Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα συγκίνησης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτάς μας την περασμένη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015. Συγκίνηση για όσα ειπώθηκαν σε χρόνο παρελθόντα και αισιοδοξία για τα ανοιχτά μέτωπα της ομάδας μας που αφορούν δράσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουμε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λίγο μετά τις 19:30, μέλη και φίλοι των Παραμυθάδων, αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε στο cafe «Μετά τις δέκα». Με πρόσωπα σκεφτικά οι περισσότεροι και με μια πικρία στην καρδιά μιας και την προηγούμενη μέρα, μας έγινε γνωστό ότι η ψυχή της ομάδας μας, ο Απόστολος Τσομπανόπουλος, έπρεπε να φύγει για το Λεωνίδιο ως αναπληρωτής καθηγητής.

πιτα 1Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της ομάδας Χρήστο Τσίρκα να παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία της σελίδας μας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πορεία της σελίδας από την δημιουργία της μέχρι σήμερα.

Το paramythades.org παρουσίασε μια αύξηση στις επισκέψεις του που αγγίζει το 45%. Δηλαδή, από τις 36.497 το 2013, έφτασε στις 51.849 στο τέλος του 2014 και συμπτωματικά, την ημέρα της κοπής, ξεπεράσαμε τις 100.000 στους 54 μήνες «ζωής».

Ο κύριος όγκος των επισκέψεων προέρχεται από την Ελλάδα (46.834 στο 2014), αλλά και την Κύπρο (2.298), ενώ ακολουθούν επισκέπτες από 60 χώρες περίπου όπως τις:Η.Π.Α., Γερμανία, Βραζιλία, Βέλγιο, Αγγλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία, Γαλλία, Καναδά, Ολανδία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ισπανία, Τουρκία, κλπ.

Αναφορικά για το πως μας βρίσκουν, εκτός από τις αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κλπ), αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετοί επισκέπτες μας βρίσκουν και μέσα από εκπαιδευτικές διαδικτυακές σελίδες. Όσο για τα αγαπημένα άρθρα που προτιμούν, αυτά είναι τα παραμύθια «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι», «Η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα»,»Ο παπουτσής και τα ξωτικά» και «Η Πούλια κι ο Αυγερινός».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ανασκόπηση 2014

Την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, κλήθηκε να παρουσιάσει η πρόεδρος της ομάδας Μαρία Παπακωνσταντίνου η οποία την έκανε να έχει μορφή παραμυθιού:

πιτα 2Σςςςςςςςς!!! Αρχή του παραμυθιού, καλή χρονιά της αφεντιάς σας!

Πριν από λίγα χρόνια, εδώ στην όμορφη πόλη της Καβάλας, ένας ανήσυχος, δημιουργικός, καλός αλλά και κακός -κάποιες φορές- νέος, που καταπιανόταν με πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα, είχε μια ιδέα που βασάνιζε το μυαλό του!
Τα παραμύθια!!! Πού χάθηκαν τα παραμύθια που ακούγαμε από τη γιαγιά και τον παππού και που για ώρες ονειρευόμασταν πως είμαστε οι ήρωες της κάθε ιστορίας; Γιατί τα παιδιά δεν παίζουν πια ομαδικά παιχνίδια έξω στις γειτονιές; Τι άλλαξε; Κάτι έπρεπε να κάνει…

Αποφάσισε λοιπόν την ιδέα του αυτή, να τη μοιραστεί με μια μικρή παρέα. Σε κάποιους άρεσε! Κι έτσι ξεκίνησαν και δημιούργησαν μια ομάδα. Στην ομάδα αυτή με τον καιρό προστέθηκαν άτομα ξεχωριστά, όπου το καθένα παίζει το δικό του μοναδικό ρόλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι αυτή η ομάδα λειτουργεί συλλογικά. Όλοι μαζί είμαστε μια μεγάλη αγκαλιά!

Λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την αγάπη, τον σεβασμό και την κατανόηση, συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο. Δεν λείπουν βέβαια οι διαφωνίες και οι εντάσεις, όπως σε κάθε υγιή σχέση, αλλά καταφέρνουμε πάντα να τις αξιοποιούμε προς όφελος της ομάδας μας. Και προχωράμε…

Μετά από το απαραίτητο και αναγκαίο γραφειοκρατικό τρέξιμο, στο τέλος του 2013, οι Παραμυθάδες είναι και επίσημα σύλλογος. Με ανοιχτά πολλά μέτωπα, όπως πρόβες, επισκέψεις σε σχολεία και ξανά πρόβες, η πόλη της Καβάλας, μέσω του Δήμου Καβάλας, μας καλεί να αφηγηθούμε παραμύθια στο Χριστουγεννιάτικο Παραμυθόσπιτο στον κήπο της Δημαρχίας. Η συμμετοχή των Παραμυθάδων είναι μεγάλη. Για άλλη μια χρονιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου Καβάλας με μεγάλη προθυμία αλλά και αφιλοκερδώς. Μεγάλη είναι και η προσέλευση των μικρών μας φίλων, οι οποίοι ενθουσιάζονται. Παράλληλα με τη αφήγηση παραμυθιών οργανώνουμε και εργαστήρια χειροτεχνίας. Ένας μεγάλος όμως μπελάς μας αναστατώνει με τις σκανταλιές του και δεν είναι άλλος από τον Καλικάντζαρο του Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού μας.
Έτσι μας βρίσκει το 2014 επίσημα σαν σύλλογο. Μας βρίσκει κουρασμένους, αλλά και γεμάτους χαρά να κυνηγάμε να πιάσουμε μαζί με τα παιδιά και τους γονείς τους, τον Καλικάντζαρο και κατορθώνουμε όχι μόνο να πιαστεί αλλά και να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο.

Το Φεβρουάριο καλούμαστε να συμμετέχουμε σε μια ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα την «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» και τα μέλη της ομάδας μας, μάς εκπροσωπούν επάξια! Ο σύλλογός μας, εντυπωσιάζει τους παρευρισκομένους όσον αφορά το θέμα που πραγματεύεται αλλά και για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει. Τον ίδιο μήνα διοργανώνουμε τον πρώτο μας αποκριάτικο χορό με θέμα -για τους Παραμυθάδες- το παραμύθι » Η κυρά Καλή, η κυρά Κακή και οι δώδεκα μήνες», το οποίο αφηγούμαστε και δραματοποιούμε για τα παιδιά. Η συμμετοχή γονέων και παιδιών είναι μεγάλη και τα σχόλια τους πολύ θετικά ως προς τη διαφορετικότητα και το ενδιαφέρον αυτού του αποκριάτικου χορού. Στο τέλος μάλιστα μικροί και μεγάλοι χορεύουν το «Γαϊτανάκι».

Τον Απρίλιο πλέουμε προς τη Θάσο και συγκεκριμένα στον Πρίνο για τη δεύτερη γιορτή βιβλίου. Ο Χρήστος, η Μέλη και η Αδέλα παρέα με τον καπετάνιο της Οφηλίας παρουσιάζουν «Τα Βραστά αυγά και τα βραστά κουκιά».

Όλους αυτούς τους μήνες, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2013, μια ομάδα από μέλη των Παραμυθάδων κάνει εντατικές πρόβες υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου επαγγελματία, του Θοδωρή Οικονομίδη, για την παράσταση «Καταλόγια-Σχεδίασμα ΙΙΙ» και τον Μάιο φτάνει η μεγάλη στιγμή. Όλη η ομάδα των Παραμυθάδων ενώνεται και συμμετέχει σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα, άλλοι ως μέλη της παράστασης και άλλοι στον συντονισμό και τη διοργάνωση της. Η πρώτη παραγωγή των Παραμυθάδων, με παραμύθι ενηλίκων, στέφθηκε με επιτυχία και όσοι παρακολούθησαν την παράσταση είχαν να πουν τα καλύτερα. Πρόκειται για μια παράσταση που ξεκίνησε από μια ιδέα του Χρήστου να ασχοληθούμε με τις παραλογές -ένα εξαιρετικό κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης- και η οποία συναντήθηκε με την εμπειρία του Θοδωρή Οικονομίδη και πήρε ψυχή από όλους μας.

Κι έτσι γεμάτους και χαρούμενους μας βρίσκει το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο παίρνουμε μέρος, για τρίτη συνεχή χρονιά, στο έκτο Wood Water Wild Festival που πραγματοποιείται στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Στην καθιερωμένη Παραμυθοσπηλιά αφηγούμαστε παραμύθια του Δάσους για ένα Σαββατοκύριακο. Το ίδιο Σαββατοκύριακο διοργανώνουμε τις πρώτες τυπικές εκλογές για το πρώτο επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την έγκριση του καταστατικού μας. Επίσης, τον Ιούνιο διοργανώνουμε το πρώτο μας πικ-νικ, καλούμε τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να θυμηθούν μαζί μας τα παλιά. Ξεκινάμε λοιπόν εξορμήσεις στη φύση, ετοιμάζουμε τάπερ με φαγητό από το σπίτι, κουβαλάμε κιλίμια, μπάλες, σχοινάκια και καλή διάθεση.

Και μετά την ξεκούραση συμμετέχουμε στο τέταρτο AIR SEA SHOW με τα «Παιχνίδια της Αλάνας» στο πάρκο του Φαλήρου. Τέλος, αποχαιρετούμε τον Ιούνιο » ανάβοντας φωτιές στις γειτονιές» για τη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδονα, στην παραλία της Καλαμίτσας.

Τον Ιούλιο, έπειτα απο κάλεσμα του συλλόγου Βιβλιοπωλών Καβάλας συμμετέχουμε στην δέκατη έκτη έκθεση βιβλίου στην παραλία της πόλης, διαβάζοντας παραμύθια στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης. Τον ίδιο μήνα η Καβάλα » Φτου και Παίζει» σ’ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διοργάνωσε η Δημοφέλεια. Οι Παραμυθάδες άλλη μια φορά ενεργοί και θετικοί στη πρόσκληση των υπευθύνων του προγράμματος και του Δήμου Καβάλας, παίζουνε κάθε μέρα και τις πέντε μέρες που διαρκεί το πρόγραμμα και στις πέντε γειτονιές της Καβάλας, όπου αυτό λαμβάνει χώρα. Η συμμετοχή των παιδιών στα παιχνίδια μας ήταν για άλλη μια φορά μεγάλη. Επιπλέον, οι Παραμυθάδες οργανώνουν το εργαστήριο παραδοσιακού παιχνιδιού του προγράμματος, την κατασκευή Σβούρας.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και εμείς το παίρνουμε ζεστά και συνεχίζουμε….ανεβαίνουμε στη Μουσθένη, στο δέκατο έβδομο Φεστιβάλ Πιέριας Κοιλάδας, για δεύτερη χρονιά καλεσμένοι απο τον τοπικό σύλλογο. Κι εκεί, στην αυλή του παλιού πέτρινου σχολείου αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά, παίζουμε ομαδικά παιχνίδια και απολαμβάνουμε την ξενάγηση και τη φιλοξενία των μελών του συλλόγου στην πλατεία του χωριού. Παίρνουμε πληροφορίες για την ιστορία του χωριού και τέλος καταλήγουμε για καφέ σ’ ένα παραμυθένιο χώρο μέσα στο δάσος.

Αλλά ο Ιούλιος δεν ήταν εύκολος μήνας για την ομάδα. Πρόβες είχαν ξεκινήσει ήδη από κάποια μέλη της, όταν ένας δικός μας παραμυθάς χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο και η ομάδα είναι εκεί δίπλα του, γιατί αυτή η ομάδα είναι και για τα καλά αλλά και για τα δύσκολα. Και λίγες μέρες αργότερα αυτός ο Παραμυθάς, αφού συνεχίζει τις πρόβες με τους υπόλοιπους, οργανώνει το ταξίδι της ομάδας στη Λήμνο. Ο σύλλογος «Λημνιοί εν δράση της Αθήνας» που διοργανώνει το πρώτο Junior Festival καθώς και το δεύτερο Φεστιβάλ Λήμνου, έχουν ακούσει για τους Παραμυθάδες της Καβάλας, έχουν δει στη σελίδα της ομάδας τις δράσεις μας και μας καλούν να πάρουμε μέρος με παραμύθια και παιχνίδια στη δική τους μεγάλη -όπως αποδείχθηκε- γιορτή.

Ο Απόστολος, η Μαρία, η Μέλη, η Στέλλα και η Θοδώρα, αφού ξεπέρασαν τα προβλήματα με τα δρομολόγια των πλοίων, σαλπάρουν για τη Λήμνο. Με το που φτάνουν εκεί, τους περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Πλήθος παιδιών και ενηλίκων τους περιμένει στο προαύλιο του γυμνασίου της Μύρινας . Οι Παραμυθάδες μας πιάνουν αμέσως δουλειά και αφού φέρουν εις πέρας το εργαστήριο κορώνας με τη συμβολή των εθελοντών του φεστιβάλ, αφηγούνται και δραματοποιούν το παραμύθι » Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» σε ένα κοινό που απαρτίζεται από πολλούς μικρούς «βασιλιάδες». Δυο μέρες οι Παραμυθάδες μαγεύουν και μαγεύονται από τους μικρούς μας φίλους στη Λήμνο και επιστρέφουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες από φιλοξενία, αγάπη και θετικά σχόλια.

Τον Σεπτέμβριο ξεκουραζόμαστε αλλά δεν επαναπαυόμαστε….ιδέες και σχέδια «πέφτουν» στο τραπέζι των συναντήσεων μας.

Τον Οκτώβριο βρίσκουμε τον ρυθμό μας. Μέλη της ομάδας ταξιδεύουν στη γείτονα χώρα και προμηθεύονται Μπεντίρ και Ντάφ  (για όσους δεν τα γνωρίζουν πρόκειται για κρουστά ρυθμικά μουσικά όργανα). Λίγες μέρες αργότερα τα μαθήματα ξεκινούν με έναν εξαιρετικό δάσκαλο μουσικής, τον Μανώλη Παργιεντάκη, ο οποίος εκτός από εξαίρετος μουσικός έχει μέσα του το παραμύθι κι έτσι γίνεται μέλος της ομάδας μας μαζί με τη σύζυγο του Φωτεινή. Ευελπιστούμε οι αφηγήσεις μας καθώς και τα δραματοποιημένα παραμύθια μας να εμπλουτιστούν και με ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της παράδοσης μας, τη μουσική! 

Τον Νοέμβριο μας τον έκλεψε η κακιά μάγισσα… Αλλά ο Δεκέμβρης ξεκινάει δραστήριος, με την προετοιμασία της Χριστουγεννιάτικης γιορτής στην «Παιδόπολη». Η Αδελαΐδα μας, η οποία έχει πάρει πάνω της όλον αυτόν τον καιρό το κομμάτι των παιδιών στην » Παιδόπολη», αρχίζει την οργάνωση της γιορτής με τα γράμματα των παιδιών στον Αη Βασίλη. Σύμμαχος για δεύτερη χρονιά, δίπλα μας, το γνωστο κατάστημα παιχνιδιών της πόλης μας » Μεταξάς», το οποίο μας προμηθεύει κάθε είδους παιχνίδια που έχουν ζητήσει τα παιδιά. Η μέρα της γιορτής φτάνει και με τη συνοδεία της χορωδίας των ¨ΣυνΩΔΗπόρων» της Στέγης Φίλων, Γραμμάτων και Τεχνών, που ανταποκρίνονται με ευχαρίστηση στο κάλεσμα μας, φτάνει μέσω Χριστουγεννιάτικων Καλάντων ο Αη Βασίλης. Οι στιγμές που εκτυλίσσονται είναι μοναδικές και τα συναισθήματα έντονα!

Το πνεύμα των Χριστουγέννων φωλιάζει στις καρδιές μας και ετοιμάζουμε τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια μας. Είμαστε παρόντες στο κάλεσμα του Δήμου Καβάλας για τρίτη χρονιά. Εμφανιζόμαστε για έξι μέρες στην πλατεία της πόλης στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Παραμυθόσπιτο. Παίρνουμε μέρος και σε άλλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, όπως στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, στη Λυδία, στις Κρηνίδες, στη Ν. Καρβάλη.

Συγχρόνως πηγαίνουμε στον Γέροντα, καλεσμένοι του συλλόγου «Διδύμαιος Απολλών». Επισκεπτόμαστε επίσης το τμήμα Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας.

Κι εκεί που λέγαμε οτι τελείωσαν οι υποχρεώσεις μας, αφού τελειώνει σε λίγες μέρες η χρονιά, ένα κάλεσμα από το Δήμο Καλαμπάκας, μάς βάζει σε σκέψη. Έτσι λοιπόν ανήμερα Χριστουγέννων, ο Χρήστος και η Δώρα ταξιδεύουν στην Καλαμπάκα και εκεί σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο αφηγούνται Χριστουγεννιάτικα παραμύθια και απολαμβάνουν τη ζεστή και φιλική φιλοξενία των διοργανωτών αλλά και των κατοίκων.

Όλη αυτή τη χρονιά, η ομάδα των Παραμυθάδων συνέχισε τις επισκέψεις στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να αφηγηθεί στα παιδιά παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης. Συνεχίσαμε επίσης τις μηνιαίες μας επισκέψεις στις παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης μας, όσο αυτές λειτουργούσαν.

Μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της και ήμουν εγώ εδώ, στην ευτυχή θέση, να σας πω οτι η «Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού» έκλεισε τρία χρόνια ζωής. Εγώ θα ευχηθώ να μην σταματήσει ποτέ και θα προσθέσω τελειώνοντας οτι στην ομάδα μας προστίθενται συνεχώς νέα μέλη που έχουν πολύ μεγάλη αγάπη και όρεξη για τα παραμύθια, τόση που το μέλλον μοιάζει ελπιδοφόρο!!!
Ψέματα ή αλήθεια έτσι
λένε τα Παραμύθια…
(και ο φίλος μου ο Χρήστος)

Για το τέλος…

Στην συνέχεια, προβλήθηκε ένα δεκάλεπτο βίντεο (ελπίζουμε να το αναρτήσουμε κι αυτό σύντομα) που επιμελήθηκαν οι Χρήστος Τσίρκας και Απόστολος Τσομπανόπουλος, ενώ το μοντάζ του ο Θόδωρος Ξυδάς. Στο βίντεο καλούνταν μέλη των παραμυθάδων να ξεχωρίσουν την στιγμή ή τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουν από το 2014.

Στην ομάδα των Παραμυθάδων, υπάρχουν μέλη τα οποία βρίσκονται εκτός Καβάλας. Για παράδειγμα η πρόεδρος της ομάδας Μαρία Παπακωνσταντίνου που πρόσφατα μετακομίσανε στην πατρίδα της την Κατερίνη. Η Μαρία βέβαια, παραβρέθηκε στην κοπή μας. Υπήρξαν όμως κάποιες δικαιολογημένες απουσίες, όπως η Νίκη Δρίβα που βρίσκεται στη Βόνιτσα, η Δήμητρα Μπουρουτζόγλου στο Μαασμέχελεν του Βελγίου και ο Τάσος Καμπουράκης στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Επειδή όμως είμαστε παραμυθάδες κι ο κόσμος μας είναι μαγικός, καταφέραμε να τους έχουμε μαζί μας με την βοήθεια της τεχνολογίας. Μέσω skype λοιπόν, συνδεθήκαμε με τους τρεις φίλους μας και ακούσαμε τις ευχές τους. Από την μεριά μας, τους ευχαριστούμε πολύ και τους στέλνουμε την αγάπη μας εκεί που βρίσκονται.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επίσης, βραβεύσαμε για την προσφορά τους στην ομάδα μας, το μέλος μας και πρώην αντιδήμαρχο πολιτισμού και κοινωνικών θεμάτωνμ Θεοδώρα Βαβαλέσκου, αλλά και το κατάστημα παιχνιδιών «Μεταξάς» που μας στηρίζει σε κάθε χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιούμε στην παιδόπολη Καβάλας.

Νέα μέλη!

Μεταξύ των νέων μελών που έχουν ενταχθεί στην ομάδα μας τελευταία, αξίζει να αναφέρουμε ιδιαίτερα την Ελένη, η οποία παραβρέθηκε στην πίτα μας. Η αναφορά στην Ελένη γίνεται γιατί δεν είναι από την Καβάλα, αλλά από την Θεσσαλονίκη -όπου και ζει. Ελπίζουμε να μην την ταλαιπωρήσουμε -πολύ- και να απολαύσει μαζί μας το παραμυθένιο μας ταξίδι.

Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον υπεύθυνο του Cafe «Μετά τις δέκα» Δημήτρη Κόκκινο για την άριστη φιλοξενία και συνεργασία που είχαμε, καθώς και τον Βασίλη Αναστασιάδη για την υλικοτεχνική υποστήριξη που μας παρείχε.

πιτα

Μέλη της ομάδας των Παραμυθάδων

 

Advertisement
Categories: Τα νέα μας | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: