Προσεχώς: Οι Παραμυθάδες παρουσιάζουν το διήγημα «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» του Αλ. Παπαδιαμάντη

ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΑΦΙΣΑΤο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» θα παρουσιάσουμε την Τρίτη 31 Μαϊου στις 21:00 στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» συμμετέχοντας στην διοργάνωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, «Μέρες ερασιτεχνικού θεάτρου». Για εμάς, όλα ξεκίνησαν όταν πριν λίγους μήνες, ο μουσικός μας Μανώλης Παργεντάκης, πρότεινε το συγκεκριμένο διήγημα με αφορμή την μουσική που συνέθεσε εμπνευσμένος από αυτό. Η ιδέα του έγινε αποδεκτή με χαρά και οι πρόβες μας ξεκίνησαν άμεσα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο «ξεπεσμένος δερβίσης» είναι το καλύτερο αθηναϊκό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης μέσα από αυτό το διήγημα εκφράζει τη συμπάθεια και τον σεβασμό του προς έναν ξένο και μάλιστα αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν δερβίση.

Το διήγημα γραμμένο το 1895, είναι ένας «ύμνος» στην αποδοχή της ετερότητας και του αλληλοσεβασμού. Ο ψυχογράφος της εποχής του, ο Παπαδιαμάντης, κατορθώνει περιγράφοντας τη σύντομη ιστορία ενός φερέοικου δερβίση, να ενώσει το νάι του με το «ναι» του Χριστού και να αναδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της δερβίσικης μουσικής και των αρχαίων ελληνικών αρμονιών, μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά των μουσικών παραδόσεων διαφορετικών λαών και θρησκειών.

Οι συντελεστές

Μουσική: Παργεντάκης Μανώλης

Επιμέλεια παρουσίασης: Χρήστος Π. Τσίρκας

Κατασκευή κούκλας: Ασβεστά Αναστασία (Papiera).

Επιμέλεια σκιάς: Δερμάτης Ανδρέας (Θίασος σκιών «Ο Θερσίτης»)

 Παίζουν οι μουσικοί:

Κουφού Γιάννης : νάι, καβάλι, κλαρίνο

Αρσονιάδης Δημήτρης : πολίτικο λαούτο, τζουρά σαζ, κοπούζ, ιρίσβα

Κάρουστα Σταυρούλα : μπεντίρ, τόμπακ

Μισσήν Ελευθερία : μπαγλαμά σαζ, νταφ, ζαρπ

Μισσήν Ευαγγελία : μπαγλαμά σαζ, μπεντίρ

Αβραμίδης Πέτρος : ταμπουρά

Θεοφιλίδης Χριστόδουλος : μπουλγκαρί

Παργεντάκης Μανώλης : ούτι, αφγανί ραμπάπ, γιρμί ταρ, ταμπούρ, μεϊντάν σαζ, σετάρ.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι Παραμυθάδες:

Κούφτα Γεσθημανή, Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαϊδα, Τσίρκας Χρήστος, Τσιφλίδου Αρετή, Τσομπανόπουλος Απόστολος, Χαριζάνη Μαρία.

Στην συνέντευξη τύπου

Την Δευτέρα 16 Μαϊου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και τους συμμετέχοντες στην διοργάνωση. Την Ομάδα των Παραμυθάδων εκπροσώπησαν η Αδελαΐδα Ράπτη και η Μαρία Χαριζάνη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Μέρες ερασιτεχνικού θεάτρου», έχει ως εξής:

  1. Τρίτη 17 Μαΐου 2016 : Ομάδα Δράσης Άνω Θρώσκω – «Ο πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει ποτέ» του Jean Girandaux
  2. Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 : Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Περάμου – Θεατρική Ομάδα – «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου
  3. Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 : Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας «Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας» του Άκη Δήμου
  4. Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 : Αναπτυξιακή Νέστου – Θεατρικό Εργαστήρι  – «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν
  5. Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 : Μικροί Ήρωες – «Άγρυπνο κώμα» της Γιούλης Αποκατανίδου
  6. Κυριακή 29 Μαΐου 2016 : Θεατρική Ομάδα «Χ-οδός» – «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη …»
  7. Τρίτη 31 Μαΐου 2016 : Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» – «Ο Ξεπεσμένος δερβίσης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΑΦΙΣΑ

Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.