Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ), σύμφωνα και με την σύμβαση της UNESCO που υπέγραψε το 2006 η χώρα μας -μεταξύ άλλων 157 χωρών. Την ημερίδα κλήθηκαν να παρακολουθήσουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύλλογοι και χειριστές παραδοσιακών δράσεων που δραστηριοποιούνται στην βόρεια Ελλάδα, ενώ παρόμοιες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Έτσι, λίγο μετά τι δέκα το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από εκατό εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των δήμων δώσανε το παρόν τους. Από τον δήμο Καβάλας συμμετείχαν η αντιδήμαρχος πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών Θεοδώρα Βαβαλέσκου, και οι Τόνια Μανάλη, Άλκηστις Βλάχου, Χριστίνα Κυριακίδου, Άννα Ντουνιάπιλεν και Βάσω Υψηλάντη, ενώ από την ομάδα των Παραμυθάδων οι Χρήστος Τσίρκας και Απόστολος Τσομπανόπουλος.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τους λαογράφους – εθνολόγους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ. Πιο συγκεκριμένα η Βίλλυ Φωτοπούλου ανέλυσε τις βασικές έννοιες της Σύμβασης για την Προστασία της ΑΠΚ. Η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου μίλησε για τον ρόλο των κοινοτήτων στην εφαρμογή της Σύμβασης για την ΑΠΚ και τέλος, ο Γιάννης Δρίνης τοποθετήθηκε σχετικά με την κατάρτιση των Καταλόγων της Σύμβασης σε εθνικό επίπεδο.

Ζήσης Σκαμπάλης, Αγγελική Γιαννακίδου, Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Βίλλυ Φωτοπούλου.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, η απογευματινή συνεδρία περιλάμβανε τις τοποθετήσεις της Αγγελικής Γιαννακίδου από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, του Ζήση Σκαμπάλη από το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και της Ελεωνόρας Σκουτέρη-Διδασκάλου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι παραπάνω αναφέρθηκαν τόσο σχετικά με την έννοια της ΑΠΚ όσο και με δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τα ιδρύματα που αντιπροσωπεύουν.
Ως Παραμυθάδες παρακολουθήσαμε την ημερίδα αφενός γιατί τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης και η αφήγησή τους είναι μέρος της ΑΠΚ. Αφετέρου, ήταν μια ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε ανθρώπους έξω από τα στενά όρια του νομού μας με κοινές δράσεις -ενδεχομένως- και σίγουρα με κοινές ανησυχίες, όπως την διατήρηση και διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης.
Τέλος, μια νέα οπτική παρουσιάστηκε μπροστά μας. Αυτή που αφορά την ενδελεχή έρευνα τόσο σχετικά με τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης όσο και με τα ομαδικά παιχνίδια των προηγούμενων εποχών που κινδυνεύουν να ξεχαστούν.