Οι Παραμυθάδες στο «Φτου και παίζει».

Αφήγηση του παραμυθιού "Ο Πελοπίδας και η Ντάλια" από τους Παραμυθάδες κατά την έναρξη του φεστιβάλ στο Φρούριο της Καβάλας.

Αφήγηση του παραμυθιού «Ο Πελοπίδας και η Ντάλια» από τους Παραμυθάδες κατά την έναρξη του φεστιβάλ στο Φρούριο της Καβάλας.

Από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα ένα διαφορετικό φεστιβάλ, υπό τον τίτλο «Φτου και παίζει» με θέμα τα παραδοσιακά παιχνίδια και αθλήματα. Οι Παραμυθάδες, δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από μια τέτοια διοργάνωση και δώσαμε το παρών μας και τις πέντε μέρες, παίζοντας κυρίως παιχνίδια της γειτονιάς.

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, το μέλος των Παραμυθάδων Χρήστος Τσίρκας έγραψε μια μικρή ιστορία για τους δύο ήρωες-μασκότ της διοργάνωσης, τον Πελοπίδα Πυγολαμπίδα και την Ντάλια Βεντάλια. Το παραμύθι «Πελοπίδας και Ντάλια», αποτελούσε την εναρκτήρια δράση σε καθημερινή βάση και η αφήγησή του γινότανε από μέλη της ομάδας των Παραμυθάδων.

Ημέρα πρώτη στο Φρούριο της Καβάλας

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε στο Φρούριο της Καβάλας. Παρέλαση και παρουσίαση των αποστολών. Παρουσίαση του πρώτου παιχνιδιού που έρχεται από την Πολωνία και λέγεται «Ζόσκα». Σε ανεξάρτητο χώρο, οι Παραμυθάδες παίζαμε παιχνίδια της γειτονιάς, όπως για παράδειγμα, μηλάκια, αγαλματάκια, κλπ. ενώ και άλλες δράσεις συνέθεταν το παζλ της διοργάνωσης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ημέρα δεύτερη στο πάρκο της πλατείας Κάνιγγος

Την δεύτερη μέρα, η γιορτή του παιχνιδιού μεταφέρθηκε στο Σούγελο και συγκεκριμένα στο παρκάκι της πλατείας Κάνιγγος. Τιμώμενη χώρα ήταν η Σουδία με το παιχνίδι «Ράουντερς» ενώ οι Παραμυθάδες και πάλι βρεθήκαμε εκεί τόσο με το παραμύθι μας, όσο και με τα παιχνίδια της γειτονιάς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ημέρα τρίτη στο πάρκο του Αγίου Λουκά

Η γιορτή του παιχνιδιού, μεταφέρθηκε την τρίτη μέρα στο πάρκο του Αγίου Λουκά απέναντι από την Μεραρχία. Τιμώμενη χώρα ήταν η Βουλγαρία με το παιχνίδι «ντα μπι – ντα μπι». Εκεί, οι Παραμυθάδες, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, είχαμε και την ευθύνη για το εργαστήρι της σβούρας. Το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι, πήρε τα χρώματα που θέλησε να του δώσει το κάθε παιδί, ενώ στην συνέχεια είχε την ευκαιρία να δει πως παίζεται από τον φίλο μας Κρέων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ημέρα τέταρτη στο γήπεδο της Καλαμίτσας

Προτελευταία μέρα της γιορτής, κι οι δράσεις μεταφέρονται στον προαύλιο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της Καλαμίτσας. Τιμώμενη χώρα η Γερμανία με το παιχνίδι «Κόρμπαλ». Οι δράσεις των Παραμυθάδων και πάλι αφορούσαν το παραμύθι και τα παιχνίδια της γειτονιάς.

Ημέρα πέμπτη στο πάρκο Φαλήρου

Τελευταία μέρα της γιορτής και τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο πάρκο Φαλήρου. Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα με το παιχνίδι «κικιρίκια» ή αλλιώς «τζαμί». Οι Παραμυθάδες και πάλι στην ίδια γραμμή κι η γορτή έκλεισε με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Europe is our playground

Η αφίσα της διοργάνωσης

Η αφίσα της διοργάνωσης

Η διοργάνωση αυτή, αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europe is our playground και πιο συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης EAC/S03/13 – Προπαρασκευαστική δράση: «Ευρωπαϊκή Σύμπραξη στον Αθλητισμό», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας υπέβαλε πρόταση στο Θεματικό Πεδίο 3 «Προώθηση των παραδοσιακών ευρωπαϊκών αθλημάτων και παιχνιδιών» με τίτλο «EUROPE IS OUR PLAYGROUND». Στην εν λόγω πρόσκληση υποβλήθηκαν 135 προτάσεις από φορείς της Ευρώπης, επιλέχθηκαν 4 και ανάμεσα σε αυτές μόνο μία από την Ελλάδα, αυτή του Δήμου Καβάλας.

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η ανάδειξη και αναβίωση παραδοσιακών αθλημάτων και παιχνιδιών, η μεταλαμπάδευση της γνώσης μέσα από τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία στις επόμενες γενιές, η προστασία της άυλης κληρονομιάς και η δημιουργία δεσμών φιλίας μέσα από την ευγενή άμιλλα που προσφέρει ο αθλητισμός και το παιχνίδι. Επικεφαλής του έργου είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δ. Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και το εταιρικό σχήμα αποτελείται από:

 1. Δήμο Βαρσοβίας – Πολωνία (Εταίρος)
 2. Δήμο Στρόμσταντ – Σουηδία (Εταίρος)
 3. Φίλοι του Μουσείου – Ρουσέ – Βουλγαρία (Εταίρος)
 4. Δήμο Βάρνας – Βουλγαρία (Εταίρος)
 5. Δήμο Μπάνσκο –Βουλγαρία (Εταίρος)
 6. Δήμο Νυρεμβέργης – Γερμανία (Εταίρος)
 7. Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Βερολίνου – Γερμανία (Εταίρος)

Οι δράσεις που πρόκειται να διοργανωθούν είναι οι εξής:

 • Έρευνα και καταγραφή προφορικών μαρτυριών σχετικά με τα παραδοσιακά παιχνίδια – αθλήματα των 5 χωρών – εταίρων,
 • διεθνές συνέδριο,
 • κατασκευή ιστοχώρου,
 • δημιουργία διαδικτυακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού,
 • διαγωνισμοί ζωγραφικής, φωτογραφίας και γραπτών εκθέσεων, όπου θα συμμετάσχουν παιδιά όλων των ηλικιών,
 • δράσεις δημοσιότητας και μάρκετινγκ,
 • έκδοση ειδικού άλμπουμ με υλικό από τις δράσεις (φωτογραφίες, ζωγραφιές, εκθέσεις, κλπ),
 • εκδηλώσεις επίδειξης παραδοσιακών ή αρχαίων αθλημάτων και παιχνιδιών από πέντε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. (Φεστιβάλ Πολιτισμού-Αθλητισμού).

Και του χρόνου

Ήταν μια καταπληκτική διοργάνωση που έφερε κόσμο στις πέντε γειτονιές της Καβάλας. Γέμισαν με παιδιά και ενήλικες, χαρούμενες φωνές και νέες εικόνες που θα μας συντροφεύουν για χρόνια. Ελπίζουμε να δούμε την επανάλληψη αυτής της γιορτής και του χρόνου, με περισσότερα παιχνίδια και παιδιά από άλλες χώρες.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο μας είναι από τους φωτογράφους της διοργάνωσης Ευριπίδη, Αναστασία, αλλά και τον δικό μας Απόστολο Τσομπανόπουλο.

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: