Κατά φωνή και ο γάιδαρος!

donkeyΗ φράση που αναζητούμε για την εβδομάδα που ακολουθεί, είναι η «Κατά φωνή και ο γάιδαρος!». Γράψτε μας τα σχόλιά σας, τι πιστεύετε για την προέλευση της φράσης και μοιραστείτε μαζί μας την χαρά της αναζήτησης…

Τα λέμε σε μια εβδομάδα!

Προέλευση (τελευταία ενημέρωση 15/09/2013):

Οι πληροφορίες μας για την προέλευση της φράσης, συμφωνούν με το σχόλιο που έχει αναρτηθεί. Δηλαδή ότι «τον γάιδαρο στην αρχαία Ελλάδα τον είχαν για ιερό ζώο. Όταν ένας γάιδαρος μούγκριζε πριν από κάποια μάχη, έλεγαν ότι είναι σημάδι των θεών και σίγουρα θα κέρδιζαν τον αντίπαλο.
Οι Μακεδόνες τον 4ο αιώνα π.Χ. με βασιλιά το Φίλιππο κινήθηκαν εναντίων της Αθήνας. Ο αρχηγός του αθηναϊκού στόλου ο Φωκίωνας, επειδή οι Μακεδόνες ήταν περισσότεροι. Δεν ήταν σίγουρος ότι θα καταφέρουν να νικήσουν. Σκέφτηκε λοιπόν να ξεκινήσει αργότερα τη μάχη, ώσπου να φτάσει η βοήθεια από την Αθήνα όπως του υποσχέθηκαν. Πριν να προλάβει να δώσει εντολή για υποχώρηση άκουσε από τα στρατόπεδο του ένα μουγκρητό από γάιδαρο. Τότε γεμάτος ενθουσιασμό είπε..

Κατά φωνή κι ο γάιδαρος.

Αντί για υποχώρηση ξεκίνησε τη μάχη και νίκησε τους Μακεδόνες όπου και υποχώρησαν.»

Categories: Παροιμίες - Γνωμικά | Ετικέτες: ,,, | 1 σχόλιο

Πλοήγηση άρθρων

One thought on “Κατά φωνή και ο γάιδαρος!

  1. Το γάιδαρο στην αρχαία Ελλάδα τον είχαν για ιερό ζώο. Όταν ένας γάιδαρος μούγκριζε πριν από κάποια μάχη, έλεγαν ότι είναι σημάδι των θεών και σίγουρα θα κέρδιζαν τον αντίπαλο.
    Οι Μακεδόνες τον 4ο αιώνα π.Χ. με βασιλιά το Φίλιππο κινήθηκαν εναντίων της Αθήνας. Ο αρχηγός του
    αθηναϊκού στόλου ο Φωκίωνας, επειδή οι Μακεδόνες ήταν περισσότεροι. Δεν ήταν σίγουρος ότι θα καταφέρουν να νικήσουν. Σκέφτηκε λοιπόν να ξεκινήσει αργότερα τη μάχη, ώσπου να φτάσει η βοήθεια από την Αθήνα όπως του υποσχέθηκαν. Πριν να προλάβει να δώσει εντολή για υποχώρηση άκουσε από τα στρατόπεδο του ένα μουγκρητό από γάιδαρο. Τότε γεμάτος ενθουσιασμό είπε..<Κατά φωνή κι ο γάιδαρος>. Αντί για υποχώρηση ξεκίνησε τη μάχη και νίκησε τους Μακεδόνες όπου και υποχώρησαν.
    Από τότε έμεινε η φράση, που τη λέμε μέχρι σήμερα όταν βλέπουμε ξαφνικά κάποιον γνωστό μας….

    Μου αρέσει!

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: