Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 η Ομάδα των Παραμυθάδων είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην ημερίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βρεφονηπιοκόμων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Δημιουργικοί τρόποι έκφρασης ομάδων στην Εκπαίδευση».
Οι Παραμυθάδες που πήραμε μέρος στην ημερίδα εισηγηθήκαμε το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ζωντανεύοντας το παραμύθι». Αφού καλωσορίσαμε τους συμμετέχοντες, χτίσαμε το θεωρητικό υπόβαθρο του εργαστηρίου και είπαμε λίγα λόγια για την τέχνη του παραμυθιού. Μιλήσαμε για το τι είναι παραμύθι, ποια τα είδη του παραμυθιού, ποια η διαφορά αφήγησης και ανάγνωσης και καταλήξαμε στους τρόπους αφήγησής του σε ένα σχολικό περιβάλλον και τη μετέπειτα παιδαγωγική του αξιοποίηση μέσα στην τάξη.
Στη συνέχεια, μοιράσαμε στο ακροατήριό μας μια συλλογή 5 λαϊκών παραμυθιών και ενός Αισώπειου μύθου και ζητήσαμε να τα διαβάσουν. Για να σπάσει ο πάγος και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ομάδα εφαρμόσαμε 2 θεατρικά παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτό «ξεκλειδώσαμε» το σώμα και το πρόσωπό μας δουλεύοντας την εκφραστικότητα και τη φαντασία μας. Έπειτα, χωριστήκαμε σε 4 ομάδες των 5 ατόμων και ζητήσαμε από τις ομάδες αυτές να δραματοποιήσουν η κάθε μία από ένα διαφορετικό παραμύθι. Ο ρόλος μας ήταν καθοδηγητικός και υποστηρικτικός καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των ομάδων, με σκοπό να ενισχύσουμε τη μεταξύ τους συνεργασία. Αφού οι ομάδες ετοίμασαν την παρουσίασή τους, εμφανίσαμε τη «μαγική βαλίτσα». Μια βαλίτσα όπου μέσα είχαμε τοποθετήσει διάφορες μάσκες, υφάσματα, αντικείμενα και περίεργα μουσικά όργανα από διάφορες χώρες που μας προσέφερε ο αγαπημένος μουσικός των Παραμυθάδων, Μανώλης Παργεντάκης, από τη συλλογή του.
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Τα άψυχα αντικείμενα πήραν αμέσως ζωή, και με οδηγό την φαντασία και τη δημιουργικότητα, οι συμμετέχοντες μας εξέπληξαν ευχάριστα παρουσιάζοντας η κάθε ομάδα με τον δικό της μοναδικό τρόπο το παραμύθι της. Στο τέλος, ακολούθησε διάλογος σε σχέση με τον τρόπο δραματοποίησης του κάθε παραμυθιού από τις ομάδες, προτείναμε τρόπους βελτίωσης και ανταλλάξαμε απόψεις για τον τρόπο ενσωμάτωσης τέτοιων δράσεων στην εκπαίδευση.
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους δήλωσαν συμμετοχή στο εργαστήριό μας, καθώς επίσης την κ. Τσούγκα Παναγιώτα, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βρεφονηπιοκόμων, για την όμορφη εμπειρία που προσέφερε σε εμάς αλλά και στους εκπαιδευτικούς της ημερίδας. Ελπίζουμε σε μία όμορφη μελλοντική συνεργασία!