκριμένος δερβίσης «εμφανίστηκε» ως σκιά στην παράστασή μας, ακολουθώντας τις πολύτιμες συμβουλές του καραγκιοζοπαίχτη Ανδρέα Δερμάτη, δημιουργό του Θεάτρου σκιών «Ο Θερσίτης». Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο και ο δερβίσης μάγεψε!

Η καταπληκτική μουσική γράφτηκε από τον μουσικό, δάσκαλο μουσικής, κατασκευαστή και συλλέκτη μουσικών οργάνων, Μανώλη Παργεντάκη, ο οποίος για άλλη μια φορά μας άφησε άφωνους με την δουλειά του. Δίπλα στον Μανώλη, βρέθηκαν να υποστηρίξουν μουσικά την όλη παρουσίαση, συνεργάτες του, αλλά και μαθητές του, όπως οι: Αρσονιάδης Δημήτρης, Κάρουστα Σταυρούλα, Μισσήν Ελευθερία, Μισσήν Ευαγγελία, Αβραμίδης Πέτρος, Θεοφιλίδης Χριστόδουλος, και βέβαια ο εκπληκτικός δεξιοτέχνης των πνευστών Γιάννης Κουφού που μας καθήλωσε με το νέι και το καβάλι του.

Στην αφήγηση του διηγήματος, εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο οι : Ράπτη Αδελαϊδα, Τσίρκας Χρήστος, Τσιφλίδου Αρετή, Τσομπανόπουλος Απόστολος, Χαριζάνη Μαρία, αλλά και οι Κούφτα Γεσθημανή, Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία που «αντί προγράμματος» προλόγισαν στοιχεία της παράστασης.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Τάσο Κοντόρια και τον Δημήτρη Μαναρά για την βοήθειά τους στο στήσιμο του φωτισμού της παράστασης. Την ζωγράφο Ελένη Τσικρικώνη για τον υπέροχο πίνακα που ζωγράφισε και στόλισε τόσο την αφίσα μας, όσο και την είσοδο του θεάτρου.

Ευχαριστούμε την Ομάδα Έκφρασης Ελληνικού Πολιτισμού «Ιχνηλάτες», το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Φωτογραφικό λεύκωμα

Την γενική πρόβα, αλλά και την παράσταση, φωτογράφισαν οι: Μέλη Μίχα, Σταυρούλα Παναγιωτίδου και Μιχάλης Βαρίτης και τους ευχαριστούμε για την συνδρομή τους!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: