Γνωρίζουμε το Maasmechelen

Κατά την επίσκεψή μας στο Βέλγιο, οι Παραμυθάδες θα κάνουμε στάση και στο Maasmechelen, την πόλη απ’ όπου ήρθε η πρώτη επαφή και πρόταση χάρη στην φίλη μας και «manager» μας εκεί την Δήμητρα Μπορουτζόγλου, δασκάλα από την περιοχή μας όπου έζησε και εργάστηκε εκεί για πολλά χρόνια. Τώρα η Δήμητρα δίνει τον δικό της αγώνα για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων εκεί, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιήσουμε τις εκεί εμφανίσεις μας. Έτσι θα θέλαμε να παρουσιάσουμε την πόλη από όπου ξεκίνησε αυτή η ιδέα…η ιδέα της επίσκεψής μας στο Βέλγιο… Το κείμενο που ακολουθεί είναι της φίλης και «manager» μας Δήμητρας Μπουρουτζόγλου.

Maasmechelen

    Το Μασμέχελεν είναι μία πόλη του Βελγίου που ανήκει στην επαρχία  Λιμβούργου και στη φλαμανδόφωνη περιοχή της χώρας. Το πρώτο συνθετικό της πόλης προέρχεται από το όνομα του ποταμού Maas, γνωστός στα Ελληνικά, ως Μόζας ποταμός. Ο ποταμός αυτός αποτελεί  φυσικό σύνορο  που χωρίζει δύο χώρες , το Βέγλιο με την Ολλανδία. Το σύγχρονο Μασμέχελεν είναι μια πόλη 35.000  κατοίκων που χαρακτηρίζεται από  έντονη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα , την τελευταία δεκαετία. Το Μασμέχελεν φημίζεται για την αλυσίδα μεγάλων εμπορικών καταστημάτων της , το γνωστό Maasmechelen village. Σ’ αυτή τη σύχρονη , μοντέρνα πόλη με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα ζει και προοδεύει το Ελληνικό στοιχείο.

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες εγκατασταθήκανε στην περιοχή το 1955, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό και Βελγικό κράτος για αποστολή εργατών προς επάνδρωση των ανθρακωρυχίων. Ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα μεταναστών, μετά το 1961 έως και το 1968. Οι Έλληνες της περιοχής οργανώθηκαν σε Συλλόγους , ίδρυσαν το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και εντάχτηκαν ομαλά στην ζωή της τοπικής κοινωνίας. Οι νέες γενιές , ενσωματωμένες στην πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης προσπαθούν με διάφορες δραστηριότητες να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα των γονέων και των παππούδων τους. Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας , ως φορέα διατήρησης των Ορθόδοξων Παραδόσεων και της διατήρησης της λατρευτικής ζωής των Ελλήνων. Η συμμετοχή των πιστών στην ενοριακή ζωή σμίγει και συσπειρώνει τους απόδημους Έλληνες.

Η ομογένεια βρίσκεται σ’ ένα συνεχή αγώνα αναζήτησης της Ελληνικότητας και ανάπτυξης της Ελληνομάθειας. Μαθήματα Ελληνικής γλώσσας παραδίδονται σε μαθητές τα Σάββατα ,κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ελληνικοί  Παραδοσιακοί  χοροί διδάσκονται  σε παιδιά και νέους από το χορευτικό συγκρότημα «Καρυάτιδες». Μερικά στιγμιότυπα από την πολιτιστική  ζωή των Ελλήνων της ομογένειας:

SDC10749 SDC10606 image[1] DSC01328[1]

Μασμέχελεν, 25-01-13

Μπουρουτζόγλου Δήμητρα

Εκπαιδευτικός

Categories: Λοιπά | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: