«Όταν υπάρχει αγάπη στην καρδιά, θαύματα γίνονται πολλά» της Νάντιας θωμά!

Το παρακάτω παραμύθι συμμετείχε στον διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού που συνδιοργανώσαμε «Οι Παραμυθάδες» και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.

Γράφτηκε από τη Νάντια θωμά ενώ η εικονογράφηση έγινε από μαθητές του νηπιαγωγείου από τα εκπαιδευτήρια Θωμά.

(Για να δείτε την μετάδοση των αποτελεσμάτων πατήστε εδώ)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παραμυθιού ή και μέρος αυτού και η όποια χρήση ή εκμετάλευσή του χωρίς την έγκριση του/των δημιουργού/ών.

 

«Όταν υπάρχει αγάπη στην καρδιά,

θαύματα γίνονται πολλά»

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό

σ’ ένα σύμπαν σκοτεινό

ζούσαν οι κορονοϊοί

που ήταν από τη φύση τους

καταστροφικοί.

Όλοι οι ερευνητές γι’ αυτούς μιλούσαν

Και στο μικροσκόπιο τους μελετούσαν

πείστηκαν ότι ήταν πολύ σημαντικοί

είχαν και κορώνα… βασιλική!

Έτσι εντελώς μια μέρα ξαφνικά

αποφάσισαν να ηγηθούν τυραννικά

τους ανθρώπους να αρρωστήσουν

και τη γη να απειλήσουν.

Όλα τα είχανε σκεφθεί

τίποτα δεν άφησαν στην τύχη

που να φανταστούν όμως ότι τα παιδιά

Θα είχαν τη λύση για όλα τα δεινά!

 

-Το τελευταίο μου σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει και ο στρατός μου προσπαθεί να εξαπλωθεί παντού.Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι τα περισσότερα παιδιά παραμένουν ασφαλή και υγιή στα σπίτια τους, είπε με βροντερή  φωνή ο κορονοβάριους.

-Ίσως το σχέδιό σου τελικά να μην είναι και τόσο… επιθετικό! Διακρίνω κάποιες αδυναμίες του είπε λίγο ειρωνικά ο ξάδελφός του ο γριποβάριους.

-Μιλάς κι εσύ που κάθε χρόνο αποδυναμώνεσαι τελείως. Οι άνθρωποι τη γλιτώνουν με λίγο πυρετό και πόνους στο σώμα. Ενώ εγώ…τους έχω κάνει όλους να μιλούν για μένα, είπε γεμάτος περηφάνεια ο κορονοβάιρους.

-Και τι θα καταλάβεις μ’αυτό; Πάντα κάτι γίνεται και οι άνθρωποι βρίσκουν κάποιο καινούριο φάρμακο ή εμβόλιο του είπε ο γριποβάριους γεμάτος απορία.

Ο κορονοβάιρους παίρνοντας τότε το ύφος του φιλόσοφου του είπε με σιγουριά:

-Θα καταλάβουν πολλά. Καταρχήν η γη θα πάρει μια μεγάλη ανάσα. Θα γίνει μια επανεκκίνηση. Ο άνθρωπος επιτέλους θα καταλάβει ότι δεν είναι ο κυρίαρχος των πάντων. Ζούνε στον πιο όμορφο πλανήτη νομίζοντας ότι είναι δικός τους και κάνουνε ό,τι άσχημο θέλουνε.Όλα τα έμβια όντα που ζουν πάνω σ’ αυτόν είναι φιλοξενούμενα και έχουν ίσα δικαιώματα.

-Λίγο έλειψε να με πείσεις ότι το κάνεις για το καλό της γης και των ανθρώπων του είπε ειρωνικά ο γριποβάριους. Τότε ο κορονοβάιρους κοιτώντας τον ξάδελφό του άγρια στα μάτια του είπε:

-Το κάνω για όλους και για μένα. Αλλά αυτή τη στιγμή δε θέλω να πείσω κανέναν για τις προθέσεις μου. Βιάζομαι πρέπει να συνεχίσω το έργο μου, είπε και έφυγε ξαφνικά.

Στο δρόμο όμως συνάντησε μια παρέα ζωύφιων. Τον Μπάμπη τον μπάμπουρα, τον Σαλιγκάγκουρα το σαλιγκάρι και τη Λίτσα την πασχαλίτσα.

-Παιδιά, ο τρομερός κορονοβάιρους έρχεται προς το μέρος μας, αυτός που καταπίνει τα κύτταρα, είπε ο σαλιγκάγκουρας και φόρεσε τη μάσκα του. Το ίδιο έκαναν και τα άλλα ζουζούνια. Ο Μπάμπης φόρεσε τη μαύρη μάσκα του, ενώ η Λίτσα η πασχαλίτσα έβγαλε και την κόκκινη και τη μαύρη μη μπορώντας να αποφασίσει ποια θα φορέσει. Ο κορονοβάιρους βλέποντας τον πανικό που σκορπούσε χαμογέλασε φιλάρεσκα και τους είπε:

-Μη φοβάστε επιτίθεμαι μόνο σε ανθρώπους γιατί θέλω να τους δώσω ένα μήνυμα: η γη που τους φιλοξενεί τόσα χρόνια δεινοπαθεί! Σε τι κατάσταση θα βρουν οι επόμενες γενιές αυτόν τον όμορφο πλανήτη όταν ο άνθρωπος ζει και συμπεριφέρεται ως ο μόνος κυρίαρχος; τα ζώα π.χ. δε γεννήθηκαν για να είναι σκλάβοι του…εσείς ας πούμε πόσες φορές έχετε γίνει θύματά του μόνο και μόνο επειδή τολμήσατε να τον ενοχλήσετε;

-Εγώ δε σε φοβάμαι, είπε η Λίτσα η πασχαλίτσα, αλλά αν θες τη γνώμη μου με το φόβο και τον πανικό δε θα καταφέρεις πολλά, έμαθα ότι οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τρόπο να σε εξουδετερώσουν είναι πολύ κοντά στο να… και μεμιάς όλη η ζουζουνοπαρέα έκλεισε το στόμα της Λίτσας πασχαλίτσας.

-Τι συμβαίνει; Δε θα σας αφήσω να φύγετε αν δε μου πείτε τους είπε άγρια ο κορονοβάιρους.

-Εντάξει θα σου πω τα νέα, αλλά μη μας κάνεις κακό του είπε η πασχαλίτσα. Μια ομάδα γενναίων παιδιών, ο Ρεμπέλιον και η παρέα του φτιάχνουν έναν προστατευτικό θόλο πάνω από τον πλανήτη γη με σκοπό να προστατέψουν όλα τα ζωντανά πλάσματα από τη δική σου μανία.

Ο κορονοβάιρους στο άκουσμα αυτής της είδησης έβγαλε μια θυμωμένη κραυγή κι έφυγε τρέχοντας να προλάβει.

Στο μεταξύ σε μιαν άλλη γωνίτσα του πλανήτη η παρέα του ρεμπέλιον σχεδίαζε προσεκτικά το σχέδιο προστασίας της γης.

-Πρέπει να φροντίσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Είναι επείγον! Μας περιμένει ο μάγος Μεγάθυμος στο δάσος. Έχει έτοιμο το φίλτρο της ανοσίας, είπε ο Ρεμπέλιον και όλοι συμφώνησαν.

Ο Ρεμπέλιον και η ατρόμητη παρέα του ξεκίνησαν αργά το βράδυ για να βρουν το μάγο Μεγάθυμο. Με τους προσκοπικούς του φακούς ακολούθησαν το σκοτεινό γεμάτο φύλλα μονοπάτι που θα τους οδηγούσε στο πυκνό δάσος. Κάθε τόσο κοιτούσαν δεξιά και αριστερά ή σταματούσαν από τις φωνές των ζώων ή των πουλιών. Τελικά μετά από ώρες έφθασαν στο μικρό σπιτάκι του μάγου. Τους περίμενε έξω. Μόλις τους είδε έτρεξε να τους αγκαλιάσει.

-Πιείτε το τώρα για να μπορείτε να κυκλοφορήσετε ελεύθερα όπου θέλετε τους είπε ο Μεγάθυμος.

-Τι έχει μέσα το φίλτρο; ρώτησε από περιέργεια ο Ευέλικτους.

-Τα συστατικά του είναι πολύ εύκολα να τα βρεις του είπε ο Μεγάθυμος. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα κρύβουν βαθιά μέσα τους. Όταν βρουν τον αληθινό τους εαυτό αυτά αναδύονται όπως το άρωμα των αγριολούλουδων όταν περπατάς την άνοιξη σ’ ένα ανθισμένο πανέμορφο μονοπάτι.

-Δηλαδή; ρώτησε γεμάτη περιέργεια η Πανέξυπνους.

-Ανιδιοτελή αγάπη, συμπόνοια, γενναιοδωρία και φυσικά ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις στη ζωή σου!

Ο Ρεμπέλιον, ο Ευέλικτους, η Πανέξυπνους και η Τετραπέρατη ήπιαν με μεμιάς το μαγικό φίλτρο. Το συναίσθημα που ένιωσαν από την κορυφή έως τα νύχια  ήταν θεϊκό: πληρότητα, γαλήνη ηρεμία και προπάντων αγάπη. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου του θυμού και του άγχους είχαν εξαφανισθεί. Τα θυμόντουσαν μόνο σαν μια παλιά μνήμη.

-Πηγαίνετε τώρα που η καρδιά σας είναι γεμάτη αγάπη και συμπόνοια, να διευρύνετε αυτόν τον προστατευτικό θόλο που φτιάχνετε. Ο κορονοβάιρους επιτίθεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν θυμό και μίσος στην καρδιά τους. Όσο εσείς θα λέτε στον κόσμο αυτό το πολύτιμο μυστικό τόσο ο προστατευτικός γεμάτος αγάπη και ειρήνη θόλος θα απλώνεται σε όλον τον πλανήτη.

-Και αν κάποιος δεν πείθεται; Εάν κάποιος συνεχίζει να νιώθει θυμωμένος και φοβισμένος για κάποιο λόγο; Ρώτησε γεμάτη απορία η τετραπέρατη.

-Τότε θα του δίνετε να πιει από το μαγικό φίλτρο. Ένα μικρό ποτηράκι φτάνει για να συνέλθει και να δει τον κόσμο με άλλο μάτι καλοπροαίρετα…όπως ακριβώς πρέπει να είναι!

-Μεγάθυμε είσαι ο καλύτερος! Σε ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά, του είπε σύσωμη η παρέα των νεαρών.

Η παρέα των παιδιών έφυγε σχεδόν τρέχοντας εκείνο το βράδυ από το δάσος. Τους περίμενε δύσκολη δουλειά με ανώτερο σκοπό και καθήκον να σώσουν τον πλανήτη γη και τους ανθρώπους. Η επόμενη γενιά που θα ερχόταν έπρεπε να τον κληρονομήσει στην καλύτερη εκδοχή του.

Την επόμενη μέρα ως δια μαγείας όλα άλλαξαν! Άνθρωποι θεραπεύτηκαν και χαμογελώντας σηκώθηκαν από τα κρεββάτια τους. Παιδικά γέλια και φωνές αντηχούσαν επιτέλους στους δρόμους, ενώ ο γαλανός ουρανός απλώνονταν καθαρός, γαλήνιος σαν κάποιο ανθρώπινο ή θεϊκό χέρι να τον είχε ζωγραφίσει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η παρέα του Ρεμπέλιον που είχε πολλαπλασιαστεί έκανε το θαύμα της. Είχαν βάλει στη θέση του τον κορονοβάιρους. Πάντως η πρόταση που του έκαναν ήταν πολύ έντιμη: ή να φύγει μια για πάντα από τη γη ή να πιει μονορούφι το μαγικό φίλτρο που απέμεινε. Πάντως η οποιαδήποτε επιλογή του δε θα άλλαζε την ειρηνική και γεμάτη ομόνοια συνύρπαξη των ανθρώπων. Από εκείνη την ημέρα όλα θα πήγαιναν υπέροχα και μια άλλη εποχή και επιδημία ξεκινούσε για τον πλανήτη γη: η εποχή της αγάπης και η επιδημία της ευτυχίας!

 

 

Η συγγραφέας

 

Ονομάζομαι Νάντια θωμά, είμαι 48 ετών και γεννήθηκα στην Καβάλα.

Το επάγγελμά μου είναι νηπιαγωγός, έχω αποφοιτήσει  από την παιδαγωγική σχολή νηπιαγωγών (τετραετούς φοίτησης), του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου και υπηρετώ την ιδιωτική εκπαίδευση πάνω από 20 χρόνια ώς συνιδιοκτήτρια στα Εκπαιδευτήρια Θωμά και ως διευθύντρια του «Ιδιωτικού νηπιαγωγείου Κωνσταντίνας Θωμά» από το 2007.

Έχω γράψει και έχω επιμεληθεί εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις(λόγια, σκηνικά, μουσική) για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Με αφορμή τον εγκλεισμό μας στο σπίτι εκτός από άλλες δημιουργικές ενασχολήσεις που ανακάλυψα και καλλιέργησα, αποφάσισα επιτέλους να γράψω κάποια από τα αγαπημένα μου παραμύθια χρησιμοποιώντας και αφηγηματικό λόγο. Πολλά είναι τα αγαπημένα μου παραμύθια, αλλά αυτά που συνήθως επιλέγω να διαβάσω στα «παιδιά» μου και να έχω στη βιβλιοθήκη του σχολείου μου είναι παραμύθια συναισθηματικής νοημοσύνης.

 

Categories: Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού 2020, Παραμύθια φίλων | Ετικέτες: ,,,,,,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: