Παρουσία μελών αλλά και πολύ καλών φίλων, οι Παραμυθάδες, κόψαμε χθες το απόγευμα, λίγο μετά τις 19:30 την βασιλόπιτα μας στο Art Cafe Bar «Παλιά Βιβλιοθήκη». Με δύο φλουριά τιμήσαμε το εθιμοτυπικό της ημέρας. Στην κύρια βασιλόπιτα, τυχερή στάθηκε η αντιπρόεδρος του ΔΣ των Παραμυθάδων Βιβή Θεοδωρίδου η οποία κέρδισε και ένα βιβλίο. Στην πίτα των φίλων μας, τυχερή ήταν η νηπιαγωγός από τις Σέρρες Έφη Τζιάφα που εργάζεται στο 1ο Ειδικό νηπιαγωγείο Καβάλας, η οποία κέρδισε το μοναδικό γούρι των Παραμυθάδων που φιλοτέχνησε ο Φώτης Τσελεκτσίδης.

Το γούρι των Παραμυθάδων για το 2014 που κέρδισε η φίλη μας Έφη.
Στην εκδήλωση, πέρα από την καθιερωμένη κοπή, έγινε απολογισμός-ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε (αναφέρεται στο τέλος τους άρθρου), ενώ ακούστηκαν και δύο παραμύθια – το ένα βέβαια πρόκειται για πραγματική ιστορία. Η Αδελαϊδα Ράπτη μας είπε για το πως καθιερώθηκε το έθιμο της κοπής – πραγματική ιστορία κι όχι παραμύθι βέβαια- ενώ η Εύη Καπατζιά μας διάβασε το τελευταίο παραμύθι που έγραψε κι έχει τίτλο: «Το μουσικό αγγελάκι».
Στην εκδήλωση μίλησε κι ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Θεάτρου «Κύκλος» Θοδωρής Οικονομίδης με αφορμή την συνεργασία που πραγματοποιούμε για το ανέβασμα της παράστασης «Καταλόγια ΙΙΙ». Νωρίτερα, μίλησε και η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Μαρίνα Φιλιππίδου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς την ομάδα για την συμμετοχή μας σε δράσεις που σχετίζονται με το Κέντρο Προστασίας Παιδιού (πρώην Παιδόπολη). Στην εκδήλωσή μας, παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας Θεοδώρα Βαβαλέσκου – η οποία είναι και μέλος της ομάδας μας.

Η μικρή μας φίλη Εύη Καπατζιά διαβάζει το τελευταίο παραμύθι που έγραψε «το μουσικό αγγελάκι»
Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και όλους εσάς που δύο χρόνια μας στηρίζετε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε. Καλή χρονιά να έχουμε.
Απολογισμός – Ανασκόπηση του 2013
(Το παρακάτω κείμενο είναι η παρουσίαση που αναγνώστηκε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας)
Αγαπητοί φίλοι, Παραμυθάδες,
Άλλος ένας χρόνος μας αποχαιρέτισε πριν λίγες μέρες. Για εμάς, στην Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες», ήταν ο δεύτερος χρόνος της ύπαρξής μας. Ένας χρόνος που είχε από όλα. Όμορφες και άσχημες στιγμές, πίεση, τρέξιμο να προλάβουμε πράγματα, δημιουργία, χαμόγελα, παιδικά χαμόγελα και αρκετά παραμύθια. Σε γενικές γραμμές θα τολμούσαμε να πούμε ότι ήταν μια παραγωγική και δημιουργική χρονιά για εμάς.
Πέρυσι τέτοιο καιρό κόβαμε πάλι την πίτα μας, ακριβώς σε αυτόν τον χώρο. Στον χώρο που γεννήθηκαν οι Παραμυθάδες και ξεκίνησαν τις δράσεις τους σε εβδομαδιαία βάση. Πέρυσι τέτοιο καιρό, κάναμε παρέα με δύο αδερφές…την Κάλλω και την Μάρμπω. Ένα από τα πιο διαδεδομένα παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης του δωδεκαημέρου.
Το παραμύθι Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι, θυμίζουμε ότι το είχαμε παρουσίασει στην Καβάλα, αλλά και σε γειτονικές πόλεις, ενώ κάποιες εμφανίσεις μας γίνανε σε συνεργασία με την δημοτική σχολή χορού της ΔΗΜΟΦΕΛΕΙΑΣ.
Παράλληλα το ηχογραφήσαμε και έκτος από ραδιόφωνα της πόλης μας, μεταδόθηκε και από το πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 στην εκπομπή της Αρετής Μπίστα «Συντεταγμένα έκτος», ταξιδεύοντας έτσι στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Πέρυσι τέτοιο καιρό, στην κοπή της βασιλόπιτάς μας, η μικρή μας φίλη Εύη Καπατζιά, μας εξέπληξε χαρίζοντάς μας ένα δώρο. Το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Η μικρή κούκλα» κι από τότε, δεν σταμάτησε να γράφει. Σήμερα, θα μας διαβάσει το ένατο παραμύθι που έχει γράψει μέσα σε αυτό το διάστημα.
Το 2013 ξεκίνησε με δύο αποστολές – καθόλου επικίνδυνες. Η πρώτη ήταν το παραμύθι της προφορικής μας παράδοσης «Ο Δεκατρής» με σκοπό να παρουσιαστεί σε σχολεία του νομού μας – και όχι μόνο – και δεύτερη αποστολή ήταν η παραμυθοπαράσταση «Από τον Αίσωπο μέχρι… χθες» με την οποία πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας έξοδο από την χώρα.
Ο Δεκατρής, ένα παραμύθι που μιλάει για την διαφορετικότητα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μικρούς μας φίλους σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Καβάλας, αλλά και των γύρω περιοχών, όπως για παράδειγμα, το Ελαιοχώρι, την Λυδία, Κρηνίδες, Ζυγός, Αμισιανά, Χρυσούπολη…
Κι ενώ ο Δεκατρής καθήλωνε τα παιδιά εδώ, τέσσερις από την ομάδα, αφού ετοιμάσαμε βαλίτσες, πετάξαμε για το Βέλγιο με την παραμυθοπαράσταση που προανάφερα. Μύθοι του Αισώπου και παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης, παρουσιάστηκαν σε τμήματα της Ελληνικής Γλώσσας στο Άντερλεχτ, τη Λιέγη, την Αμβέρσα και το Ευρωπαϊκό Σχολείο, ενώ στην πόλη του Μασμέχελεν παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας στο πολιτιστικό κέντρο, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία, σκοπεύουμε να την επαναλάβουμε σύντομα και όχι μόνο στο Βέλγιο.
Στην μέση της Άνοιξης, γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια δράση τιμώντας την συγκεκριμένη μέρα. Έτσι, τον Απρίλιο επισκεφτήκαμε τις δύο παιδικές βιβλιοθήκες, στον Βύρωνα και τον Άγιο Λουκά αφηγούμενοι κλασικά παραμύθια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, κληθήκαμε όμως και από άλλους συλλόγους εκτός Καβάλας και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα τους. Πιο συγκεκριμένα στο Δοξάτο της Δράμας, και στον Πρίνο της Θάσου όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ βιβλίου.
Η επίσκεψή μας στις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Καβάλας, ήταν κάτι που μας άρεσε, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να καθιερώσουμε μια επίσκεψη τον μήνα όπου θα αφηγούμαστε στα παιδιά κάποια παραμύθια και στην συνέχεια θα πραγματοποιούμε κάποιες δράσεις σχετικές, όπως για παράδειγμα η δραματοποίηση, η ζωγραφική, η χειροτεχνία κλπ. Στην πρόταση μας αυτή, η υπεύθυνη της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, και φίλη πλέον της ομάδας μας, Άννα Σοφιανού, απάντησε θετικά κι έτσι ξεκίνησαν τα «παραμυθοσκαλίσματα» όπως βαφτίσαμε την εκδήλωσή μας αυτή. Διακόψαμε μόνο για τους θερινούς μήνες, κι από τον Σεπτέμβριο, αρχίσαμε και πάλι, αυτή τη φορά με ένα διαφορετικό θέμα για κάθε μήνα. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο μιλήσαμε και ζωγραφίσαμε με θέμα την Ειρήνη, τον Οκτώβριο για την εξάλειψη της φτώχειας, το Νοέμβριο για την βία, τον Δεκέμβρη για τα Χριστούγεννα…και το πρόγραμμα συνεχίζεται την Δευτέρα στις 27 Ιανουαρίου με θέμα τα ξωτικά των παραμυθιών.
Επιστρέφουμε στην χρονιά που μας πέρασε και κάπου μέσα στον μήνα Μάιο, ένα δώρο έφτασε στην ομάδα μας από το Βέλγιο και συγκεκριμένα από το Μασμέχελεν. Ένα περιοδικό που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «Άγιος Δημήτριος» με τίτλο «Έκφραση – Expression» και που ήταν αφιερωμένο στους Παραμυθάδες Καβάλας όπως γράφουν χαρακτηριστικά στο εξώφυλλο τους. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω μόνο ένα μικρό γράμμα που δημοσιεύεται μέσα στο περιοδικό. Γράφει λοιπόν η Φωτεινή Χανουμίδου που μένει στο Γκενκ, μια διπλανή πόλη:
“Μια χειμωνιάτικη βραδιά στο Μαασμέχελεν η πολυάριθμη τοπική ομογένεια συγκεντρώνεται στην πιο ζεστή γωνιά της Βελγικής πατρίδας, το τοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. Ανυπόμονοι συνωστίζονται στην είσοδο για τα τελευταία διαθέσιμα εισιτήρια. «Ήρθαμε για τους Παραμυθάδες!» ανακοινώνουν περήφανα. «Έρχονται από την Καβάλα!», ψιθυρίζουν με θαυμασμό. Ψάχνουν να βρουν τις καλύτερες θέσεις κοντά στην αυτοσχέδια σκηνή για να μην χάσουν ούτε λέξη. Μικροί-μεγάλοι εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι τυπικές ομιλίες και τα καλωσορίσματα για να πάμε στη δράση, στο ζουμί. Κυρίως οι μεγάλοι που ξέρουν τι θα πει παραδοσιακό παραμύθι και διήγηση, αδημονούν να ακούσουν τα παραμύθια από την Ελλάδα! Λαχταρούν να ξανακούσουν ίσως την φωνή των γιαγιάδων και των παππούδων τους, που τόσο ζωντανά και εκφραστικά, τους τα διηγόντουσαν όταν ήταν οι ίδιοι μικροί. Αχ, αναμνήσεις…. Η παράσταση αρχίζει…. Αν και…, κρίνοντας από τις εκφράσεις στα πρόσωπα όλων των θεατών και την λάμψη στα μάτια τους, δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ποιος είναι <<μικρός>> και ποιος <<μεγάλος>>! Είναι όλοι συνεπαρμένοι σαν μικρά παιδιά…
Σας ευχαριστούμε Παραμυθάδες! Να μας ξανάρθετε!”
Καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο προτεραιότητά μας ήταν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού προκειμένου να παρουσιάσουμε τον Δεκατρή. Παράλληλα όμως επισκεφτήκαμε και σχολεία με διαφορετικό πρόγραμμα, όπως το 1ο Λύκειο Δράμας όπου αφηγηθήκαμε ινδιάνικα παραδοσιακά παραμύθια, συνοδεία μουσικής από ινδιάνικα όργανα.
Επισκεφτήκαμε την Ορεστιάδα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο με μύθους του Αισώπου, έναν εκ των οποίον τον αφηγηθήκαμε και στα αγγλικά.
Με την έναρξη της θερινής Περιόδου άρχισαν και οι εξορμήσεις μας σε ανοιχτούς χώρους. Συμμετείχαμε στο 5ο Wood water wild festival που πραγματοποιείται στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Εκεί αποκτήσαμε πλέον και δικό μας χώρο. Μια σπηλιά. Την σπηλιά του παραμυθιού την οποία και θα κρατήσουμε για τα επόμενα καλοκαίρια.
Συμμετείχαμε στο 2ο Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ, στο μπαζάρ για τον σύλλογο «Πνοή-Μέριμνα για το παιδί και την οικογένεια», στην 15η έκθεση βιβλίου Καβάλας, στα Περάμεια 2013, σε εκδήλωση του 2ου συστήματος προσκόπων που έγινε σε περιοχή στη νέα Καρβάλη, στην Πανελλήνια ποδηλασία αγάπης, στο Μπαζάρ του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος».
Με παραμύθια και παιχνίδια επισκεφτήκαμε πολιτιστικούς συλλόγους του νομού, όπως στη Μουσθένη, τη Μεσορόπη, τον Γέροντα και άλλους.
Συμμετείχαμε στο 1ο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου στην Θάσο, όπου παιδιά, παίζουν θέατρο σε παιδιά. Ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από το Θέατρο «Κύκλος» σε πέντε χωριά του νησιού. Εκεί γνωριστήκαμε και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου «Κύκλος» τον Θοδωρή Οικονομίδη και γεννήθηκε μια σχέση φιλίας και συνεργασίας. Μαζί, αποφασίσαμε να συμπορευτούμε για μια κοινή παράσταση υπό τον τίτλο «Καταλόγια ΙΙΙ» – που για εμάς θα είναι η πρώτη εκδήλωση για ενήλικες – και περιλαμβάνει 4 παραλογές και ένα πολυφωνικό τραγούδι. Την παράσταση αυτή θα την παρουσιάσουμε στην Καβάλα την Άνοιξη του τρέχοντος έτους.
Στο τέλος του καλοκαιριού, οι Παραμυθάδες έπαψαν να είναι άστεγοι. Το αίτημά μας στο δήμο Καβάλας για παραχώρηση στέγης έγινε αποδεκτό κι ευχαριστούμε γι’ αυτό τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και την αντιδήμαρχο πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών Θεοδώρα Βαβαλέσκου για το ενδιαφέρον που έδειξαν και την άμεση διευθέτησή του. Πολύ σύντομα θα έχουμε διαμορφώσει τον χώρο όπως τον έχουμε φανταστεί κι έκτος από τις συναντήσεις και τις πρόβες μας, ευελπιστούμε να τον ανοίξουμε και για τους μικρούς μας φίλους.
Το φθινόπωρο μπήκε και μας βρήκε να προετοιμάζουμε 2 παραμύθια. Το πρώτο λέγεται «τα βραστά αβγά και τα βραστά κουκιά» με το οποίο θα πορευθούμε το χειμώνα σε σχολεία του νομού και όπου αλλού προκύψει. Το 2ο ήταν το παραμύθι «Συμφωνία με έναν καλικάντζαρο» που παρουσιάσαμε στις εκδηλώσεις του δήμου Καβάλας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Στο μεγαλύτερο σπιτάκι που βρισκόταν στο δημοτικό κήπο, κάποιες μέρες, υποδεχόμασταν τους μικρούς μας φίλους και τους αφηγούμασταν το συγκεκριμένο παραμύθι αλλά και άλλα χριστουγεννιάτικα, ενώ στην συνέχεια τα παιδιά ζωγράφιζαν σχετικά με αυτά που άκουσαν. Αποκορύφωμα της δράσης μας ήταν η σύλληψη του καλικάντζαρου και η μεταμόρφωσή του σε άνθρωπο, και τέλος η αποστολή ευχετήριων μηνυμάτων που έγραψαν τα μικρά παιδιά για τα παιδιά του υπόλοιπου κόσμου, μηνύματα που ταξίδεψαν με μπαλόνια πάνω από τον ουρανό της Καβάλας.
Μέσα στις γιορτές, επισκεφτήκαμε – για τρίτη φορά στα δύο χρόνια – ένα ξεχωριστό σχολείο που τρέφουμε ιδιαίτερα αισθήματα γι’ αυτό. Το 1ο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο Καβάλας, που μετά το παραμύθι, τα παιδιά υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους, παρασκευάσαν μπισκότα σε χριστουγεννιάτικα σχήματα. Ευχαριστούμε την διευθύντρια του σχολείου Δήμητρα Κελέση, τις δασκάλες, καθώς και τους γονείς των παιδιών για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν αλλά και την χαρά που μας δίνουν να βρισκόμαστε κατά καιρούς μαζί τους. Πρόκειται για παιδιά που ξεχειλίζουν από συναισθήματα, τα διακρίνει η ειλικρίνεια κι αυτά όλα τα εξωτερικεύουν χωρίς δισταγμούς.
Επίσης, επισκεφτήκαμε το Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων στην Ελευθερούπολη, και μοιραστήκαμε μαζί τους κάποια από τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια μας. Με το συγκεκριμένο ίδρυμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν αρκετές κοινές δράσεις και περιμένουμε να τους δούμε σύντομα –ως θεατές πλέον εμείς – στην θεατρική παράσταση που ετοιμάζουν.
Η χριστουγεννιάτική μας γιορτή, πραγματοποιήθηκε στην Παιδόπολη Καβάλας στις 14 Δεκεμβρίου και ήταν ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της χρονιάς που πέρασε. Καιρό πριν, προβληματιστήκαμε. Ποιο θα ήταν το πρόγραμμα; Ποιους θα καλούσαμε να μας βοηθήσουν παρουσιάζοντας κάτι; Μέρες πριν τη γιορτή, η καλή μας Αδελαϊδα, ζήτησε από τα μικρότερα παιδιά της Παιδόπολης, να γράψουν ένα γράμμα στον Αη Βασίλη. Έτσι, ξέραμε τι δώρο θέλουν και μαζί με τον σύλλογο «Φίλων της Παιδόπολης» αναζητήσαμε τον αγαπητό άγιο. Κι ενώ τον ψάχναμε στην Καισάρεια, τελικά αποδείχτηκε ότι έχει εκπρόσωπο στην Καβάλα ο οποίος όχι απλά μας βρήκε σχεδόν όλα τα δώρα που ζήτησαν τα παιδιά, αλλά τα πρόσφερε κιόλας δωρεά. Οπότε, δεν θα θεωρηθεί διαφήμιση αν από το βήμα αυτό ευχαριστήσουμε το κατάστημα Μεταξάς για την κίνηση του αυτή. Στα μεγαλύτερα παιδιά –στα κορίτσια-, τα δώρα ήταν κοσμήματα που επίσης πρόσφερε η δασκάλα κατασκευής κοσμημάτων Εύα Κεχαγιά και ο λαογραφικός σύλλογος Νεάπολις.
Η γιορτή μας περιλάμβανε ζωγραφική πρόσωπου από τις υπέροχες κυρίες του πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου Αμυγδαλεώνα. Κατασκευή χριστουγεννιάτικων δέντρων από χαρτόνια, κατασκευή και στολισμός μπισκότοσπιτων, παράσταση κουκλοθέατρου από την φίλη μας Οφέλια – την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της. Και βέβαια, την είσοδο του Αη Βασίλη και το μοίρασμα των δώρων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ λιγάκι στο διαδικτυακό κομμάτι των παραμυθάδων. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, έκτος από το fb και το tw, υπάρχει και η προσωπική σελίδα των παραμυθάδων που είναι paramythades.org. Είναι η σελίδα που φιλοξενεί τις δράσεις μας, τα νέα μας, αλλά και μια ψηφιακή βιβλιοθήκη του παραμυθιού και παιχνιδιού. Μέχρι στιγμής έχουμε δημοσιεύσει 67 παραμύθια και 17 παιχνίδια κι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνέχεια από εδώ και στο έξης. Μέσα στο 2013, δημοσιεύσαμε 200 άρθρα συνολικά και είχαμε 36.000 προβολές και θεάσεις των σελίδων μας από 47 χώρες. Κυρίως όμως, από Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Γερμανία, Αμερική και Βραζιλία.
Επίσης, στην σελίδα μας, μπορεί κανείς να βρει και το «Παραμύθι…ΖΩ», το πρώτο ελληνικό δικτυακό παιχνίδι με θέμα τα παραμύθια. Ήταν μια ιδέα του φίλου μας Απόστολου Τσομπανόπουλου – όπως και το στήσιμο της όλης σελίδας μας – που την αγκαλιάσαμε όλοι και την υλοποιήσαμε μέσα σε δύο μήνες. Το «Παραμύθι…ΖΩ» μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, αλλά και έναν διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας και γνωριμίας με τα παραμύθια για όλους τους υπόλοιπους. Δεν θα σας κουράσω όμως άλλο με αυτό. Προτιμότερο είναι να μπείτε και να το χαρείτε.
Οι Παραμυθάδες, είναι μια ομάδα που λειτουργεί πέρα από τα στενά όρια των καταστατικών, πρωτοκόλλων και τύπων. Περισσότερο θυμίζουμε με εκκλησία του δήμου. Η βάση της ομάδας, τα μέλη δηλαδή, τα ενεργά μέλη, προτείνουν πράγματα, ρίχνουν στο τραπέζι ιδέες και μετά καλούμαστε όλοι να τις υποστηρίξουμε, να τις αναπτύξουμε και να τις μοιραστούμε μαζί με τους υπόλοιπους φίλους μας. Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε κι ελπίζουμε στην πορεία να βρούμε κι άλλους συνοδοιπόρους.
Καλή χρονιά σας ευχόμαστε … με περισσότερη ειλικρίνεια στην ζωή μας. Ας αφήσουμε τα ψέματα μόνο στα παραμύθια.