Η φράση που αναζητούμε για την εβδομάδα που ακολουθεί, είναι η «Τύπος και υπογραμμός». Γράψτε μας τα σχόλιά σας, τι πιστεύετε για την προέλευση της φράσης και μοιραστείτε μαζί μας την χαρά της αναζήτησης…
Τα λέμε σε μια εβδομάδα!
Προέλευση (τελευταία ενημέρωση 6/10/2013):
Ο φίλος μας ο Τάσος από την Βραζιλία μας λέει ότι σχετικά με την φράση που αναζητούμε:»στα σχολεία της κατώτερης εκπαίδευσης των βυζαντινών χρόνων, ο δάσκαλος που πρωτομάθαινε τους αρχάριους γραφή, έπαιρνε την πλάκα του μαθητή και έγραφε στην αρχή της με όλη του την καλλιγραφική ικανότητα, πρώτα γράμματα και αργότερα λέξεις και φράσεις. Ύστερα τραβούσε μια γραμμή κάτω από αυτό το υπόδειγμα, για να συνεχίσει κατόπιν ο μαθητής. Αυτό ακριβώς το υπόδειγμα λεγόταν τύπος και υπογραμμός – γιατί υπήρχε υπογράμμιση. Επειδή έπρεπε σαν γραμμένο από το δάσκαλο να είναι τέλειο κι έτσι άξιο για να το μιμηθεί ο μαθητής, η φράση “τύπος και υπογραμμός” κατέληξε να δηλώνει πια τον άνθρωπο που χει και φέρεται άψογα».
Ο φίλος και μέλος των Παραμυθάδων, Θόδωρος Παπαδόπουλος μας γράφει: «οι Βυζαντινοί έδιναν μεγάλη σημασία στην καλλιγραφία. Ο δάσκαλος έγραφε τον υπογραμμό, δηλαδή μια λέξη ή μια σειρά με καλλιγραφικά γράμματα. Τα παιδιά έπειτα προσπαθούσαν να μιμηθούν τα γράμματα του δασκάλου. Η προσπάθεια αυτή των μαθητών, δηλαδή να μιμηθούν τον υπογραμμό, έμεινε μέχρι τις μέρες μας η φράση: «Είναι τύπος και υπογραμμός», που σημαίνει αυτό που αξίζει κανείς να μιμηθεί».
Τέλος, ο Τάσος, μέλος κι αυτός των Παραμυθάδων μας λέει ότι «Ο Δάσκαλος που μάθαινε γραφή στα βυζαντινά χρόνια στα σχολεία,έπαιρνε την πλάκα και με όλη του την καλλιγραφική του τέχνη, έγραφε στην αρχή τα γράμματα και αργότερα λέξεις και φράσεις. Στη συνέχεια τραβούσε μια γραμμή για να συνεχίσει ο μαθητής. Αυτό που έκανε ο δάσκαλος ονομαζόταν ΄΄τύπος και υπογραμμός΄΄.Επειδή αυτό το θεωρούσαν τέλειο και άξιο για μίμηση,η φράση ΄΄τύπος και υπογραμμός΄΄ δηλώνει αυτόν που φέρετε και ζει άψογα…»
Οι τρεις παραπάνω, συμφωνούν με την φίλη και μέλος των Παραμυθάδων Αδελαϊδα, που έθεσε τον γρίφο και η προέλευση που έχει η ίδια για την φράση μας λέει:«Τύπος και υπογραμμός» Στα βυζαντινά σχολεία ο δάσκαλος έγραφε πάνω στην πλάκα του μαθητή κάποιο κείμενο (ο τύπος, το πρότυπο) και το υπογράμμιζε (ο υπογραμμός). Μετά ο μαθητής όφειλε να το αντιγράψει, προσεκτικά, φροντίζοντας να συμφωνεί με το υπόδειγμα (τον τύπο) που ήταν πάνω από τον υπογραμμό.
Στα σχολεία της κατώτερης εκπαίδευσης των βυζαντινών χρόνων, ο δάσκαλος που πρωτομάθαινε τους αρχάριους γραφή, έπαιρνε την πλάκα του μαθητή και έγραφε στην αρχή της με όλη του την καλλιγραφική ικανότητα, πρώτα γράμματα και αργότερα λέξεις και φράσεις. Ύστερα τραβούσε μια γραμμή κάτω από αυτό το υπόδειγμα, για να συνεχίσει κατόπιν ο μαθητής. Αυτό ακριβώς το υπόδειγμα λεγόταν τύπος και υπογραμμός – γιατί υπήρχε υπογράμμιση. Επειδή έπρεπε σαν γραμμένο από το δάσκαλο να είναι τέλειο κι έτσι άξιο για να το μιμηθεί ο μαθητής, η φράση «τύπος και υπογραμμός» κατέληξε να δηλώνει πια τον άνθρωπο που χει και φέρεται άψογα.
Πηγή: http://eternalcycle.wordpress.com
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
οι Βυζαντινοί έδιναν μεγάλη σημασία στην καλλιγραφία. Ο δάσκαλος έγραφε τον υπογραμμό, δηλαδή μια λέξη ή μια σειρά με καλλιγραφικά γράμματα. Τα παιδιά έπειτα προσπαθούσαν να μιμηθούν τα γράμματα του δασκάλου. Η προσπάθεια αυτή των μαθητών, δηλαδή να μιμηθούν τον υπογραμμό, έμεινε μέχρι τις μέρες μας η φράση: «Είναι τύπος και υπογραμμός», που σημαίνει αυτό που αξίζει κανείς να μιμηθεί.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ο Δάσκαλος που μάθαινε γραφή στα βυζαντινά χρόνια στα σχολεία,έπαιρνε την πλάκα και με όλη του την καλλιγραφική του τέχνη, έγραφε στην αρχή τα γράμματα και αργότερα λέξεις και φράσεις. Στη συνέχεια τραβούσε μια γραμμή για να συνεχίσει ο μαθητής. Αυτό που έκανε ο δάσκαλος ονομαζόταν ΄΄τύπος και υπογραμμός΄΄.Επειδή αυτό το θεωρούσαν τέλειο και άξιο για μίμηση,η φράση ΄΄τύπος και υπογραμμός΄΄ δηλώνει αυτόν που φέρετε και ζει άψογα….
Μου αρέσει!Μου αρέσει!