Ανασκόπηση του 2012

Ένας χρόνος πέρασε που η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» δίνει το παρών της με δράσεις όπου υπάρχουν παιδιά που θέλουν να ακούσουν τα παραμύθια. Αποχαιρετώντας λοιπόν το 2012, ας δούμε κάποιες από τις στιγμές και τη συμμετοχή και συμβολή των Παραμυθάδων. Τους χειμερινούς μήνες της προηγούμενης χρονιάς, δίναμε σε εβδομαδιαία βάση το ραντεβού μας με τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους μας, στο Art Cafe Bar «Παλιά Βιβλιοθήκη», αφηγούμενοι παραμύθια από διάφορες χώρες. Εκεί, αναπτύξαμε φιλική και σχέση εμπιστοσύνης με αρκετούς γονείς που ερχόντουσαν με τα παιδιά τους. Μια σχέση που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, με την διαφορά ότι οι εμφανίσεις μας γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή.

Το ξεκίνημά μας στο Art Cafe Bar "Παλιά Βιβλιοθήκη"

Το ξεκίνημά μας στο Art Cafe Bar «Παλιά Βιβλιοθήκη»

Κάπως έτσι κύλησαν οι χειμερινοί μήνες. Την Άνοιξη όμως όλα άλλαξαν. Η άνθιση ήρθε και σε εμάς. Επισκεφτήκαμε δύο δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα το 2ο της Καβάλας και το δημοτικό του Ζυγός, ξεκινώντας έτσι και μια άλλη σχέση. Αυτήν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Εκεί, παρουσιάσαμε μύθους του Αισώπου σε μαθητές των πρώτων τριών τάξεων, ενώ στη συνέχεια δραματοποιήσαμε τους μύθους με πρωταγωνιστές τους μαθητές.

Από την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο του Ζυγός.

Από την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο του Ζυγός.

Την ίδια περίοδο, ανηφορίσαμε για το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, παίρνοντας μέρος στο 4ο Wood Water Wild Festival, αλλά και στην πόλη της Καβάλας δώσαμε το παρών μας στην ετήσια γιορτή του Συλλόγου «Πνοή, Μέριμνα για το Παιδί και την Οικογένεια».

Παραμύθια στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας

Παραμύθια στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας

Με τούτα και με εκείνα, ήρθε το καλοκαίρι κι ο Ιούλιος με την γιορτή για τα «Ελευθέρια» μας βρήκε να παίρνουμε μέρος στο «Μέρες Cosmopolis», όπου στο χώρο της Παλιάς Μουσικής αφηγούμασταν παραμύθια από τις χώρες που συμμετείχαν και πιο συγκεκριμένα: Ελλάδα, Τουρκία, Μεξικό, Ινδία, Ινδονησία και Βοσνία, ενώ στον προαύλιο χώρο παίζαμε λαϊκά παιχνίδια από αυτές τις χώρες.
COSMOPOLIS 2012 17

Παραμυθάδες για παραμύθι

Λίγες μέρες μετά δεχτήκαμε την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων Θάσου «Το Κάστρο» και πήραμε μέρος στο Θερινό Σχολείο Τεχνών, ως υπεύθυνη ομάδα για το εργαστήρι της Αφήγησης.
Αποχαιρετήσαμε τον Ιούλιο έχοντας καθημερινή παρουσία από τις 29 του μήνα στην 14η Έκθεση Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Καβάλας. Εκεί υποδεχόμασταν τα παιδιά που επισκέπτονταν την έκθεση και τους διαβάζαμε παραμύθια, που μας παραχωρήθηκαν από τα συμμετέχοντα βιβλιοπωλεία.
εκθεση βιβλιου

Στα μέσα του Αυγούστου διοργανώσαμε για τα μέλη μας -και όχι μόνο- το 1ο Σεμινάριο Αφήγησης, που έλαβε χώρα στα μέσα του Αυγούστου, με εμψυχώτρια την ηθοποιό Βίκυ Χατζοπούλου. Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου, αλλά και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν, είναι η κατάρτισή μας σχετικά με την αφήγηση ενός παραμυθιού και την θεατρική κίνηση που πρέπει να την πλαισιώνει.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΚΥΣ 23

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΚΥΣ 25

Με τα πρωτοβρόχια στην Καβάλα έκανε την εμφάνισή του και ένα παραμύθι, «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Αυτό το παραμύθι επέλεξε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας ως παιδική του παραγωγή σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κουκιά, υπό τον τίτλο «Τα ρούχα του βασιλιά». Στο πλαίσιο της προβολής και προώθησης του έργου, συμμετείχαν διάφορες θεατρικές ομάδες της πόλης. Μαζί με αυτές και η ομάδα των «Παραμυθάδων» που ανέλαβαν το «ραφτάδικο του βασιλιά», δηλαδή ένα σπιτάκι στην πλατεία καπνεργάτη, γεμάτο με υφάσματα και διάφορα αξεσουάρ ραπτικής, στο οποίο είτε εντός του ή εκτός, αφηγούμασταν ή δραματοποιούσαμε το συγκεκριμένο παραμύθι. Με «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», επισκεφτήκαμε Δημοτικά Σχολεία του Ν. Καβάλας καθώς και ιδρύματα.
τα ρούχα του βασιλιά 1

Paramythades-20121010-2oDimotiko-A2

Eidiko-20121018-1

το ραφταδικο

Ραφτάδικο2

Kokkinoxwma-20121101-03

Παράλληλα με το «ραφτάδικο του βασιλιά», η ομάδα των Παραμυθάδων ξεκίνησε ακόμα δύο δράσεις. Η πρώτη αφορά τη συλλογή βιβλίων και παιχνιδιών προκειμένου να στήσει τις βιβλιοθήκες στο Ίδρυμα Προστασίας του Παιδιού «Αγιος Γεώργιος» (πρώην Παιδόπολη), της Παιδιατρικής Μονάδας του Νοσοκομείου Καβάλας και του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, δράση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013. Η δεύτερη δράση αφορά την καθιέρωση εβδομαδιαίας επίσκεψης στο Ίδρυμα Προστασίας του Παιδιού «Αγιος Γεώργιος» (πρώην Παιδόπολη) και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη το απόγευμα, όπου μαζί με τα παιδιά που φιλοξενούνται, παίζουμε παιχνίδια, αφηγούμαστε παραμύθια και γενικότερα προσπαθούμε να περάσουμε καλά τις ώρες της παραμονής μας εκεί.
Paramythades-Paidopoli-20121024-8

poster2

Λίγο πριν χαιρετίσουμε το 2012 και υποδεχτούμε το 2013, Οι Παραμυθάδες εργάστηκαν πάνω σε ένα παραμύθι της προφορικής μας παράδοσης του δωδεκαημέρου, το «Η Κάλλω και οι Καλικάντζαροι». Με το συγκεκριμένο παραμύθι συνεργαστήκαμε με τη ΔΗΜΟΦΕΛΕΙΑ και συγκεκριμένα με την Δημοτική Σχολή Χορού του Πυθαγόρα, δίνοντας τρεις εμφανίσεις (δύο στην πλατεία Ελευθερίας και μία στο Εμπορικό Κέντρο), ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία και ιδρύματα, αλλά και σε εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων σε όλο το νομό Καβάλας.
Nosokomeio-20121229-2

20121227-Lydia-1

E8nikiTrapeza-20121222-1

Krinides-20121216-2

Zygos-20121215-2

plateia-20121220-1

14ο Δημοτικό 8

Με την πιο γλυκιά ανάμνηση χαιρετάμε το 2012 και ευχόμαστε το 2013 να είναι το ίδιο και ακόμα πιο παραγωγικό και δημιουργικό για τους Παραμυθάδες, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε την επικοινωνία μας με τα παιδιά, αλλά και γιατί όχι, και με τους μεγάλους. Καλή χρονιά σε όλους μας!!!

Categories: Αναμνήσεις | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Εδώ σχολιάζετε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: